Druga strana Ofira – Luka Javorović

16. veljače 2023.

U ovom broju Druge strane Ofira donosimo zabavan razgovor s našim kolegom Lukom. Luka je naš DevOps, ali kod nas u uredu rijetko ćete čuti da ga netko doziva imenom. Našem Javoroviću to nije samo prezime, već svojevrstan nadimak koji samo mi Ofirovci razumijemo. U nastavku pročitajte što to radi naš Javorović i što ga uveseljava kad ne radi ono što radi najbolje.

Pozdrav, Luka! Za početak, reci našim čitateljima tko si, odakle si i odakle ti u Ofiru?

Pozdrav! Ja sam Luka Javorović, rođen u Osijeku prije 30 godina, nakon burnog procesa obrazovanja (student u tri navrata, uspješno iz treće, klišej) završio sam preddiplomski studij Informatologije na Filozofskom Fakultetu u Osijeku. U Ofir sam došao prvo kao praktikant nakon što je Milan primijetio kako ne znam puno, ali sam dovoljno tvrdoglav da izađem s problemom na kraj i kako sam završio praksu, tako sam završio i u Ofiru.

Koja je tvoja pozicija u Ofiru i koliko se dugo baviš time?

U Ofiru radim kao DevOps. Službeno to radim od listopada prošle godine kada sam se zaposlio, a neslužbeno cijeli život jer sam u obitelji uvijek ja bio onaj koji je petljao po kućnom računalu i rješavao probleme koji iskoče.

Kad kažeš DevOps, što to za nas “obične smrtnike” znači? Što DevOps točno radi?

DevOps je prvo osmišljen kao način rada gdje su developeri pri razvoju aplikacija i drugih objekata razmišljaju o tome kako te kreacije optimizirati i staviti u operacionalan status. Iz tog načina rada proizlazi sama skraćenica DevOps, a DevOps kao radno mjesto podrazumijeva sudjelovanje u razvoju nekog proizvoda, pripremu servera za prebacivanje proizvoda u operativu i praćenje rada tih istih proizvoda. Uz taj razvojni dio moja dužnost je omogućiti uvjete za funkcionalnost stranica i aplikacija, što podrazumijeva ažuriranja programskih paketa koji se izvršavaju na serveru. Izazovan, uzbudljiv i zanimljiv posao gdje se rezultati vaših rješenja vide trenutačno, bili oni pozitivni ili negativni.

Ako bi morao izdvojiti jedan alat za rad bez kojeg ne bi mogao, koji bi to bio i zašto?

Tvrdoglavost – iako nije alat na računalu, jako pomaže pri odrađivanju mojih dužnosti. Da sam u jednom trenu odustao do danas, sada ne bih sjedio i odgovarao na ova pitanja. Što se tiče računalnih alata, naveo bih jedan legendarni program, a to je PuTTY, program koji mi omogućuje da preko svog računala pristupim serveru.

Svi smo ovdje u Ofiru skloni osobnom i profesionalnom razvoju i napretku kako bismo pratili korak s potražnjom u našem dijelu posla i težimo ka perfekciji. U kojim područjima misliš da ti je najviše potreban dodatan razvoj i napredak?

U svim područjima. Moja pozicija je jako dinamična i zahtjeva puno istraživanja kako bih implementirao nešto. Svaka stranica, aplikacija i server imaju svoju posebnost, svoju arhitekturu koju, ako ne razumijem, ne mogu efektivno raditi. Kako to Milan voli reći kada nešto dobro napravim: “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduješ”, i to je apsolutno istina! Nije završio dan u Ofiru, a da nisam nešto novo i korisno naučio.

Evo jednog neočekivanog blic pitanja! Koja je tvoja najdraža uspomena iz Ofira? Nemoj puno razmišljati, reci nam prvo čega si se sjetio.

Najdraža uspomena mi je s prakse. Dobio sam zadatak da migriram stranicu s jednog servera na drugi (oba servera su u produkcijskom statusu što je dodatni stres za jednog praktikanta) i najavljen je relativno kratak period u kojem se to trebalo izvršiti. Pokrenem proceduru i preuzimanje arhive traje cijelu vječnost, upload će trajati isto toliko. Zaposlenici gledaju kako sam zalijepljen za ekran računala i doslovno odbrojavam postotke kada će transfer završiti. Kako je transfer završio, pokrenuo sam raspakiranje stranice i nakon nekoliko minuta stranica je funkcionalna, svi parametri su usmjereni na novu IP adresu, sve radi, a sam proces je bio gotov minutu do kraja predviđenog vremena. Zadovoljstvo nakon takvog pothvata je nešto fenomenalno što te tjera da radiš to iz dana u dan.

Moramo te pitati ono što pitamo sve Ofirovce – pivo petkom poslije posla ili teambuilding? U kojemu si ti “taboru?”

Pivo petkom, idealno bi bilo da su svi kolege tu (iako se zbog trenutne profesionalne situacije supruge i ja ne pojavim) i da se zalomi nekoliko piva, ali često nije tako. Volim i DeBuilding jer ta druženja potraju dugo u noć, ali pivo petkom je pivo petkom.

Reci nam za kraj nešto o sebi izvan Ofira. Što te uveseljava u slobodno vrijeme?

Izvan Ofira sam “average Joe”, najviše me uveseljavaju supruga i pas, druženje s obitelji i prijateljima. Još nešto što me zabavlja je to što sam preuzeo odgovornost kuhanja od žene i dobio priznanje da kuham bolje od nje. Od stvari koje su razbibriga tu su filmovi (posebno povijesni i old school Sci Fi), serije (Parks and Recreations, IT Crowd, Rick and Morty…) i povremeno gaming (Forza Motorsport, Squad…).
Veliki sam zaljubljenik u automobile i skupljam modele automobila i veliki sam zaljubljenik u tetoviranje i držim titulu “najšarenijeg Ofirovca.”

Hvala ti, Luka! Bilo je jako zanimljivo popričati s tobom, a vi, dragi čitatelji, pratite i dalje Drugu stranu Ofira putem našeg weba i društvenih mreža kako bi upoznali ostatak ništa manje zabavnih i stručnih Ofirovaca.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!