Menu

Digitalna pristupačnost

Prilikom izrade web rješenja zaista je teško pobrojati sve elemente kojima je potrebno posvetiti pozornost. Posebno se to odnosi na prilagodbu vaših stranica različitim rezolucijama, uređajima, a zatim preglednicima i operativnim sustavima. Cilj je naravno učiniti stranicu što ugodnijom i dostupnijom širokom krugu ljudi bez obzira na način pristupanja vašem virtualnom mjestu. Jednako tako, preporučuje se omogućavanje pristupa vašoj web stranici i osobama s invaliditetom ili starijim osobama. Apsolutno je jasno koliki izazov je to učiniti u situacijama kada web stranica sadrži različite dinamične vizualne elemente ili animirane sadržaje.

Ipak, s ciljem objedinjavanja određenih normi za informativne web stranice odnosno portale kao što ih tijela državne uprave posjeduju, Europska unija još u listopadu 2016. izglasala je Direktivu o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Republika Hrvatska preuzima Direktivu i od 23. rujna 2019. uvodi Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

O čemu se točno radi?

Osiguranje digitalne pristupačnosti zamišljeno je u četiri zahtjeva: mogućnost opažanja, operabilnost, razumljivost i stabilnost. Jednako tako definirane su i posebne ciljane skupine prema kojima je usmjeren zakon. Radi se o osobama oštećena vida i sluha te osobama sa smanjenom pokretljivošću i poteškoćama u učenju.

Ovisno o ciljanoj skupini, dane su upute na koje elemente Internet stranice treba obratiti pozornost kako bi se osigurala digitalna pristupačnost. Izdvajamo samo neke:

  • Osiguranje ALT tagova unutar HTML strukture,
  • Korištenje što više opisnih naslova za svaku pojedinu web stranicu,
  • Mogućnost kretanja po web rješenju bez upotrebe miša,
  • Omogućavanje skaliranje tekstualnog sadržaja,
  • Osiguranje pregleda stranice u drugačijim kontrastima ili rasporedu boja.

Tijela javnog sektora ovaj Zakon moraju primjenjivati od 23. rujna 2019. Izuzetak su web stranice izrađene poslije 23. rujna 2018., a u tom slučaju primjena kreće od 23. rujna 2020. Sva usklađenja programskih rješenja za pokretne uređaje potrebno je izvršiti do 23. rujna 2021.

Kao važne elemente još naglašavamo:

  • potrebne procjene početnih mjera za osiguranje digitalne pristupačnosti,
  • osiguranje izjave o pristupačnosti u pogledu usklađenosti web stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje s odredbama ovog Zakona,
  • propisane novčane kazne koje se kreću od 2.000 – 50.000 kn,
  • Povjerenik za informiranje kao osoba zadužena za nadzor provedbe,
  • te važnost potpunog upoznavanja sa Zakonom i praćenja njegove skore provedbe.

Kako Ofir može pomoći?

Zadatak tvrtke Ofir jest tehnički osigurati usklađivanje web rješenja naručitelja s ovim Zakonom. Za sve postojeće klijente već smo i započeli određene preinake i dopune. Stojimo na raspolaganju i svim drugim potencijalnim klijentima, kako bismo uspješno riješili izazove koji im predstoje s ciljem što boljeg osiguranja digitalne pristupačnosti.

Svi postovi

Digitalna pristupačnost