CISEx Friday u Osijeku

31. svibnja 2016.

Nakon više od dvije godine CISEx Friday se vratio u Osijek. Riječ je o druženju hrvatskih izvoznika softvera, članova i prijatelja udruge koje se održalo 20.svibnja u prostorijama Old Bridge Puba. Druženje su popratile poznate IT tvrtke iz Osijeka, članice CISex udruge. Tako su se tamo našli članovi Osijek Sotfware City udruge, tvrtke Inchoo, Bamboo Lab, Mono, Ad Con i naravno naša ekipa Ofira.

Program je bio podijeljen na formalni i neformalni dio druženja, gdje je uvodnu riječ je održao Milan Puvača, između ostalog direktor Ofira i član uprave udruge CISex-a. Predstavio nam je ukratko napredak u poslijednje dvije godine u broju članica udruge, gdje se jasno vidjela sve veća želja softverskih tvrtki za suradnjom u ovom iznimno bitnom projektu kada je u pitanju budućnost IT djelatnosti u Hrvatskoj.

Riječ je nakon toga preuzela predsjednica udruge Tajana Barančić i približila nam čime se udruga bavila u posljednje dvije godine i koliki je pomak napravila, bitan za cijelu softversku industriju. Udruga dobiva na važnosti i mijenja pravila koja su dosad vrijedila u ovoj djelatnosti. Olakšava sudjelovanje u nadolazećim natječajima, što je od velike važnosti, jer posla u softverskoj industriji nikada neće nedostajati.

Nažalost, ono što nedostaje su ljudi. Iz te potrebe nastao Mini Makers Faire, sajam, konferencija i festival, prvi takav u Hrvatskoj, gdje su izlagači imali priliku pokazati i podijeliti svoje ideje i kreacije. Ovu ideju je predstavio Bela Ikotić, tehnološki koordinator u Poduzetničkom inkubatoru BIOS i glavni tajnik udruge Osijek Software City, te dva izlagača s MF-a. Prezentirali su nam kako se sajam odvijao, te podijelili s nama priču koja prati cijelu ideju, priču koja obećava. Cilj sajma je bio potaknuti inovativnost, kreativnost i “sam svoj majstor” pristup stvaranju. S obzirom da je broj nazočnih na sajmu i radionicama premašio sva očekivanja, malo je reći da je sajam bio uspješan.

Ova ideja se nastavila u smjeru edukacija, novih mladih nada, onih od kojih očekujemo pojačanje u IT-u. Više o tome nam je izložio prof. Jakopec s Filizofskog fakulteta u Osijeku. Unutar projekta IoT za najmlađe, profesor je do sada održao niz edukacije u osnovnim školama, gdje su i oni najmlađi imali priliku zainteresirati se za razvoj softvera. Ideja i pristup su i više nego zanimljivi, a odaziv je bio velik. Najmanji su imali priliku kroz zadatak sastavljanja Lego Robotsa naučiti osnove programiranja, te kroz jednu igru steći znanje koje bi moglo biti ključno u odabiru njihovog zanimanja u budućnosti. Podršku ovom projektu su dale i tvrtke članice CISex-a, tako što je dogovorena donacija dva robota dvjema osnovnim školama.

U neformalnom dijelu imali smo priliku međusobno se družiti, saznati više o drugim članicama, dogovoriti suradnju na nadolazećim projektima, što je također od velike važnosti, jer na kraju krajeva to je i cilj CISex udruge. Hvala svima koji su se s nama družili i veselimo se nadolazećim CISex Friday druženjima!

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!