Clockify – plugin koji ugrožava slobodu ili?

26. kolovoza 2019.

Jednoglasno gunđanje čulo se u uredima Ofira kada je Clockify stigao u primjenu na naša računala. Zašto bi nas pratili? Kako se kreativnost može mjeriti? Čemu to?

Na pitanja koja su odzvanjala toga dana brzo smo dobili odgovore, a ponavljaju li se i dalje saznat ćete do kraja ovog teksta.

Clockify je plugin (dodatak) koji se instalira na internetski pretraživač i služi za praćenje utroška vremena. Jednostavnim start i stop naredbama mjeri se utrošeno vrijeme za određenu radnju ili zadatak. Za korištenje je potrebno biti online te se tako može s desktopa nastaviti koristiti na mobitelu i slično.

Nakon instalacije, pojavi se mala ikonica sata u kutu ekrana, koja služi kao shortcut. Pomoću te ikonice, bržim putem se pokreće mjerenje vremena, kako mi to nazivamo clockanje. Ovdje je moguće postaviti sve osnovne radnje koje ovaj dodatak pruža.

Clockify

I tako pokrenuli smo Clockify za svoje prve zadatke i naravno odmah prvi dan zaboravili zaustavljati vrijeme. Neki su cijeli dan clockali isti zadatak, a neki i preko noći pa bi tako za jedan zadatak trebalo 12 sati bez pauze. To se naravno može poništiti te ručno upisati utrošeno vrijeme.

Mogućnosti Clockifya

Nakon završenog zadatka, vrijeme se zaustavlja i pridodaje projektu kojem pripada. Tako su projekti raspodijeljeni po klijentima i odjelima unutar Ofira. Utrošeno vrijeme zatim je moguće označiti kao naplativo.

U Ofiru je ovaj dodatak povezan s Asanom (o kojoj smo već pisali) – platformom za organizaciju. Na taj način iznad svakog zadatka moguće je pokrenuti mjerač, a koji će automatski povući naziv zadatka, što pridonosi uštedi vremena.

Sve mogućnosti ovog dodatka koriste se putem korisničkog sučelja. On sadrži povijest praćenja, izvještaje, grafove i ostale korisne podatke dobivene svakodnevnim mjerenjem vremena. Svaki zaposlenik vidi svoje osobne podatke, dok odgovorna osoba, obično nadređeni, vidi podatke o utrošenom vremenu po projektu.

Tu dolazimo do glavne svrhe uvođenja ovog plugina. Naime, kod poslova za koje je teže procijeniti potrebno vrijeme dovršetka, Clockify je idealan pomoćnik. Na primjer, kada programer radi na web stranici, svoj zadatak neće dovršiti u jednom danu. Tada svakodnevnim radom na jednom projektu može mjeriti utrošeno vrijeme. Jedan dan 3 sata, idući dan 5 sati, itd. Također, vrlo je korisno kod poslova čija je naplata dogovorena po utrošenom radnom satu.

Clockify mogućnosti

 

Nemojte clockati u slobodno vrijeme!

Kao dodatak moguće ga je koristiti i u drugim aplikacijama. Mi ga koristimo u Google aplikacijama i dokumentima, kao i u Gmailu. Putem API dokumentacije, može se samostalno integrirati i u mnoge druge aplikacije.

Na posljetku, shvatili smo da ovaj dodatak ne služi kako bi šefovi pratili nas, već projekte i zadatke na kojima radimo. Sada nam clockanje vremena dolazi automatski čim pokrećemo neki zadatak. Zapravo, toliko smo se navikli na njega da se ponekad događa da nam ruka poleti na njega i kada smo na privatnom računalu.

Jednom prilikom, kolegica je tijekom vikenda, pravila kolač po receptu s Interneta. Kada je kolač bio pečen, a recept joj više nije trebao, zatvorila je karticu s receptom, a ruka je poletjela prema Clockifyu kako bi zaustavila vrijeme rada na tom projektu. 

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!