Digitalna pristupačnost

16. rujna 2019.

Prilikom izrade web rješenja zaista je teško pobrojati sve elemente kojima je potrebno posvetiti pozornost. Posebno se to odnosi na prilagodbu vaših stranica različitim rezolucijama, uređajima, a zatim preglednicima i operativnim sustavima. Cilj je naravno učiniti stranicu što ugodnijom i dostupnijom širokom krugu ljudi bez obzira na način pristupanja vašem virtualnom mjestu. Jednako tako, preporučuje se omogućavanje pristupa vašoj web stranici i osobama s invaliditetom ili starijim osobama. Apsolutno je jasno koliki izazov je to učiniti u situacijama kada web stranica sadrži različite dinamične vizualne elemente ili animirane sadržaje.

Ipak, s ciljem objedinjavanja određenih normi za informativne web stranice odnosno portale kao što ih tijela državne uprave posjeduju, Europska unija još u listopadu 2016. izglasala je Direktivu o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Republika Hrvatska preuzima Direktivu i od 23. rujna 2019. uvodi Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

O čemu se točno radi?

Osiguranje digitalne pristupačnosti zamišljeno je u četiri zahtjeva: mogućnost opažanja, operabilnost, razumljivost i stabilnost. Jednako tako definirane su i posebne ciljane skupine prema kojima je usmjeren zakon. Radi se o osobama oštećena vida i sluha te osobama sa smanjenom pokretljivošću i poteškoćama u učenju.

Ovisno o ciljanoj skupini, dane su upute na koje elemente Internet stranice treba obratiti pozornost kako bi se osigurala digitalna pristupačnost. Izdvajamo samo neke:

  • Osiguranje ALT tagova unutar HTML strukture,
  • Korištenje što više opisnih naslova za svaku pojedinu web stranicu,
  • Mogućnost kretanja po web rješenju bez upotrebe miša,
  • Omogućavanje skaliranje tekstualnog sadržaja,
  • Osiguranje pregleda stranice u drugačijim kontrastima ili rasporedu boja.

Tijela javnog sektora ovaj Zakon moraju primjenjivati od 23. rujna 2019. Izuzetak su web stranice izrađene poslije 23. rujna 2018., a u tom slučaju primjena kreće od 23. rujna 2020. Sva usklađenja programskih rješenja za pokretne uređaje potrebno je izvršiti do 23. rujna 2021.

Kao važne elemente još naglašavamo:

  • potrebne procjene početnih mjera za osiguranje digitalne pristupačnosti,
  • osiguranje izjave o pristupačnosti u pogledu usklađenosti web stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje s odredbama ovog Zakona,
  • propisane novčane kazne koje se kreću od 2.000 – 50.000 kn,
  • Povjerenik za informiranje kao osoba zadužena za nadzor provedbe,
  • te važnost potpunog upoznavanja sa Zakonom i praćenja njegove skore provedbe.

Kako Ofir može pomoći?

Zadatak tvrtke Ofir jest tehnički osigurati usklađivanje web rješenja naručitelja s ovim Zakonom. Za sve postojeće klijente već smo i započeli određene preinake i dopune. Stojimo na raspolaganju i svim drugim potencijalnim klijentima, kako bismo uspješno riješili izazove koji im predstoje s ciljem što boljeg osiguranja digitalne pristupačnosti.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!