Druga strana Ofir IT podrške – Mihael Antolović

10. listopada 2022.

Naša Ofir IT podrška trenutno broji petoricu momaka, a danas vam predstavljamo svog kolegu Mihaela – ljubitelja dobre književne literature i serija. Mihael dolazi iz Selne, mjesta pored Slavonskog Broda, a još je uvijek izvanredni student na osječkom FERIT-u. S dvije sezone kao kuhar iza sebe, prvi je pomoćnik našeg programera Dine kad je kuhanje u pitanju, a u Ofiru se bavi računalima i računalnim komponentama.

Bok, Mihaele! Reci nam ukratko koja je tvoja pozicija i koliko si dugo u Ofiru?

Pozdrav, moje ime je Mihael. Radim kao IT tehničar u IT podršci i ovdje sam već godinu dana.

Jesi li se prije dolaska u Ofir bavio time?

Nisam. Direktno s fakulteta sam došao na ovaj posao. Još uvijek učim neke stvar dok sam mnoge stvari naučio radeći u Ofiru.

Kako si uopće saznao za Ofir i kako to da si se odlučio doći ovdje?

Saznao sam za Ofir preko fakulteta koji sam pohađao, FERIT, te sam se prijavio na praksu. Posao mi se svidio još na praksi te sam nakon odrađene prakse bio zaposlen.

Molim te, opiši nam jedan svoj radni dan na terenu i jedan u uredu.

Prosječan radni dan počinje pregledom zadataka i rješavanjem istih. Ponekad sam već od jutra na terenu. Dobitna kombinacija kod ovog posla je u kombinaciji terena i ureda.
Uredski dio posla spada u održavanje i rješavanje zahtjeva klijenata udaljenim putem, dok kod terenskoga dijela posla ima veliki raspon što se može raditi od vrlo laganih radova do vrlo kompleksnih radova.

Što najviše voliš u Ofiru? Imaš li neku zanimljivost koje se rado sjetiš i prepričaš prijateljima?

U Ofiru smo svi kao jedna mala obitelj i takva atmosfera je vrlo ugodna za raditi. Najljepše zanimljivosti se dogode petkom kada poslije posla ostanemo i podružimo se malo, ali bilo ih je puno i vrlo rado ih se sjetim pa ne bih izdvojio samo jednu.

Ofir Mihael

 

Što je najteži dio tvog posla?

Ići u korak s razvojem tehnologije. Postoji puno novih stvari koje valja popratiti. Nešto novo i zanimljivo izađe vrlo često, za što je potrebno iznimno puno vremena, ali s obzirom da sam po prirodi radoznao i sve moram doznati prvi, nije mi teško što je to zapravo i u opisu mog posla.

Što bi poručio nekome tko bi se želio zaposliti u Ofirovom hardver odjelu?

Ako si netko tko razumije elektroničke i računalne komponente, te kako one funkcioniraju i ne bojiš se rastaviti te komponente – na pravom si mjestu. Sve ostalo ti možemo pokazati i/ili naučiti te.

Što bi savjetovao potencijalnim budućim kolegama? Gdje početi? Koji set “skillova” preporučuješ izgraditi?

Širok je spektar onoga što treba znati u hardver odjelu. Od sastavljanja računala pa konfiguriranje mreže i konfiguracija servera, kabliranje, osnove elektronike i elektrotehnike. Preporučio bih da se izgradi znanje o računalima, računalnim programima, za što se koriste pojedini programi i kako mogu pomoći u svakodnevnom radu.

Ima li nešto što smatraš da bi ti još trebao naučiti ili usavršiti?

Smatram da imam još puno toga za naučiti. Tek sam se počeo baviti mrežom i mrežnom infrastrukturom te serverima. Na mreži se može raditi puno zanimljivih stvari pa istražujem i učim što više mogu o mrežama i načinima osiguravanja mreže.

Reci nam nešto o sebi izvan Ofira.

Volim pročitati dobru knjigu i pogledati dobru seriju. Zadnje što sam pročitao je serijal Witchera, a trenutno čitam J.R.R. Tolkiena. Od serija volim svakakve žanrove, ali u zadnje vrijeme gledam sitcome.

 

Ako zatrebate bilo kakvu pomoć, znajte da ste u sigurnim rukama naše IT podrške! Javite nam se!

Adriana Perić