Druga strana Ofir hardware odjela – Ivan Tomić

5. srpnja 2022.

Hardware ili hardver po naški, uvijek se oko toga prepiremo. No tko zna – zna, a to su naši dečki uvijek prepoznatljivi po Ofir logu na majicama. A nove Ofir majice čekaju novog vlasnika ili vlasnicu. Više o otvorenom natječaju na kraju teksta, a sada upoznajte našeg kolegu Ivana koji će vam reći nešto više o radu u dinamičnom hardware okruženju.

Pozdrav Ivane, koja je tvoja pozicija i koliko dugo si u Ofiru?
Pozdrav ekipa, moje ime je Ivan po struci sam “serviser osobnih računala i mreža”. Radim kao IT tehničar u hardware ekipi (najbolji tim) i ovdje sam 17 mjeseci.

Jesi li se prije Ofira bavio time?
Tehnički ne, radio sam u okruženju gdje je bilo potrebno znanje i razumijevanje servera s vrlo malo “hands on” pristupa. Planiranje i kontrola provedbe nadogradnji i održavanja servera. Migracije sučelja s jedne tehnologije na drugu, priprema i razrađivanje pravila vatrozida. Djelomično srodan posao, ključna razlika je što sam sada više u centru “akcije”.

Kako si saznao za Ofir / kako si završio ovdje?
Igrom slučaja ili ne, ovisno o tome kako gledate na marketing, sam nakon vrlo teške 2020. godine u potrazi za novim poslom naletio na Facebook oglas, a koji je pogodio srž onoga što tražim u sridu.

Možeš li nam opisati svoj prosječan radni dan na terenu i jedan u uredu?
Prosječan radni dan, ako nisam već od prvog trena na nekom dogovorenom terenu, počinje kavom. Prolazimo repertoar dana i počinje rješavanje zadataka. Draž posla je u kombinaciji terena i ureda. Osobno ne mogu sjediti na jednom mjestu duže od dva sata, a posao je dinamične prirode i svaki dan je drugačiji.

Želim reći nema kolotečine, iako dio posla spada na održavanje, nikad nemam dojam da je svaki dan isti. Podsvjesno znaš da se krećeš naprijed. Uredski dio posla spada u održavanje i rješavanje zahtjeva klijenata udaljenim putem, dok terenski dio posla ima raspon od popravka banalnih kvarova do opuštajućeg bušenja zidova povodom kabliranja.

Možeš li navesti neku zanimljivost iz Ofira?
Meni je najzanimljivije druženje petkom i općenito obiteljske vibracije u firmi. Svi su kao jedna velika ekipa i atmosfera je opuštena u interpersonalnoj komunikaciji.

Što ti je najteže u tvome poslu?
Definitivno je najteže kad dobiješ novi zabavni uređaj koji ide klijentu, pa se moraš oprostiti od njega. U pogledu težine ima kompleksnih zadataka koji znaju biti zafrknuti, ali nitko te ne tjera da radiš nešto što ne znaš, prvo će te naučiti i uputiti. Cilj je da se razvijamo zajedno s tehnologijom, tako da zna biti razno raznih izazova.

Što bi rekao nekome tko je zainteresiran za rad u Ofir hardware odjelu?
Ako te zanimaju komponente i često si sam svoj majstor, razumiješ ili imaš volju naučiti kako funkcionira mreža, znaš googlat i naravno dati ili primiti šalu na pravom si mjestu.
Moram spomenuti da je dobar komad posla komunikacija s klijentima, tako da nije baš zgodno ako niste skloni razgovoru bilo to striktno poslovno ili malo otvorenije.

Što bi savjetovao nekome tko bi se tek okušao u ovome poslu? Odakle krenuti? Kako skupiti skillove?
Samo kreni, u hardveru nema baš puno prostora za zadrške. Ne smijemo se bojati probati nešto podesiti ili isprobati novotariju, rastaviti računalo. Naravno postoje stvari s kojima se ne zafrkava, nova backup metoda se ne isprobava s klijentovim podatcima i slično. Svatko od nas ima neku tehnološku sklonost i samim time doprinosi timu. Bitno je bar razumjeti kako funkcionira računalo i operativni sustav.

Ima li nešto što tek želiš naučiti ili usavršiti?
Da više stvari, evo sad najsvježije htio bi ponoviti osnove elektrotehnike. A generalno već duže vremena se zabavljam s mogućnostima automatizacije iz PowerShell-a. Osnovne stvari, ništa kompleksno za sada.

Reci nam nešto o sebi izvan Ofira.
Entuzijast glazbe općenito, slušam sve, a dva najdraža žanra su mi metal i techno.
Sviram bas gitaru, skupljam i kartam Magic: The Gathering kao hobi.
Ne volim gledati serije, više sam tip za sport i stripove. Volim strategije na poteze.
Imam 2 godišnjeg sina i čekamo seku sad u kolovozu.
Volim popit pivo i kuhati.

Ako te zanima ovo područje i razumiješ o čemu je kolega Ivan pisao, pozivamo te da pogledaš naš otvoreni natječaj za radno mjesto It system administrator/ica – tehničar/ka za održavanje informatičke opreme.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!