Druga strana Ofira #2 – Stjepan Fikter

16. kolovoza 2017.

Nastavljamo priču o našoj posadi koja je zajedničkim trudom i radom do sada već skupila raznovrsna iskustva i bogata znanja koja su rezultirala brojnim uspješnim projektima. Ovoga puta kurs smo usmjerili prema našem, od milja zvanom, SEO masteru – Stjepanu Fikteru. On je mlad i samozatajan, izrazito inteligentan a kada mislite da vas nitko ne gleda – varate se! Vrlo dobro zna kako funkcionira web, njegovo oko sokolovo mu omogućava uspješno praćenje i rangiranje web stranica, dok se  njegova domišljatost izražava upravo u web supportu! Strast mu je gaming industrija, a nije mu strano ni opuštanje uz dobru knjigu, seriju te konstantnu nadogradnju znanja. Kako vam ne bismo previše toga otkrili na početku, dopustite si prolazak kroz kratak, ali zanimljivi intervju s našim Stjepanom kako bi saznali tko stoji iza Ofirovskog web supporta i SEO optimizacije 🙂

Stjepane, javnost napokon ima priliku čuti tvoju priču.. Kada su te  počeli zanimati web support & SEO optimizacija??

Prvi susret sa SEO kao pojmom ostvario sam prije desetak godina ako me pamćenje dobro služi, no tamo negdje tijekom 2009. godine sam se po prvi puta upustio u kreaciju sadržaja koji je trebao dovesti posjetitelje na određenu web stranicu. O čemu se točno radi je jedna druga priča, ali tada sam također po prvi puta vidio i konkretne podatke u Google Analyticsu koji su bili povezani za taj tekst. Mogu reći da sam bio poprilično iznenađen u sve ono što je analitika pratila, pogotovo što sam po prvi puta stekao uvid s kojih sve lokacija su posjetitelji dolazili. Web support je produžetak osnovnog znanja jer je potrebno poznavati osnove kako web funkcionira ukoliko se planirate baviti u ovome području pa se jedno nadovezalo na drugo.

Kako si došao i saznao za OFIR?

Za Ofir sam saznao pozivom na prezentaciju koja se održavala u CISOKU. Jedna od tema tijekom prezentacije bila je upravo SEO, za vrijeme koje je Milan spomenuo mogućnost volontiranja. Kako sam tada bio nezaposlen, rekoh sebi zašto se ne bih javio. Nakon volontiranja, zaposlio sam se te sam sada dvije i pol godine u Ofiru.

Ukratko nam reci koja je tvoja zadaća u pogledu web supporta i SEO?

Web support kao što sam naziv kaže, je sve što ima veze s webom, a da pri tome ne ulazi u razvoj istoga. Moja zadaća po pitanju web supporta je objavljivanje tekstova, jednostavnije vizualne izmjene pa sve do zadataka poput namještanja sustava za podršku i slično. Sa SEO strane se brinem da webovi za koje smo zaslužni poštivaju osnovne smjernice za rangiranje i naravno, radim sve ono što je moguće da pozicija na Google tražilici bude što bolja.

Što bi izdvojio kao najbitnije i najvažnije u poslu kojeg obavljaš?

Sa SEO aspketa, najvažnije je biti u toku sa svim promjenama koje dolaze. Ono što je aktualno sada, za šest mjeseci možda neće biti. Druga stvar je kreativnost, odnosno kako najbolje dostaviti tražene informacije posjetitelju web stranice. SEO je odavno prestao biti fokusiran samo na ključne riječi pa sada puno više elemenata spada u granu digitalne promocije. Što se tiče konstantne nadogradnje  znanja ona je, možemo reći, obavezna za cijelu IT industriju, a i mnoge druge.

Uz ovaj posao, imaš li nekakve hobije, izvanposlovne aktivnosti?

Volim sve što vole mladi. No loše šale na stranu, autor sam za hcl.hr portal, pa je i jasno kako me gaming industrija zanima budući da tipkam o tome. Tako da, nakon posla volim se opustiti uz dobru igru ili pročitati nešto zanimljivo, pogledati seriju i slično.

Što misliš o timskom radu i koliko je bitan za uspješno obavljanje posla?

U svakoj tvrtki gdje radi više od jedne osobe, timski rad je neizostavan proces za uspješno obavljanje posla. Po pitanju SEOa to je dodatno izraženo, pogotovo ako postoji više timova na projektu poput dizajnera, osoba zaduženih za razvoj te marketing. Samim time, optimizaciju za tražilice je najbolje krenuti raditi čak i prije nego se napiše prva linija koda, a to znači timski sudjelovati i kod izrade dizajna jer vizualno privlačan dizajn Googleu ne znači ništa.

Prijateljstvo i razumijevanje radnih kolega zasigurno imaju veliku ulogu u svim poslovnim domenama, kako bi prokomentirao Ofirovsku?

Samo najbolje riječi o kolegama. Doista vjerujem da svatko tko je bio kod nas, pa čak  bilo to i tjedan dana može reći kako je ovdje dobra atmosfera u kojoj se uvijek može nasmijati, popričati i kvalitetno surađivati.

S ovim pitanjem zaključit ćemo kratak ali sladak intervju s našim Stjepanom. Vama, našim dragim čitateljima, ovom prilikom šaljemo puno toplih ljetnih pozdrava te vas pozivamo da nas pratite na društvenim mrežama kako ne biste propustili nove priče Ofirovske posade!