Druga strana Ofira #3 – priča o Ivani Blagus!

17. listopada 2017.

Na poslu je šefica web dizajna, a u slobodno vrijeme plesačica, pjevačica i kućanica, naša Ivana Blagus (27) ovoga nam se puta otvorila i rekla nam zanimljive detalje svog životnog, ali i ofirovskog puta. Ona voli izazove, marljivo radi, a svoja znanja i vještine rado prenosi na najmlađe iliti naše praktikante. Puna inspiracije, kreativnih i unikatnih ideja te fenomenalnih napada na gol protivničke ekipe stolnog nogometa – Ivana puni i uspješno slavi dvije godine u Ofiru! Nije malo, ali nije ni puno taman dovoljno da se, poput Ivane pronađete i usmjerite prema onomu što volite i u tome budete najbolji…

1. Skoro pa 2 godine u Ofiru – što se promijenilo, što si naučila?

Auuu puno toga. Prvo što bih rekla da sam se ja sama promijenila (nešto na bolje nešto na gore). Naučila sam puno bolje i efikasnije baratati s Adobeovim alatima (Photoshop, InDesign, Illustrator, Lightroom) kao i kombiniranjem među njima ovisno o projektima na kojima sam radila. Jedno od meni bitnijih stavki koje sam naučila u Ofiru je da kada iza sebe imaš odlične kolege niti jedan zadatak nije problem, jer u Ofiru nema problema – samo izazovi!

2. Mnogi misle da je web design samo izrada grafičkog rješenja web-a, što je web design za tebe?

U mom slučaju web dizajn je bio veliki izazov jer prije rada u Ofiru nisam radila na istom već samo klasične pripreme za print i promotivne materijale najčešće za klubove u kojima sam radila i poznanike kojima je trebalo neko grafičko rješenje (ulaznice, plakati, branding frizerskog studia, etc.). Web dizajn je vrlo važna stavka jednog dizajnera jer suprotno generalnom mišljenju nije bitno da dizajn samo bude privlačan oku, već je važno razraditi dobru strukturu kako bi sam web bio funkcionalan i korisniku lak za korištenje i snalaženje.

3. U ove dvije godine, koji ti je projekt bio najatraktivniji ili pak najzahtjevniji?

Svaki projekt s kojim se susretnem je „zahtjevan“ na svoj način. Najviše to ovisi o klijentu, odnosno ovisi o tome zna li klijent što zapravo želi ili moram pogađati dok ne pogodim „u sridu“. Projekt koji bih posebno istaknula je izrada stranice za Pivnicu Merlon jer njihov dizajn odskače od klasičnih dizajnova web-a pa mi je bilo posebno interesantno razraditi strukturu i uklopiti sve u postojeći dizajn samog brand-a koji je po mom mišljenju genijalno uklopljen u samo značenje imena Merlon.

4. Ti si šefica dizajna, stoga praktikanti dan danas dolaze pod tvoju ruku. Koja je tvoja metoda učenja?

Metode ovise o samom praktikantu koji dođe i njegovom dosadašnjem znanju u području dizajna. U ove dvije godine imali smo razne studente s različitih fakulteta (Umjetnička akademija, ETFOS, Filozofski fakultet…) i za svakog od njih morate imati različiti pristup jer nije svatko upoznat s programima s kojima radimo u Ofiru. Najvažnije mi je da nauče osnove rada u programima i ono što im najviše bude mrsko, ali na čemu najviše inzistiram je korištenje kratica jer to uvelike olakšava rad i skraćuje vrijeme izrade dizajna. Jako mi je bitan odnos koji uspostavimo, da im bude zabavno i interesantno ono na čemu radimo, ali da na svemu tome nauče raditi uporno i bez odustajanja. Ako radite posao koji volite nećete raditi ni dana u životu.

5. Imaš li kakve strasti izvan Ofira? Hobije, aktivnosti…?

Ples i pjevanje je odmor za moj mozak. Glazba je ono što mi pomaže i u najstresnijim trenucima u životu. Ono što sam sebi obećala je da nikad neću izgubiti dijete u sebi, ali mogu reći da je odrastanje uzelo svog maha i da sada većinu svog slobodnog vremena provedem na uređivanju i čišćenju kuće koju smo zaručnik i ja kupili prošle godine i preuredili, skoro od temelja. Znate kako kažu – kuća je životni posao.

6. Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje kreativne web dizajnove?

Kako studiram arhitekturu, naučila sam gledati oko sebe gdje god išla i upijati. Isti princip sam primijenila i na dizajn. Ljepota se može naći svugdje oko vas samo ako pažljivo pogledate 😉 Za sve ostalo tu je poseban folder „Ideje za buduće projekte“ koji sadrži detalje koji mi se sviđaju i znam da ću ih iskoristiti kada dođe pravo vrijeme za to…

7. Imaš li koji savjet za sve one koji tek ulaze u ovu priču?

Svim budućim dizajnerima mogu reći jednu stvar koju sam naučila na sebi (a i praktikantima koji su to već odradili): dizajner skoro nikada nije sretan i zadovoljan onime što napravi, ali to je ono što nas gura dalje i tjera da svakim novim dizajnom budemo sve bolji. Ipak ne zaboravite cijeniti svoje radove i čuvati ih koliko god ih lošim smatrali. Kada sve to pogledate retrospektivno shvatit ćete koliko ste napredovali i naučili…

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!