Električnim romobilom do Ofira

29. srpnja 2019.

Zaljubljenici u tehnološke inovacije poput nas, za nove proizvode saznaju i prije dolaska na tuzemno tržište. Nažalost, uvoz istih ponekad je neisplativ, stoga čekamo da moda i tržišna potražnja učine svoje i snize cijenu kupovine. Nabavke takvih proizvoda često ne stignemo ni prokomentirati, posebice one kojima se ne pohvalimo na poslu. Tako je i s električnim romobilima, sad već starijom inovacijom na svjetskom tržištu.

Tek ovog proljeća električni romobili intenzivnije su se počeli probijati i kroz gužve u Osijeku.

Sve veća dostupnost u webshopovima i prodavaonicama u Hrvatskoj rezultirala je i većim strujanjem ovakvog oblika voznog parka u Osijeku.

Primijetili su to i sugrađani te je nedavno i Sib.hr izbacio članak na ovu temu.

Iako nedostatnih karakteristika za službeno vozilo, dio Ofir posade koristi ih i u radno vrijeme. Odlasci na pauze nikad nisu bili jednostavniji, a s obzirom na kilometražu koju mogu doseći, mogli bismo ih koristiti i za loko vožnje.

 

Uz mnoštvo linkova i video recenzija o električnim romobilima, nećemo iznositi već poznate karakteristike, već naše iskustvo za sve vas koji još razmišljate o ulaganju. Model koji se puni i u našim uredima:

Xiaomi električni romobil M365

Izdrži li zbilja 30 km u jednom punjenju?

Možemo potvrditi 29 km u jednom punjenju, no za maksimalnu izdrživost većinom niti nema potrebe, s obzirom na to da ga većina puni i prije nego što se baterija isprazni do kraja.

Kakav je na neravnom terenu?

Neravan teren mu nije problem, no brzina se mora prilagoditi tome. Potrebna je velika doza odgovornosti što se brzine kretanja tiče. Ponekad je pametnije zaobići prepreku ili čak sići s njega ako se radi o većoj rupi na putu.

Postiže li maksimalnih 25km/h? 

Da, čak i pri većem opterećenju, a nizbrdo ide i brže, stoga treba biti pažljiv. Mjerenje maksimalne brzine bilo je dosta izazovno. Aplikacija koja mjeri brzinu treba biti uključena, što je vrlo riskantno i nezgodno ako nemate držač za mobitel na samom e-romobilu.

Za što je korisna aplikacija s kojom se spaja na mobitel? 

Aplikacija je dobra za zaključavanje motora romobila, no brže i praktičnije je nabaviti lanac za bicikl i zavezati ga. S obzirom na težinu i laganu prenosivost,  smatramo da je zaključavanje lancem i sigurnija opcija.

S vremena na vrijeme, zanimljivo je provjeriti podatke putem aplikacije, primjerice koliko ste ukupno km na njemu napravili te koliko je baterije preostalo. Kao što smo već naveli, za korištenje aplikacije pri samoj vožnji trebali biste imati i držač za mobitel.

Nedostatci koje smo primijetili:

  • ne stane okomito u prtljažnik standardnog automobila, dakle mora ići dijagonalno, što smatramo manom s obzirom na to da prtljažnik većinom nije slobodan samo kako bi električni romobil stao u njega
  • s opadanjem kapaciteta baterije, performanse romobila se smanjuju. Na to treba obratiti pozornost jer nije isto startati s punom baterijom i jednom točkicom baterije. Vozač mora biti svjestan da će mu trebati puno više vremena do pune brzine. To predstavlja potencijalnu opasnost ako dođe do krive procjene.
  • kočnica dolazi nezategnuta te nije dovoljna jačina kočenja prema osnovnim postavkama. Potrebno je dodatno prilagoditi kočnicu, pri čemu savjetujemo držati se uputa proizvođača.

Napomenuli bismo kako je potrebna velika odgovornost vozača električnih romobila u prometu. Drugi sudionici u prometu još nisu navikli na romobile koji idu ovom brzinom. Ostali vozači očekuju da će vas stići zaobići ili proći prije vas, no zapravo neće. Zato je važno prilagoditi brzinu u odnosu na pješake, automobile, bicikle kao i na druge sudionike u prometu.

Kao i uvijek pri većoj potražnji, u tijeku su popusti pri kupovini električnih romobila. Osim romobila, na tržište pristižu i brojna druga zanimljiva e-vozila čije su cijene nešto više. Vrlo zanimljivu ponudu poput offroad e-romobila, sklopivih e-skutera i teretnih e-trokolica ima CityCoco. Posebno nam se sviđaju e-chopperi čijih se par primjeraka već može vidjeti na ulicama Osijeka. Električni buntovnik ima zanimljivu ponudu električnih choppera i skutera.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!