Erasmus iskustvo u Ofiru – Iker i Ioritz

11. svibnja 2023.

Praksa je danas važan dio studentskog iskustva, a naše iskustvo govori kako je svaka praksa izvrsna stvar kako za mlade osobe tako i za tvrtke. Zamislite kako je onda samo izvrsna međunarodna studentska praksa koja pruža mogućnost učenja i razvijanja vještina u drugoj državi. U Ofiru smo putem Erasmusa već ugostili brojne strance, a sada su na tri mjeseca naše redove popunili španjolci – Iker i Ioritz.

S obzirom kako oni uskoro odlaze, požurili smo napraviti intervju s njima i provjerili što kažu o Ofiru i Osijeku. I ne, intervju nije bio na hrvatskom.

Pozdrav dečki, za početak nam recite nešto o sebi. Odakle dolazite?
Dolazimo iz malog grada zvanog Zumarraga koji se nalazi u Baskiji u Španjolskoj. Diplomirali smo na Tolosaldea LHII – centar za stručno osposobljavanje u Španjolskoj, smjer Administracija sustava i mreža.

Znamo zašto smo mi izabrali Ofir, ali zašto ste vi izabrali baš Hrvatsku i Ofir?
Ovdje smo jer su nam ponudili mogućnost da kao prvi polaznici našeg centra dođemo u Hrvatsku. Ovdje su nam pronašli Ofir kao tvrtku koja je najprikladnija za nas u Osijeku s obzirom na naš studij.

Recite nam nešto više o tome što radite ovdje. Što ste dosad naučili?
Iker: Naučio sam kako koristiti Mikrotik Router i napraviti telekomunikacijski ormar.
Ioritz: Naučio sam uglavnom stvari vezane uz instalaciju mrežnih uređaja, kako iz fizičkog dijela tako i iz softverskog dijela.Također sam naučio puno o hardverima različitih uređaja s kojima nisam imao doticaj tijekom studija.

Iker i Ioritz

Što vam se najviše sviđa u Ofiru i tko je vaš najdraži kolega?
Iker: Najviše mi se sviđa to što je praksa ovdje usko povezana s područjem za koje sam se obrazovao i smatram da je ovo idealno mjesto za učenje. Moj najdraži kolega je Josip.
Ioritz: Ono što mi se vjerojatno najviše sviđa kod Ofira je to što je jako povezan sa stvarima koje sam učio na studiju. Mislim da je moj najdraži kolega Josip – ima jako puno iskustva kao električar i može se puno naučiti od njega. Također, jako je zabavno raditi s njim!

Što mislite o Osijeku? Želite li posjetiti ostale dijelove Hrvatske?
Iker: Osijek je potpuno drugačiji od grada iz kojeg dolazimo i mislio sam da je ljepši i atraktivniji. Volio bih posjetiti ostale dijelove Hrvatske, posebno obalu za koju svi kažu da je prelijepa.
Ioritz: Mislim da je Osijek mjesto dobro za studiranje i učenje te pronalazak posla, no nije baš turističko mjesto kao gradovi na obali ili Zagreb. Volio bih posjetiti obalu, naprimjer Split, Pulu, Rijeku itd.

* U obranu Osijeka moramo napomenuti kako je za vrijeme njihovog boravka bilo ružno vrijeme i konstantno je padala kiša. Sigurni smo kako im se Osijek više svidio pod suncem.

I za kraj, jeste li naučili hrvatski?
Iker: Da, naučio sam osnovno, samo neke riječi ali ne znam slagati rečenice.
Ioritz: Da! Nisam naučio previše s obzirom na to da ću biti ovdje samo tri mjeseca i to nije dovoljno vremena za naučiti što ljudi pričaju ali sam naučio neke riječi.

Hvala vam dragi naši španjolci, drago nam je da ste došli u Ofir i nadamo se da smo vas lijepo ugostili. Slobodno nas pozovite u Španjolsku, nećemo odbiti.

Prijavite se i vi!

Mi u Ofiru volimo dočekivati nove kolege i zato vas pozivamo da nastavite pratiti naše društvene mreže i web stranicu kako biste se na vrijeme prijavili na praksu i postali dio našeg tima. U opuštenoj i zabavnoj atmosferi uz stručno mentorstvo učiti ćete direktno iz živih projekata i zadataka. Stay tuned!

Ana Božić