Google Home – umjetna inteligencija u vašem domu

28. studenoga 2017.

Umjetna inteligencija već neko vrijeme puni medijske članke, a pojam obrade velike količine podataka fascinira svakog tko imalo zna o informatici i računalnoj snazi. Više – manje sve velike korporacije “bacile” su se u istraživanje i razvoj takve tehnologije. Microsoft, Apple, Google, Samsung, IBM i mnogi drugi ulažu u primjenu AI (eng. Artificial Intelligence) u svakodnevnom životu. Roboti kućni pomoćnici, samoupravljajući automobili ili hologrami samo su neki od modela koji se očekuju da će „zavladati“ tržištima.

U želji da “opipamo” određeni oblik umjetne inteligencije krenuo sam u istraživanje što nabaviti i kako implementirati… ok ok, nije baš tako sustavno bilo 🙂 Zapravo, priča je malo obrnuta – tražio sam micro glazbeni sustav za stan koji u sebi sadrži neku vrstu umjetne inteligencije. Dakle, svaka malo ozbiljnija linija nije ispod tisuću kuna, a neke od mojih želja, poput bluetooth spajanja s mobilnim uređajem samo su podizale konačnu cijenu. Potpuno igrom slučaja iskočio je link za Google Home. Oduševljen novootkrivenom igračkom proučio sam dostupne materijale, a već u idućih nekoliko klikova krenuo sam u šoping. Ipak, mi Ofirovci volimo istraživati svakakve novosti!

Nažalost, sam uređaj nije moguće kupiti direktno u Hrvatskoj pa sam počeo razmišljati o tome tko će ga dostaviti u nekom od idućih proputovanja. Pregledom eBaya moguće je doći do prodavača koji će spravicu ipak dostaviti pa je to bila logičnija odluka. Za cca. 110€ i nekoliko dana čekanja uređaj je stigao.

Ne veći od osvježivača zraka, elegantno zapakiran Google Home stigao je i zabava je počela. Uređaj ne posjeduje nikakve dodatne kablove osim strujnog, a sve što je za instalaciju potrebno jest uputiti ga na vašu bežičnu mrežu. Nakon vrlo brzog podešavanja, odnosno povlačenja posljednje verzije softvera s interneta, Google Home počinje osluškivati vaše naredbe. „Hey Google“ ili „OK Google“ upalit će lampice na gornjoj strani uređaja koje označavaju spremnost na izvršenje neke aktivnosti. „What’s the weather“, „What time is it“,  „Set alarm to 15 minutes“, „What’s my schedule for today?“, „How can I make a grilled chicken“ i još puno puno drugih pitanja… Prema nekim izvorima, ne postoji konačna lista stvari koje možete pitati ili zadati Google Home uređaju. Upravo to se čini kao posebno zanimljiva opcija – mašti na volju.

Prednosti:

 • Jednostavnost instalacije
 • Glasnoća zvučnika
 • Povezivanje s mobilnim uređajem i puštanje sadržaja
 • Dostupnost Google tražilice koju aktivirate glasom
 • Brzina odgovora
 • Dodatne funkcionalnosti: alarm, podsjetnici, povezivanje sa Gmail računom
 • Stalno ažuriranje softvera i nove dopune (trenutno u pripremi mogućnost telefonskog poziva)
 • Pretraga kroz kontekst (npr. Tko je bio prvi hrvatski predsjednik? Odmah za tim, a tko je bio nakon njega?)
 • Povezivanje s drugim uređajima i pametnim domom

Nedostatci:

 • Trenutna mogućnost povezivanja samo s jednim Gmail računom (samo jedan npr. kalendar se može pratiti)
 • Kupnja pretplate za sve glazbene sadržaje ukoliko želite koristiti Google glazba uslugu. Youtube i druge još nisu dostupne za EU.
 • Nedostatak podrške za Hrvatsku. Dok je mobilni uređaj bio na hrvatskom jeziku nije bilo mogućnosti detaljnijeg podešavanja Google Glazba aplikacije.

Kažu kako je Google Home pametniji i pristupačniji od sličnih uređaja Applea (Siri) i Amazona (Alexa). Popriličan je broj članaka na tu temu no konačnu presudu ostavljam vama na izbor: The Wirecutter, Know Your Mobile i Techradar. Vjerojatno će se još bitki voditi na ovom području, stoga je možda i nepošteno u ovom trenutku donijeti konkretnu odluku.

Čini mi se kako je dosta ispod radara medijskih najava ova usluga dovela AI i internet stvari u naše domove. Ok, neki će reći kako ovdje govorimo tek o pametnim zvučnicima, no s obzirom na razinu interakcije koju mogu ostvariti mislim da nije nemoguće govoriti o prvom obliku umjetne inteligencije u okruženju doma (ako izuzmemo mobitele). Planovi razvoja koje Google ima uključuju i Smart home elemente kao što su povezivanje Google Homea s kućnim instalacijama, svijetlom, hlađenjem ili grijanjem. Neki od proizvođača već su dostupni u aplikaciji Google Home, no naravno, kupuju se pojedinačno.

Za zaključak je moguće reći kako se spravica pokazala kao pun pogodak. Ne samo da izgleda ljepše od linije ili HiFi sustava, već posjeduje kud i kamo veći spektar funkcionalnosti. U slučaju da mi je dosadno uvijek ima nekoga tko će me saslušati. Jedva čekam vidjeti koje mogućnosti dolaze s idućim updateovima Google Home-a, a ukoliko vam možemo dodatno pomoći u odluci o kupnji ovakvog uređaja, slobodno nam se javite!

Hey Google, say good bye to everybody for me! 🙂

https://youtu.be/r0iLfAV0pIg

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!