Hoće li Li-Fi poslati Wi-Fi u povijest?

16. kolovoza 2023.

Sjećate li se kada smo se na Internet spajali pomoću dial-up linije? Mogućnost povezivanja samo jednog uređaja na mrežu i dugotrajnost procesa “krasili” su te dane. Onda su došle bežične mreže i Wi-Fi kako bi nam olakšali život, no odmiče li i njihovo vrijeme?

Komunikacija putem svjetla

Li-Fi (Light Fidelity and Visible Light Communications) je sustav koji upravlja bežičnom komunikacijom pri velikim brzinama, a tehnologija prijenosa su žarulje kao usmjerivači signala. Visible Light Communications znači da sustav sadrži foto-detektor za primanje svjetlosnih signala i element za obradu signala kako bi se podaci mogli prenositi. Puno smo puta čuli da je brzina svjetlosti upotrijebljena kao fraza za zavidnu brzinu, a upravo je tu brzinu odlučio iskoristiti profesor Harald Haas sa Sveučilišta u Edinburghu te je 2011. godine na TED Talk konferenciji predstavio Li-Fi sustav.

Li-Fi tehnologija

Kako funkcionira?

LED žarulje izmjenjuju konstantu električnu energiju ekstremno brzo, bez da je ljudsko oko vidi kao paljenje i gašenje svjetla. To bi značilo da se podaci unose u LED žarulju (s tehnologijom za obradu signala), a zatim ona šalje podatke ugrađene u zraku do foto-detektora (fotodioda) pri velikim brzinama. To titranje svjetla ‘prijemnik’ pretvara u električni signal do 100 puta brži od WiFi-ja. I tu se nalazi osnovna razlika između ova dva sustava jer umjesto slanja signala koji se kod WiFi-ja prenosi putem radio valova, Li-Fi radi na vidljivim svjetlosnim valovima.

Prednosti

Jedan od najvećih benefita koji nam donosi upotreba Li-Fi-ja dolazi s njegovom učinkovitosti. S obzirom na princip rada zasnovan na VLC tehnologiji koja koristi LED žarulje, korisnici koriste manje električne energije. Također, Li-Fi ima veliki utjecaj na Internet stvari (IoT) jer može slati podatke prema više uređaja koji su međusobno povezani. Kako navodi Haas: “Ako pogledate Internet stvari, tradicionalni WiFi će biti masovno neučinkovit kada postoji toliko mnogo uređaja u interakciji na jednom području. Sposobnost umrežavanja za integraciju s mobilnom mrežom je revolucionarni razvoj u LiFi-ju, koji karakterizira brzina prijenosa podataka i kontinuirani proces minijaturizacije.”

Utjecaj Li-Fija na Internet stvari

U čemu je onda “kvaka”?

Prvi problem stvaraju zidovi. Li-Fi signali ne mogu prolaziti kroz zidove što znači da biste za uživanje u potpunoj povezanosti trebali postaviti LED žarulje u cijeli dom ili poslovni prostor. Također, te bi žarulje trebale biti uključene cijelo vrijeme te iako se jačina svjetlosti može smanjiti na minimalnu, ona uvijek mora raditi. Znači, ako nema struje ili žarulja, nema ni interneta! Također, s obzirom da je Li-Fi tehnologija relativno nova, nije kompatibilna s puno uređaja.

Možda kroz koju godinu

Iako se pri spomenu brzine od 224 gigabita u sekundi čini kako Li-Fi šalje Wi-Fi izvan upotrebe, razmjena podataka je ipak ta koja stoji na putu ekskluzivnoj upotrebi Li-Fija. Iz tog razloga Li-Fi zapravo treba promatrati kao dodatnu tehnologiju kojoj je cilj pružiti olakšanje i potporu već zagušenom radijskom spektru koji se koristi za pružanje Wi-Fi veza, a ne zamijeniti ga.

Ana Božić