Ivana i Dajana – od praktikantica do studentskog ugovora

19. studenoga 2015.

Kod nas u poduzeću Ofir d.o.o., već duže vremena su i dvije studentice – Dajana i Ivana, koje su prvo odradile mjesec dana prakse, a zatim došle i do mogućnosti zapošljavanja putem studentskog ugovora. Djevojke su došle s Filozofskog fakulteta, no njima ćemo prepustiti kratko predstavljanje i opis, kako su opće došle do Ofira.

Dajana: Dolazim s Filozofskog fakulteta, smjer Informatologija, treća godina. Za Ofir sam saznala preko Googlea, javila se i to je to – završila sam na praksi.

Ivana: Studiram s kolegicom Dajanom, no nismo dogovorno završile zajedno u Ofiru. Prema razgovoru s profesorom, imala sam u planu praksu u drugoj tvrtki, no planovi nisu tekli zamišljenim putem. Uzela sam stvar u svoje ruke i pogledala mogućnosti koje su mi na raspolaganju. Ofir mi se učinio kao zanimljiv izbor za stjecanje novog iskustva te se tako stvarno i dogodilo.

U informatičkom zvanju, papir ne vrijedi puno bez praktičnog znanja što i same znate. Kakvo vam je bilo iskustvo na praksi kada ste radile na projektima koji su na kraju i zaživjeli?

Dajana: Dobila sam projekt gdje sam radila na kompletnom frontendu i bilo je poprilično uzbudljivo. Susrela sam se s dosta prepreka i zanimljivih izazova koje sam na kraju uspjela uspješno riješiti. Vrlo bitan segment je bio to što sam stalno bila u komunikaciji s klijentom i mogla vidjeti koliko je takav rad zahtjevan. Na kraju, veoma sam zadovoljna kako je sve završilo, budući da je projekt objavljen.

Ivana: U prijavi za praksu navela sam kako želim ispitati granice svoga znanja i snalaženja u novim izazovima s kojima se do tada nisam susrela. Projekt na kojem sam započela se itekako podudarao s tim kriterijima s obzirom da ranije nisam imala praktičnog iskustva osim onog “školskog”. Kao “backendaš”, rad mi je obuhvaćao nadogradnju starih funkcionalnosti, ali i dodavanje novih te ujedno, radeći na postojećoj bazi podataka, sve za pravog klijenta. Bila sam “bačena u vatru”, no uspjela sam se izboriti s preprekama.

Budući da ste praksu odrađivale u uredu, kakvo vam je bilo iskustvo u radu s ostatkom tima koje čini isključivo muško društvo?

Ivana: S našim dolaskom, dečki su odmah shvatili s kim imaju posla i nikakvih problema nije bilo u našem slaganju. Štoviše, radna atmosfera je bila veoma ugodna i opuštena. Svi su otvoreni i pristupačni, spremni na suradnju i u pripravnosti pomoći, ako je to potrebno.

Dajana: Bilo je vrlo zanimljivo raditi, i još uvijek je. Tijekom prakse sam surađivala s jednim kolegom na projektu gdje smo oboje radili istovremeno, što mi je bilo novo iskustvo, jer smo morali kvalitetno komunicirati da dođemo do optimalnog rješenja. Tu sam vidjela koliko je dvosmjerna komunikacija bitna za timski rad.

Osim uz svoje zadatke, djevojke su morale uskakati i u ostale projekte gdje su pomagale dečkima ispuniti rokove. Ponekad je to uključivalo i nešto s čime se nisu prije susretale poput web trgovina. Kakvo vam je bilo iskustvo na tom polju?

Dajana: Nisam se nadala da je izrada web shopa toliko drugačija od klasičnog weba. Iako ovdje nisam radila na frontendu koje je moje područje, imala sam priliku vidjeti kako web shop izgleda “iza vrata”, gdje sam uređivala proizvode, sortirala ih i sređivala opise.

Ivana: Kao i kolegica Dajana, upoznala sam se s administracijskom stranom web shopa, ali su mi ipak draži vlastiti projekti na kojima sam radila.

Za kraj, smatrate li, nakon svega što ste naučile, da praksa u informatičkim tvrtkama treba biti prisutna od ranijih godina fakulteta?

Dajana: Smatram kako bi to bilo iznimno korisno iskustvo, jer bi se studenti mogli puno brže orijentirati prema onome što ih zapravo zanima. Uz to, na takav je način moguće brže naučiti raditi u realnim uvjetima gdje postoje stvarni rokovi i zahtjevni klijenti.

Ivana: Ovakva praksa pruža puno više mogućnosti za napredovanje jer se radi na konkretnim stvarima i pravim projektima. Vjerujem da bi kao što je Dajana spomenula, studenti imali puno raniju priliku pronaći željeno usmjerenje svoje karijere koje dolazi kao nadogradnja formalnog obrazovanja.

Upravo ovakve prakse, plod su suradnje s Filozofskim fakultetom, ali i drugim sastavnicama Sveučilišta J.J. Strossmayer. Radom u pravom okruženju, vrlo brzo ćete shvatiti obožavate li ovo zanimanje ili ćete pak odabrati nešto drugo. U svakom slučaju, pomoći ćemo vam u toj odluci! Slobodno nam se javite putem kontakt forme i bit će nam drago upoznati vas i potencijalno dogovoriti suradnju – praksu, a nakon toga, lako moguće i stalan posao.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!