Kako i što sa Windows downgrade-om

26. travnja 2014.

Vrlo često se nalazimo u situaciji da imamo profesionalnu licencu određenog operativnog sustava koji nam zbog zastarjelosti opreme, nekompatibilnosti programa ili drugih razloga ne odgovara.

U tom slučaju postoji mogućnost downgrade-a (prebacivanja, „unazađivanja“) na stariji operativni sustav. U načelu zvuči jednostavno, međutim Microsoft nam neće baš potpuno izići u susret i dostaviti ili omogućiti skidanje instalacije za stariji sustav.

Kako bi to izvršili potrebno je nabaviti originalni instalacijski medij za operativni sustav koji instalirate (u pravilu profesionalnu verziju, pogledati tablicu sa desne strane). Jasno, do samog medija često nije lako doći i potrebno je dosta muke (poznanstva, posuđivanje, kupovina rabljenog itd.). Osim samog instalacijskog medija potreban Vam je i licenčni ključ kako biste uopće mogli instalirati operativni sustav. S obzirom da je ključ (pretpostavljamo) već nekoliko puta aktiviran sama aktivacija nakon instalacije najčešće neće proći.

Za potrebe aktiviranja downgrade-anog operativnog sustava bit će Vam potreban račun za originalni operativni sustav koji ste kupili (preslika računa se mora poslati na mail adresu Microsofta) i slika naljepnice na računalu.Kada ste to pripremili potrebno jer otvoriti aktivaciju operativnog sustava putem telefonske službe. Pozivom na besplatni Microsoftov i praćenjem uputa, aktivaciju ćete uspješno i završiti.

Davor Petrušić