Konvertiraj.me – plugin za pretvaranje kuna u eure

28. ožujka 2022.

Nakon dugogodišnjeg članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji, konačno je donesena odluka o službenom prihvaćanju eura, odnosno zamjene kune eurom.

U nastavku saznajte koje promjene uskoro možete očekivati, kako će se odvijati zamjena kune eurom te kako se prilagoditi novim zakonskim odredbama. 

Kako bismo vam olakšali poslovanje u periodu dvojnog prikazivanja cijena, razvili smo plugin koji će vam automatizirati taj proces u potpunosti – besplatno.

Krenimo od početka!

Od kada je nužno dvojno prikazivanje cijena? 

Kako je odlučena da će Hrvatska prihvatiti euro kao službenu valutu 1.1.2023., već 30.6.2022. hrvatske tvrtke će morati sve cijene prikazivati u kunama i eurima.

Dakle, sljedeća 3 mjeseca period su u kojem će biti neizbježna implementacija rješenja koje će vam automatizirati dvojno prikazivanje cijena po službenom tečaju konverzije.

Ova odluka povukla je za sobom niz pitanja poput – hoće li cijene nekontrolirano rasti, kako će se cijene preračunavati i tko će nadzirati dvojno prikazivanje cijena u hrvatskim tvrtkama.

Preračunavanje cijena iz kuna u eure – kako će se odvijati? 

Uredbom Vijeća EU-a 1997. propisan je način na koji se nacionalne valute preračunavaju u euro. Već 19 zemalja na ovaj način uvelo je euro kao svoju službenu valutu, a za svega nekoliko mjeseci, Hrvatska će biti 20. zemlja Europske Unije koja će napraviti isto.

Kako bi se cijene preračunavale iz kuna u eure u potpunosti precizno i transparentno, koristi se fiksni tečaj konverzije koji se sastoji od 6 znamenki. U slučaju Hrvatske, taj tečaj konverzije sastoji se od glavnog broja i 5 decimala, a prilikom preračunavanja će se primijeniti tečaj konverzije u cjelosti.

Nije dopušteno zaokruživanje fiksnog tečaja konverzije na dvije decimale te će se smjeti koristiti isključivo fiksni tečaj konverzije uključujući sve decimalne znamenke. Tek nakon što su kune preračunate u euro, korištenje tečaja konverzije je dozvoljeno zaokružiti cijenu na najbliži cent.

Nadzor dvojnog prikazivanja cijena u Hrvatskoj

Nakon što je potvrđeno da će Hrvatska zamijeniti kunu eurom i da će u polugodišnjem periodu dvojno prikazivanje cijena biti nužno – pojavila su se pitanja koja se odnose na sam nadzor dvojnog prikazivanja cijena.

Tko će nadzirati tvrtke u ovom periodu, hoće li tvrtke koje neopravdano dignu cijene biti sankcionirane te kako ćemo znati koje su to tvrtke koje su odlučile nezakonito profitirati u ovom prijelaznom razdoblju?

Vrijedi spomenuti kako se obveza dvojnog iskazivanja odnosi na sve hrvatske tvrtke – od malih trgovaca, kafića i restorana do hotela, kozmetičkih salona, banki i ostalih financijskih institucija. Osim privatnog sektora, državne tvrtke i ostatak javnog sektora imat će obvezu dvojnog prikazivanja cijena.

Hrvatska Vlada donijela je odluku o sankcijama za tvrtke koje neispravno budu preračunavale kune u eure te će se takve tvrtke ubrzo pronaći na takozvanoj “crnoj listi”.

Toj “crnoj listi” moći će doprinijeti, osim državnih institucija koje će provoditi nadzor, i građani koji u bilo kojem trenutku mogu prijaviti tvrtke ako primijete da tvrtke ne koriste fiksni tečaj konverzije i pokušavaju profitirati neispravnim preračunavanjem kuna u eure. 

HNB na svojim stranicama navodi odgovore na više desetaka pitanja koja su se pojavila nakon najave dvojnog prikazivanja cijena. Također, Vlada RH detaljno je objasnila cijeli proces u svom Nacionalnom planu zamjene hrvatske kune eurom.

U ovom članku donosimo odgovore na nekoliko ključnih pitanja.

Provjerimo što točno podrazumijeva dvojno prikazivanje cijena i kako vam možemo pomoći prilagoditi se ovoj zakonskoj odredbi na najjednostavniji mogući način.

Dvojno prikazivanje cijena – što sve uključuje?  

Dvojno prikazivanje cijena definirano je kao jedna od ključnih mjera za zaštitu potrošača tijekom procesa zamjene kune eurom. Prateći ovu zakonsku odredbu, tvrtke će na svim svojim cjenicima i promotivnim materijala (offline i online) morati prikazati cijene u kunama i eurima.

No, kako kupci ne bi bili suočeni s prevelikom količinom informacija koja može djelovati zbunjujuće, na cjenicima će osim cijene u kunama i eurima biti dozvoljeno prikazati još samo fiksni tečaj konverzije, uključujući sve decimalne znamenke.

Već dugi niz godina je Vijeće EU-a službeno tijelo koje određuje fiksni tečaj konverzije. Na preporuku Europske komisije te kroz niz savjetovanja s Europskom centralnom bankom, Vijeće EU-a donosi odluku o neoporezivom fiksnom tečaju konverzije.

Ažurne informacije o trenutnom fiksnom tečaju konverzije bit će dostupne na službenim stranicama HNB-a, a kako bismo vam olakšali poslovanje, razvili smo besplatan alat koji će vam u potpunosti pojednostaviti prilagodbu u ovom prijelaznom periodu.

Besplatan alat za jednostavno prikazivanje dvojnih cijena

Prilagodba novoj zakonskoj odredbi, odnosno prikazivanje dvojnih cijena postat će neophodno. Kako biste u svakom trenutku bili sigurni da su vaše prikazane cijene točne, razvili smo besplatan alat – konvertiraj.me

Alat konvertiraj.me automatski će preračunavati cijene svih proizvoda iz kuna u eure koristeći isključivo tečaj konverzije odobren od strane Vijeća EU-a. Putem API-ja, naš alat će dohvaćati najnovije podatke tako da će cijene vaših proizvoda i usluga uvijek biti ispravno prikazane.

Sljedeća 3 mjeseca dio su perioda u kojem je gotovo pa nužna implementacija ovakvog rješenja. Neovisno o tome nudi li vaša tvrtka proizvode ili usluge, jeste li mali poduzetnik ili voditelj u razvijenoj korporaciji, jednostavno prikazivanje dvojnih cijena postat će neizbježan element svakog cjenika, promotivnog letka i web stranice.

Naš plugin uvijek ćete moći koristiti besplatno i bit ćete sigurni kako su cijene vaših proizvoda i usluga ispravno komunicirane.

Kako koristiti konvertiraj.me plugin? 

Nakon instalacije, plugin će automatski preračunati sve cijene navedene na vašoj web trgovini. Na svim mjestima na web trgovini gdje su cijene prikazane u kunama, dodatno će se prikazati i cijena u eurima.

Koristeći plugin, imat ćete pristup najnovijim podacima o tečaju konverzije koji će se automatski ažurirati putem HNB API-ja. Osim toga, postoji određen set postavki koje možete prilagoditi, poput pozicije na kojoj se prikazuje cijena u eurima.

Nakon što korisnik doda proizvod u košaricu, cijena će mu automatski biti prikazana u kunama i eurima.

A nakon što korisnik dovrši svoju narudžbu i započne proces naplate, cijene će još jednom biti prikazane u obje valute. Naravno, postavkama uvijek možete pristupiti i prilagoditi ovaj prikaz, no preporučamo da cijenu u eurima prikažete kada god je to moguće.

Trenutno je plugin dostupan za WordPress putem WooCommerce-a, no uskoro možete očekivati dostupnost i za veći broj platformi.

Također, konvertiraj.me plugin zauvijek će biti besplatan u svom osnovnom izdanju!

Instaliraj plugin za dvojno prikazivanje cijena 

Dvojno prikazivanje cijena sitan je element, no uskoro će biti u potpunosti neophodan kako bi vaša tvrtka mogla nastaviti poslovati u skladu s novim zakonskim odredbama.

Koristeći naš plugin, imate mogućnost u cijelosti automatizirati dvojno prikazivanje cijena i koristiti najnovije podatke pružene od strane HNB-a.

Trenutno je plugin dostupan za WooCommerce platformu, a uskoro ćete imati mogućnost implementacije plugina i na ostale platforme poput Magenta i PrestaShopa.

Kakav god upit ili nedoumicu imate, Ofir vam stoji na raspolaganju. Kontaktirajte nas za više informacija o pluginu i podršku prilikom implementacije plugina na vašu web trgovinu.

YouTube video