Mattermost

14. ožujka 2023.

Mattermost je aplikacija koja je zamišljena kao open source alternativa najpoznatijem alatu za kontakt između programerskih timova, Slack. Aplikacija je primarno namijenjena praćenju razvoja projekata i generalnoj komunikaciji među članovima tima. Format pisanja optimiziran je za dijeljenje fragmenata koda; stoga emotikoni, podebljanje riječi i slične funkcije chata imaju drugačije tipke prečaca. Primjerice, ukoliko želimo u poruci ubaciti emotikon smajlića, upisat ćemo :laughing:, umjesto “:“ i “)”. Mattermost ima sposobnost arhiviranja razgovora, projekata, prezentiranja vremenske linije razvoja i delegiranja zadataka zasebnim članovima tima koji sudjeluju u razvoju.

Mattermost

Mattermost vs. Slack
Mattermost ima neke ključne prednosti u odnosu na Slack. Jedna od najznačajnijih razlika je ta što je Mattermost open source, što znači da je vrlo prilagodljiv i može se modificirati kako bi zadovoljio specifične potrebe tvrtke, dok Slack ima ograničene mogućnosti prilagođavanja. Uz to, Mattermost u svojoj besplatnoj verziji nudi puno veći izbor mogućnosti nego Slack, što ga čini odličnim izborom za tvrtke s ograničenim budžetom.

Mattermost

Mattermost u svojoj besplatnoj verziji korisnicima nudi neograničen broj timova i kanala, neograničenu pohranu datoteka, automatizaciju tijeka rada te upravljanje projektima. Važno je spomenuti i projektne ploče (projects boards) koje omogućuju vizualnu organizaciju i prioritizaciju zadataka te praćenje rada tima u stvarnom vremenu.

Mattermost

Ofirov tim uspješno je implementirao ovu komunikacijsku platformu u svoj rad i rad određenih klijenata, a u nastavku donosimo naše iskustvo za sve poduzetnike koji razmišljaju o prelasku na aplikaciju.

Instalacija i produkcija

Postupak instalacije protekao je bez većih problema, iako je bilo potrebno poznavanje mrežnih tehnologija za konfiguriranje određenog porta (za one koji žele znati više, slobodno nam se javite!) Korišten je poseban poslužitelj s Ubuntu 20 serverskim okruženjem za instalaciju. Bilo je potrebno instalirati MySQL poslužitelj za bazu podataka da bi aplikacija pravilno funkcionirala. Za razlikovanje između aplikacija koje koriste isto mrežno sučelje potreban je port, a Mattermost zahtijeva specifičan port 8065 za svoj rad.

Nakon uspješnog preusmjeravanja prometa na odgovarajući port, trebalo je pripremiti aplikaciju za rad izvan Ofirove mreže. Implementacija i omogućavanje potpunog funkcioniranja aplikacije unutar i izvan Ofira protekli su bez problema, a naš je zaključak da definitivno svima preporučujemo Mattermost!🧑🏻‍⚖️