Ofirovci u Beču – We are Developers konferencija

19. svibnja 2017.

Topli radni petak koji svima popravlja raspoloženje je započeo, a mi, kako smo vam i obećali donosimo blog o dojmovima s konferencije We Are Developers u Beču.

We Are Developers najveća je programerska konferencija u Europi i već treću godinu za redom organizira se u sve većem obujmu. Željni napretka i znanja koji će doprinijeti našem radu, ali i mreži poznanstava, nismo mogli ne sudjelovati u Beču. U suradnji s časopisom Poduzetnik te Uredom grada Beča u Zagrebu uspješno smo registrirali sudjelovanje, stigli na konferenciju i otvorili um za nove spoznaje. Ovogodišnja konferencija 11. i 12. svibnja, okupila je preko 3800 sudionika sa svih krajeva svijeta na gotovo 7000 kvadrata, a našu ekipu činili su Dino Matijašević, Jakob Crnogaj i Milan Puvača. Postavili smo im kratka pitanja kako bi ispričali svoje dojmove…

Što vam se najviše svidjelo? Koje se tehnološke novosti su se mogle vidjeti?

Zanimljivo je bilo vidjeti gotovo četiri tisuće „geekova“ na jednom mjestu. Od svih dosadašnjih ovo je bila uvjerljivo najbolja konferencija s koje možemo reći da smo neka znanja „pokupili“, a neka osvježili ili jednostavno dobili novo gledište. Organizacija je bila na vrlo visokom nivou, a nekoliko stotina volontera omogućilo je da svaki odgovor bude dostavljen u ekspresnom roku. Dovoljne količine sendviča, kave, sokova i grickalica osigurale su programerskim umovima dovoljno goriva za žučne rasprave ili nove spoznaje. Jasno, uvijek je bilo nezadovoljnih koji su iz nekog razloga zamjerali „nedovoljne količine vegetarijanske hrane“ ili nedovoljno ohlađene sokove, no smatramo kako je nemoguće zadovoljiti 100% sve sudionike ovako velikog događaja. Uz predavanja, organiziran je i veliki hackaton, predstavljene mogućnosti financiranja poslovnih ideja, upriličene specijalizirane radionice i okrugli stolovi te rasprave.

Općenito govoreći trendovi su VR (virtualna stvarnost), AI (umjetna inteligencija), Big data i daljnje optimizacije poslovnih procesa. U sklopu konferencije bilo je i nekoliko desetaka izlagača, većinom sponzora (poput OBB-a, Microsofta, SAP-a i sl.) koji su predstavili nešto od opreme ili tehnologije. Veliki broj izlagača bili su i lovci na talente kojima je ovo bio idealan poligon za hvatanje programera koji su zainteresirani za daljnju karijeru ili napredak.

Kakve govornike ste čuli ili upoznali?

Bilo je predavanja za svačiji ukus. Oba dana smo sudjelovali odmah od 8:00h pa sve do oko 18:00h. Prvi dan nekako je naglasak bio više na marketinške i prodajne prezentacije što se naravno programerima i nije svidjelo, no drugi dan su došli na svoje s pregršt tehničkih predavanja. Tri velike dvorane za neka predavanja su bile premalene pa su sudionici doslovno sjedili i na podu. Manja tri prostora u obliku iglua omogućila su prezentacije poduzetničkih predavanja (tzv. „pitching“) ili pak usko specifična predavanja (poput Otvorenog koda, Azure Cloud sustava, Facebook tehnologije itd.) Nekoliko predavača ostavilo je vrlo pozitivan dojam ali i razinu znanja. Tako je John Romero (id Software Game designer DOOM, Quake) dao odličan pregled mogućnosti programiranja igara, Martin Wezowski (SAP Inovation center) ispričao odličnu priču o SAP-u i kreativnom uspjehu, Rasmus Lerdorf (osnivač PHP-a) predstavio zašto sa PHP7 zapravo čuvamo planet (i da ima brojke koje to dokazuju!!), a sve skupa zaokružio je Joel Spolsky (osnivač Stack Overflow-a i Trello sustava) s tehničkom pozadinom optimizacije rada Amazon skladišta. Odlično je bilo čuti i hrvatske predavače iz Rimac automobila i Infiniuma.

Kako je prošao neformalni dio konferencije?

Iako smo gotovo cijelo vrijeme konferencije bili na samoj lokaciji u dvorani Marx Halle (https://goo.gl/p5Tv1O) (koja je stara tvornica prilagođena ovakvim događajima kojih Beč ima gotovo svakodnevno), bilo je vremena i za opušteniju atmosferu te povezivanje s drugim sudionicima. Zapazili smo i upoznali veći broj sudionika s područja bivše države, a posebno zanimljivo je bilo i na partiju koji je organiziran u večernjim satima nakon prvog dana. Programeri su dokazali da se znaju zabaviti unatoč mnogim predrasudama!

Kao zaključak nameće se razmišljanje da izvor novih teorijskih, ali i važnijih praktičnih spoznaja u programerskom svijetu nikako nisu isključivo upute, tutoriali i manuali. Komunikacija uživo itekako može dati nova znanja, ali i dodatni polet u svijetu programiranja u kojem smo svakodnevno. Sigurni smo kako ovo nije posljednja ovakva konferencija i lako je moguće da ćemo We Are Developers-e posjetiti i iduće godine.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!