Pogled unatrag – mjesec dana prakse

15. prosinca 2014.

Sve je započelo pozivom iz HZZ-a jesam li zainteresiran za odlazak na prezentaciju u CISOK povodom Europskog tjedna programiranja. Iako tipkanje koda nije moje područje, otišao sam iz čiste znatiželje. Predavač je bio Milan Puvača, vlasnik tvrtke Ofir d.o.o. Tijekom prezentacije sam čuo o različitim aspektima IT-a, ali i SEO-a koji mene najviš¡e interesira u svijetu Interneta. Upravo zbog toga sam se javio s upitom za potencijalnu praksu.

Već na prvom razgovoru dobio sam uvid u opširnost SEO posla. Moram naglasiti kako je moje prijašnje SEO iskustvo bilo ravno skoro nuli budući da sam znao osnove. Pristup usavršavanju bio je drugačji, umjesto pasivnog učenja, dogovor je bio da će me se baciti u vatru, odnosno da ću uz dostupne resurse i informacije imati povremeno usmjeravanje i mentoriranje kako primijeniti nova saznanja na žive projekte. Također, plan je bio jednom tjedno održati kraće predavanje unutar tvrtke.

Budući da optimizacija stranice ne uključuje samo ključne riječi i popratni sadržaj, jedan od prvih zadataka bio je podsjećanje na osnove HTML-a uz upoznavanje alata poput Google Analytics, Google Webmaster tools i Google Maps odnosno Business.

Prvi tjedan je prošao u učenju uz jednostavne optimizacije unutar koda na stranicama koje Ofir održava. Održano je i prvo predavanje na kojemu sam dobio informacije o radu web stranice, razlikama između opisnog i programskog jezika, između relativnih i apsolutnih poveznica, općenito o sigurnosti i kako se ona može ugroziti te o razlikama između Jave i JavaScripta.

Drugi tjedan sam nastavio s istraživanjem i prikupljanjem informacija te sam počeo uviđati koliko je zapravo SEO opširna tematika i koliko se stvari brzo mogu promijeniti na ovom području. Također se po prvi put upoznajem s WordPressom. Krajem tjedna održano je drugo predavanje čiji je fokus bio na PHP-u i bazi podataka.

Treći tjedan je uključivao više konkretnijeg rada na stranicama po pitanju optimizacije što mi je za određene stranice bio poseban izazov – radilo se o živim, online stranicama. Moram pohvaliti sve suradnike koji su mi uskočili u pomoć kada nisam bio siguran oko rješenja problema. Uslijedilo je još jedno predavanje, odnosno moje izlaganje ostalim suradnicima o dosadašnjem radu te kratki sastanak o trenutačnoj situaciji tvrtke gdje su svi suradnici izložili svoje izazove i probleme s kojima se susreću, čime sam dobio jedan drugačiji uvid u tvrtku.

Bilo je tu još koje-čega; e-marketing seminar kojeg je održao Miroslav Varga iz Escapea, optimiziranja i analize pojedinačnih stranica, učenja novih stvari poput korištenja RewriteEnginea, kontakta sa klijentima, istraživanja po WordPressu te daljnjeg čitanja sadržaja o SEO tematici… Ukratko, mogu reći da su ovo bili zanimljivi dani u kojima sam stekao mnogo znanja, ali će proći još vremena prije nego mogu reći da sam ih u potpunosti svladao. Daljnjim napredovanjem vjerujem da ću vrlo brzo moći biti potpuno ravnopravni član Ofirovog tima.

Stjepan Fikter

Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.