Pogled unatrag – mjesec dana prakse

15. prosinca 2014.

Sve je započelo pozivom iz HZZ-a jesam li zainteresiran za odlazak na prezentaciju u CISOK povodom Europskog tjedna programiranja. Iako tipkanje koda nije moje područje, otišao sam iz čiste znatiželje. Predavač je bio Milan Puvača, vlasnik tvrtke Ofir d.o.o. Tijekom prezentacije sam čuo o različitim aspektima IT-a, ali i SEO-a koji mene najviše interesira u svijetu Interneta. Upravo zbog toga sam se javio s upitom za potencijalnu praksu.

Već na prvom razgovoru dobio sam uvid u opširnost SEO posla. Moram naglasiti kako je moje prijašnje SEO iskustvo bilo ravno skoro nuli budući da sam znao osnove. Pristup usavršavanju bio je drugačji, umjesto pasivnog učenja, dogovor je bio da će me se baciti u vatru, odnosno da ću uz dostupne resurse i informacije imati povremeno usmjeravanje i mentoriranje kako primijeniti nova saznanja na žive projekte. Također, plan je bio jednom tjedno održati kraće predavanje unutar tvrtke.

Budući da optimizacija stranice ne uključuje samo ključne riječi i popratni sadržaj, jedan od prvih zadataka bio je podsjećanje na osnove HTML-a uz upoznavanje alata poput Google Analytics, Google Webmaster tools i Google Maps odnosno Business.

Prvi tjedan je prošao u učenju uz jednostavne optimizacije unutar koda na stranicama koje Ofir održava. Održano je i prvo predavanje na kojemu sam dobio informacije o radu web stranice, razlikama između opisnog i programskog jezika, između relativnih i apsolutnih poveznica, općenito o sigurnosti i kako se ona može ugroziti te o razlikama između Jave i JavaScripta.

Drugi tjedan sam nastavio s istraživanjem i prikupljanjem informacija te sam počeo uviđati koliko je zapravo SEO opširna tematika i koliko se stvari brzo mogu promijeniti na ovom području. Također se po prvi put upoznajem s WordPressom. Krajem tjedna održano je drugo predavanje čiji je fokus bio na PHP-u i bazi podataka.

Treći tjedan je uključivao više konkretnijeg rada na stranicama po pitanju optimizacije što mi je za određene stranice bio poseban izazov – radilo se o živim, online stranicama. Moram pohvaliti sve suradnike koji su mi uskočili u pomoć kada nisam bio siguran oko rješenja problema. Uslijedilo je još jedno predavanje, odnosno moje izlaganje ostalim suradnicima o dosadašnjem radu te kratki sastanak o trenutnoj situaciji tvrtke gdje su svi suradnici izložili svoje izazove i probleme s kojima se susreću, čime sam dobio jedan drugačiji uvid u tvrtku.

Bilo je tu još koje-čega; e-marketing seminar kojeg je održao Miroslav Varga iz Escapea, optimiziranja i analize pojedinačnih stranica, učenja novih stvari poput korištenja RewriteEnginea, kontakta sa klijentima, istraživanja po WordPressu te daljnjeg čitanja sadržaja o SEO tematici… Ukratko, mogu reći da su ovo bili zanimljivi dani u kojima sam stekao mnogo znanja, ali će proći još vremena prije nego mogu reći da sam ih u potpunosti svladao. Daljnjim napredovanjem vjerujem da ću vrlo brzo moći biti potpuno ravnopravni član Ofirovog tima.

Stjepan Fikter