Natrag na novosti

Pogled unatrag – mjesec dana prakse

Sve je započelo pozivom iz HZZ-a jesam li zainteresiran za odlazak na prezentaciju u CISOK povodom Europskog tjedna programiranja. Iako tipkanje koda nije moje područje, otišao sam iz čiste znatiželje. Predavač je bio Milan Puvača, vlasnik tvrtke Ofir d.o.o. Tijekom prezentacije sam čuo o različitim aspektima IT-a, ali i SEO-a koji mene najviš¡e interesira u svijetu Interneta. Upravo zbog toga sam se javio s upitom za potencijalnu praksu.

Već na prvom razgovoru dobio sam uvid u opširnost SEO posla. Moram naglasiti kako je moje prijašnje SEO iskustvo bilo ravno skoro nuli budući da sam znao osnove. Pristup usavršavanju bio je drugačji, umjesto pasivnog učenja, dogovor je bio da će me se baciti u vatru, odnosno da ću uz dostupne resurse i informacije imati povremeno usmjeravanje i mentoriranje kako primijeniti nova saznanja na žive projekte. Također, plan je bio jednom tjedno održati kraće predavanje unutar tvrtke.

Budući da optimizacija stranice ne uključuje samo ključne riječi i popratni sadržaj, jedan od prvih zadataka bio je podsjećanje na osnove HTML-a uz upoznavanje alata poput Google Analytics, Google Webmaster tools i Google Maps odnosno Business.

Prvi tjedan je prošao u učenju uz jednostavne optimizacije unutar koda na stranicama koje Ofir održava. Održano je i prvo predavanje na kojemu sam dobio informacije o radu web stranice, razlikama između opisnog i programskog jezika, između relativnih i apsolutnih poveznica, općenito o sigurnosti i kako se ona može ugroziti te o razlikama između Jave i JavaScripta.

Drugi tjedan sam nastavio s istraživanjem i prikupljanjem informacija te sam počeo uviđati koliko je zapravo SEO opširna tematika i koliko se stvari brzo mogu promijeniti na ovom području. Također se po prvi put upoznajem s WordPressom. Krajem tjedna održano je drugo predavanje čiji je fokus bio na PHP-u i bazi podataka.

Treći tjedan je uključivao više konkretnijeg rada na stranicama po pitanju optimizacije što mi je za određene stranice bio poseban izazov – radilo se o živim, online stranicama. Moram pohvaliti sve suradnike koji su mi uskočili u pomoć kada nisam bio siguran oko rješenja problema. Uslijedilo je još jedno predavanje, odnosno moje izlaganje ostalim suradnicima o dosadašnjem radu te kratki sastanak o trenutačnoj situaciji tvrtke gdje su svi suradnici izložili svoje izazove i probleme s kojima se susreću, čime sam dobio jedan drugačiji uvid u tvrtku.

Bilo je tu još koje-čega; e-marketing seminar kojeg je održao Miroslav Varga iz Escapea, optimiziranja i analize pojedinačnih stranica, učenja novih stvari poput korištenja RewriteEnginea, kontakta sa klijentima, istraživanja po WordPressu te daljnjeg čitanja sadržaja o SEO tematici… Ukratko, mogu reći da su ovo bili zanimljivi dani u kojima sam stekao mnogo znanja, ali će proći još vremena prije nego mogu reći da sam ih u potpunosti svladao. Daljnjim napredovanjem vjerujem da ću vrlo brzo moći biti potpuno ravnopravni član Ofirovog tima.

Stjepan Fikter

031 273 236