Praksa u Ofiru – Katarina Draganjac

2. kolovoza 2019.

Ljeti pravi val svježine prolazi kroz naše urede. Prvenstveno jer kolege Stjepan i Damir vole klimu namjestiti na 17 stupnjeva, poput tempomata, na konstanti, pa sve do jeseni. Svježinu svakako donose i mlade nade, koje putem ljetnih praksi osvježe naše urede na mjesec ili dva. Jedna od njih je Katarina Draganjac, bistra i simpatična mlada djevojka koja se s interesom za frontend, prijavila na praksu za web programiranje, a koju je upravo naš Damir mentorirao. Njeno iskustvo u Ofiru pročitajte u daljnjem tekstu.

Katarina, reci nam nešto o sebi 

Imam 22 godine i studentica sam treće godine informatike na FERIT-u. Slobodno vrijeme popunjavam na različite načine, ovisno o tome koliko imam vremena, a uključuje sve od druženja, gledanja serija, igranja igrica pa čak i učenja novog jezika.

Kako si saznala za Ofir i odlučila se za praksu baš ovdje?

Za Ofir sam saznala putem portala STUP pomoću kojeg tvrtke oglašavaju otvorena mjesta za praksu. Odlučila sam se prijaviti na praksu jer sam prije svega bila zainteresirana za web programiranje, a čula sam i pozitivna iskustva kolega koji su već bili na praksi što me dodatno potaknulo na prijavu.

Kako si se odlučila za smjer web programiranja?

Tijekom srednje škole bila sam aktivni suradnik The Sims Wikipedije, a s obzirom da sam uvijek pisala u source-u, bilo zanimljivo kako pomoću nekih određenih oznaka dobiješ odgovarajući izgled bilo kojeg elementa stranice. Iako se tu nije radilo o web programiranju, princip rada je isti – pomoću određenih oznaka, klasa, funkcija i sl. dobiješ željeni izgled stranice, pa sam tako uvijek imala afinitet prema web-u upravo zbog tog vizualnog dijela. Nakon odslušanog kolegija na fakultetu, odluka je pala da se definitivno razvijam dalje u web programiranju jer su bila ispunjena sva moja očekivanja.

Nedavno smo pričali i s programerom Dinom koji, priznaje, da su žene manje zainteresirane za ovo područje. Što ti misliš o tome?

Mislim da je to manje-više istina, ali smatram da je to jednostavno posljedica toga što se muški spol uglavnom odlučuje za tehničke fakultete, dok ženski spol prevladava na svim ostalim fakultetima. Međutim u zadnje vrijeme se žene sve više potiče da se zainteresiraju za programiranje kroz razne konferencije, projekte, radionice i slično.  Tako vjerujem da će se kroz nekoliko godina znatno promijeniti omjer ženskog i muškog spola u području programiranja.

Kako ti je bilo raditi u Ofiru? Što si naučila?

S obzirom na to da se na fakultetu nisam susrela s WordPress-om kao alatom za izradu web stranica, sve što sam napravila kroz ovih 5 tjedana bilo je nešto novo za mene. Mogu reći da sam naučila jako puno novih stvari. Moji prvi dani na praksi bili su zapravo ponavljanje nekih temeljnih stvari, zatim su slijedili razni zadatci, a na kraju sam morala i izraditi konkretnu web stranicu. U skladu s tom organizacijom prakse i tempom mogu reći da mi je bilo super raditi ovdje jer mi je omogućeno da se postepeno razvijam i učim.

Je li praksa u Ofiru ispunila tvoja očekivanja? 

Praksa u Ofiru u potpunosti je ispunila moja očekivanja jer se, kao što sam već rekla, praksa odvijala postepeno i umjerenim tempom. Dakle, krenula sam od jednostavnijih stvari, a na kraju sam došla do konkretnog projekta, tj. web stranice. Velika prednost je bila i što mi je mentor uvijek bio na raspolaganju i bez problema odvajao vrijeme za mene te je uvijek bio otvoren dati smjernicu, prijedlog ili savjet, što nije uvijek slučaj u drugim tvrtkama.

Što planiraš nakon prakse? 

Trenutno nemam puno planova jer mi je prioritet prije svega riješiti preostale kolegije na fakultetu. Nakon toga naravno slijedi pronalazak posla, nadam se u području web programiranja te se možda s vremenom okušam i u drugim frameworcima ili čak testiranju.

Katarina je neupitno svojim smijehom popravljala raspoloženje u Ofiru. Mi joj želimo svu sreću u daljnjoj karijeri. Veselimo se testirati i uživati u njenim uspješnim projektima.

Ako i vi želite odraditi praksu u Ofiru i započeti vlastiti profesionalni razvoj, javite nam se na info@ofir.hr .  Web, marketing i hardver čekaju na vas!

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!