Prezentacija rada interaktivne (pametne) ploče

24. veljače 2016.

Moderna vremena i napredak tehnologije već duže vremena pokazuju svoje prisustvo u skoro svim sferama čovjekovog života. Jedno od njih je i obrazovanje u školskim ustanovama. Prošla su vremena kada je grafoskop bio primarno sredstvo prezentacije teksta učenicima, a iako su klasične ploče još uvijek u upotrebi, uz njih se koriste i interaktivne (pametne) ploče. Taj dio nas zanima 🙂

Za razliku od standardne zelene ploče, pametna ploča za prikaz i prezentaciju sadržaja te u konačnici podučavanje, koristi računalo i projektor. Upravo zbog multimedijskih mogućnosti koje omogućava računalo, interaktivna ploča mijenja doživljaj nastave jer se vizualizacijom može puno lakše prezentirati sadržaj i time potaknuti učenika da prati nastavu. Jednostavnije snimanje i “šeranje” profesorskog rada omogućava učenicima ponovno usvajanje i utvrđivanje znanja u trenutcima kada to njima najviše odgovara.

Uz pomoć elektroničke olovke, pisanjem po platnu/ploči kontrolira se prikaz i uređivanje sadržaja, a sve izmijene koje se naprave mogu se snimiti i za kasnije korištenje. Naravno, ovo nije samo olakšanje u radu za učenike, nego i za nastavnike, ali prije nego počnu raditi s novom tehnologijom potrebno je napraviti osnovnu edukaciju. Upravo stoga, naš Dino Matijašević održao je prezentaciju pametne ploče u Osnovnoj školi Lug. Dino je održao radionicu s prednostima koje pruža interaktivna ploča i pokazao kako je u pitanju alat koji je jednostavan za korištenje s puno dodatnog potencijala koji je ostavljen nastavnicima za istraživanje.

Budući da je hardver naša djelatnost, a tehnologija u obrazovanju strast, nakon postavljene pametne ploče, odrađeno je spajanje s računalom, optimizacija i podešavanje za što ugodniji rad. U galeriji fotografija možete i vidjeti Dinu kako je zaokupio pažnju nastavnicima na održanoj radionici. Nadamo se širenju zaraze ove pametne tehnologije po cijeloj školi koja će na isti način utjecati i na učenike. Veselimo se rezultatima!!

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!