Računarstvo u oblaku

2. kolovoza 2022.

Oblak? Što je to?

Računarstvo u oblaku ili cloud computing podrazumijeva širok raspon usluga koje se na zahtjev isporučuju tvrtkama i pojedinačnim osobama putem interneta.

Cloud tehnologija danas je sve popularnija te se neprekidno razvija, čemu u prilog ide i činjenica da prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj cloud usluge koristi 39% tvrtki.

Potreba za cloudom javlja se, primjerice, kada neka tvrtka zahtijeva rad na različitim lokacijama. Uz pomoć clouda zaposlenici s bilo koje lokacije i bilo kojeg uređaja mogu pristupiti svim podacima poduzeća u stvarnom vremenu, jer podaci više nisu smješteni na pojedinačnom fizičkom računalu već na oblaku, a sve što je potrebno za pristup je internetska veza.

Tako se podacima može puno brže i jednostavnije pristupiti te ih se lako može modificirati.

Svaki dan koristimo razne usluge temeljene na oblaku, a da toga možda nismo ni svjesni.
Samo neki primjer su servisi za pohranu datoteka kao što su Dropbox i Google Drive, usluge za slanje mailova kao što je Gmail te online servisi za slušanje glazbe, gledanje filmova ili igranje igrica.

Kada su u pitanju cloud usluge, jedan od naših glavnih fokusa su računovodstvena poduzeća. Zanimljiva je činjenica da, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, samo 52% ovakvih poduzeća koristi cloud usluge, što upućuje na to da ostatak njih nema sigurnost od mehaničkih oštećenja i nezgoda koja uzrokuju gubitke podataka.

Kako računarstvo u oblaku funkcionira?

Koncept računarstva u oblaku možda zvuči komplicirano, no sam princip korištenja je vrlo jednostavan. Nakon uspostavljanja cloud usluge, klijent dobiva podatke te se pomoću njih spaja na udaljeni server putem svog računala. Nakon toga, računalo automatski ubacuje klijenta u potrebni program. Zbog ove jednostavnosti korištenja, računarstvo u oblaku možemo nazvati “uslugom u dva klika”. Velika prednost je ta da su podaci kojima se klijent spaja na ovaj način izuzetno dobro zaštićeni.

Ofir blog cloud computing računarstvo u oblaku

 

Kod računarstva u oblaku zakupljuje se dio servera, odnosno jezgra, radna memorija i prostor na serveru, ovisno o potrebama poduzeća. Konkretan primjer bilo bi poduzeće sa 16 radnika, gdje svakom od njih treba 100GB radnog prostora. Ovakvom poduzeću trebaju dvije jezgre, 1600GB prostora na cloudu i 4GB radne memorije po korisniku. Ovo poduzeće za svoje potrebe na našem serveru dobiva dio za korištenje.

Prednosti

Cloud computing svojim korisnicima donosi mnoge prednosti:

  • Smanjenje troškova – Kod cloud usluga nema ulaganja u skupu informatičku infrastrukturu. Cijena clouda pristupačnija je od cijene fizičkog servera za koji se mora izdvojiti cca 40.000 kn te dodatno plaćanje licenci.
  • Održavanje – Tvrtka koja nudi cloud uslugu, u ovom slučaju mi ;), odgovorna je i za njeno održavanje te moguće probleme, čime se korisnika rješava brige o održavanju opreme. Važno je napomenuti kako se održavanje uvijek radi van radnog vremena poduzeća kako bi utjecaj na poslovanje bio što manji.
  • Ispunjenje zahtjeva – Korisnik ima potpuno pravo i slobodu reći što želi imati u sklopu svoje usluge.
  • Dostupan support – Korisnik uvijek ima dostupan support te se za određene izmjene uvijek ima kome obratiti.
  • Sigurnosne kopijeCloud omogućava laku izradu sigurnosnih kopija te vraćanje prijašnjih kopija.
  • Povećanje ili smanjenje potrebaCloud poduzećima omogućava skaliranje rješenja kada se potrebe korisnika mijenjaju
  • Jednostavnost korištenja, stalna dostupnost, ograničavanje pristupa podacima i sigurnost podataka

Cloud backup

Osim full cloud usluge, nudimo i cloud backup. To znači da korisnik ima svoje podatke na određenom mjestu kojem stalno pristupa (primjerice korisnik ima ured u osječkoj Tvrđi i ondje su mu svi podaci), no u slučaju da se nešto dogodi originalnom izvoru podataka, ima i backup svih podataka na našem serveru. Ovo je vrlo važna usluga jer si niti jedna organizacija ne smije dopustiti da izgubi podatke.

Ukoliko se odlučite za implementaciju računarstva u oblaku u Vaše poslovanje, slobodno nam se obratite. Mi ćemo napraviti analizu i predložiti rješenje koje najviše odgovara Vašim potrebama.