Ransomware virus – Opasnost za vaše poslovanje!

8. lipnja 2017.

U današnjem svijetu brzog protoka informacija od izuzetne je važnosti zaštiti iste kako bismo zadržali stabilno poslovanje. Prije svega, upitat ćemo vas – Koliko su vam zaista vrijedni vaši podaci? Kada biste izgubili pristup svim podacima na vašem računalu, do koje mjere bi takva situacija ugrozila vaše poslovanje? Kada ste zadnji puta napravili backup vaših podataka? Vjerujemo da ste odgovorima na ova pitanja stekli dodatnu zainteresiranost i shvatili važnost zaštite vaših podataka jer ono što ćete pročitati u ostatku blog posta, može biti od krucijalne važnosti za sigurnost vašeg poslovanja. Naime, tema je Ransomware izuzetno opasan virus koji je trenutno broj 1 prijetnja u sigurnosti poslovanja.

Ransomware je naziv za skup malicioznih programa koji onemogućuju korištenje računala, kriptirajući podatke koje se na njemu nalaze. Nakon što dođe do zaraze, ovaj virus se uglavnom manifestira tako da se na početnom ekranu pojavi poruka u kojoj se traži novčani iznos od čak preko 1000 američkih dolara u bitcoinu kako bi Vam vaši podaci bili dekriptirani odnosno vraćeni. Najčešće zaraženi su upravo tvrtke i državne ustanove s neažuriranim operativnim sustavima i neinstaliranim antivirusima.

Početno popularan u Rusiji, Ransomware virus se ubrzo proširio i na cijeli svijet. Zanimljivost je da je McAfee do 2017 zabilježio na milijune slučajeva računala pogođenim Ransomwareom. Napadi su najčešće nošeni Trojancem koji se računalu prikazuje kao legitiman file.

Kako biste dodatno shvatili opasnost ovog virusa, ukazat ćemo Vam na slučaj našeg novo stečenog klijenta koji nas je kontaktirao u pomoć kao žrtva Ransomware virusa. Kolege u trenutku pisanja ovog blog posta rade na saniranju štete i povratku poslovnih podataka klijenta. Dodatni primjer opasnosti Ransomwarea dolazi iz jedne ugledne hrvatske tvrtke, koju nećemo imenovati, izgubivši 12 godina vrijedne podatke vezane uz poslovanje, zbog nezaštićivanja vlastitih podataka. Ovakav slučaj ozbiljno je narušio njenom poslovanju te ostavio težak financijski trag.

Navesti ćemo Vam korake s kojima ćete se zaštiti od Ransomwarea i sličnih virusa te zadržati stabilno poslovanje.

– Redovno ažurirajte vaš operativni sustav
– Obavezno instalirajte antivirusni program te isti ažurirajte
– Ne otvarajte poveznice u mailu koje dolaze od vama nepoznatih izvora
– Redovno kreirajte backupa vaših podataka na eksternom disku i cloudu
– Ne otvarajte sumnjive oglasne sadržaje

Izuzetno je važno kontaktirati nas. Ofirov tim profesionalaca za vas će postaviti kompletno rješenje za zaštitu vaših podataka. Ažurirat ćemo operativni sustav, očistiti računalo od potencijalno ugrožavajućeg malwarea te pripremiti backup kako bi vaše poslovanje i privatni podaci ostali sigurni.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!