Rat chatbotova: Bard vs. ChatGPT

19. srpnja 2023.

BardGoogleov chatbot, iako je lansiran prije više od pet mjeseci, tek je prošlog tjedna stigao u Europsku uniju i Hrvatsku! Funkcionira na preko 40 jezika među kojima je i hrvatski te da je dostupan u preko 230 zemalja. Bard je kao i ChatGPT, OpenAI chatbot, primjer generativne umjetne inteligencije koja može odgovoriti na pitanja na ljudski način. Mogu odgovoriti na širok raspon upita, što ih čini vrijednim “suradnicima” za obavljanje raznih zadataka ili “prijateljem” za ležerni razgovor. Nakon što su oba postala dostupna u našoj zemlji, odlučili smo ih usporediti.

Open AI vs. Google

Googleov Bard koristi PaLM2 jezični model i nudi odgovore koji su dostupni u realnom vremenu i “povučeni” s Googlea. S druge strane ChatGPT koristi GPT-3 (za pretplatnike GPT-4) i iako povlači podatke s Binga dostupni su mu podaci do rujna 2021. godine. ChatGPT Plus korisnici osim naprednijeg jezičnog modela, imaju i mogućnost dobivanja aktualnih podataka. Osnovna razlika je što Bard svim svojim korisnicima pruža iste mogućnosti i nema (barem zasad) plaćene verzije. Oba chatbota su laka za pristup i korištenje te jednako brzo odgovaraju na upite.

OpenAI vs. Google

Korisničko iskustvo

Po pitanju korisničkog sučelja, Bard je nadaleko nadmašio svog konkurenta. Dok ChatGPT puža samo jedan, rekli bismo šturi odgovor, Bard korisnicima nudi tri odgovora na isti upit. Njegova je pristupačnost vidljiva i u poveznicama koje nakon svakog odgovora vodi na izvor iz kojeg je odgovor generiran, a ono što je korisnicima posebno praktično je činjenica da je vrlo lako učitati odgovor na Gmail ili Google dokumente.

Oba chatbota u svojoj bazi podataka pohranjuju prijašnje razgovore i pretraživanja kojima se može pristupiti u bočnom panelu te putem linka podijeliti s ostalim korisnicima. Kad osoba otvori link, razgovor se prebacuje u njegovo korisničko sučelje što daje mogućnost nastavka razgovora. Također, oba nude mogućnost naknadnog ispravljanja i uređenja pitanja što znači da ukoliko niste zadovoljni dobivenim odgovorom, možete dodatno precizirati svoje pitanje. Prednost Barda je mogućnost slušanja odgovora na hrvatskom jeziku.

Bard Threads

ChatGPT Threads

Jedan za istraživanje, drugi za pisanje

ChatGPT je svakako korisniji ukoliko vam je potreban esej, pjesma ili određena vrsta teksta jer je bolji u pisanju od svog konkurenta. S obzirom na to da ne prikazuje izvor iz kojeg je povukao informacije, činjenice se moraju provjeriti kako bi se spriječilo iznošenje netočnih tvrdnji te iz tog razloga prednost u pisanju istraživačkih tekstova ide Bardu. Oba chatbota oslanjaju se na iste izvore, uključujući Wikipediju, Common Crawl i ugledne članke s weba. Bard će vjerojatnije citirati izvore u svojim odgovorima, a i kao što smo već ranije naveli, crpi informacije u stvarnom vremenu što je kod pisanja članaka izuzetno važno.

Svoju korisnost u radnom prostoru dokazala su oba chatbota. Na primjer, dodatak ChatGPT za Microsoft Teams može praviti rasporede, nacrte dnevnog reda, slati e-poruke s podsjetnicima i automatski odgovarati na pitanja vezana uz projekt. Budući da se Bard integrira s vašim Google računom, možete koristiti Bard za pisanje e-pošte, pa čak i koristiti Bard u Google Dokumentima.

Programiranje

Oba chatbota mogu predložiti ispravnu sintaksu i parametre za funkcije i druge konstrukcije koda, mogu dovršiti kod koji ste započeli pisati, identificirati pogreške i objasniti kod koji generira ili kod koji vi unesete. Iako su nam Bard i ChatGPT na identično postavljeni zadatak dali točne odgovore, ovoga puta pobjedu odnosi ChatGPT. Njegov je kod detaljnije napisan i bolje objašnjen te je za svaku liniju koda u komentaru napisano koja joj je funkcija. Također, u odnosu na Bardov kod, koristio je HTML te je cijeli kod moguće kopirati jednim klikom.

ChatGPT programiranje

Čavrljanje

Ako želite čavrljati svakako ćete bolje odgovore dobiti od Barda koji je više “ljudski”, nego od ChatGPTa koji je “ozbiljan i poslovan”. Njegovi su odgovori puno jasniji za čitanje, a ujedno i bolje formulirani za razliku od ChatGPTa koji često piše dugačke i pomalo nejasne paragrafe. Na osobna pitanja, Bard ponekad daje svoje mišljenje i dojmove o mjestima dok ChatGPT uvijek daje isti generički odgovor da kao umjetna inteligencija nema osobne doživljaje ili emocije.

Konačna presuda

Oba chatbota imaju svoje prednosti i mane i predstavljaju značajno postignuće u razvoju umjetne inteligencije. Google Bard je bolji u odgovaranju na pitanja, ali ChatGPT može biti korisniji za svakodnevne zadatke. U konačnici, izbor ovisi o specifičnim potrebama i onome što želite dobiti od chatbota.

Ana Božić