Servisiranje embedded sustava

23. veljače 2021.

Embedded sustave (ugradbene računalne sustave) u današnjem tehnološki naprednom svijetu možemo pronaći u svemu, od malih igračaka za djecu pa sve do aparata za kavu koji nam čine jutra lakšim. Izrada takvih računalnih sustava vrši se po mjeri i funkcionalnosti proizvoda u koji će se ugrađivati. Ta prednost ujedno služi i kao dvosjekli mač s obzirom na to da potencijalne popravke čini kompleksnijim i skupljim.

Ofir servis embedded sutava -1

Primaran cilj proizvođača pri implementaciji takvih sustava je da ih se ugradi u što manja kućišta bez puno suvišnog prostora te su zbog toga zahtjevna za održavati u slučaju kvarova. Većina servisa se baš zbog tih razloga ne želi upuštati u popravke takve vrste uređaja, osim ako nisu ovlašteni i osposobljeni od strane samog proizvođača.

Popravak uređaja za ultrazvuk

Za primjer popravka kompleksnog uređaja, a ujedno i samih vještina Ofirovog hardver tima, navest ćemo popravak uređaja za ultrazvuk u sklopu Poliklinike Medarić. U pitanju su bila dva uređaja modela Vinno W30 i W20.

U oba slučaja došlo je do kvara na matičnoj ploči uređaja zbog neispravnih 2032 baterija. Jedna baterija je izgubila napon s 3V na 1.4V što je bilo premalo za pokretanje uređaja, dok je druga doživjela kratak spoj. Nažalost nije postojala mogućnost ovlaštenog popravka, budući da je uređaj kupljen internacionalno. Cijena samog prijevoza i putovanja ne bi opravdala trošak ulaganja u popravak uređaja.

Zbog nastalog problema, klijent, koji već ima pozitivno iskustvo rada s nama, javio se kako bi se procijenila šteta i našlo rješenje. Početnim pregledom na daljinu uspješno smo detektirali problem i time klijentu uštedjeli vrijeme i novac. Provedenom dijagnostikom zaključili smo da problem leži u prijašnje navedenim baterijama, budući da se prilikom podizanja sustava javljala poruka kako je BIOS resetiran.

Nakon što smo detektirali problem, idući korak bio je popravak uređaja, kojeg smo odradili na mjestu kvara s obzirom na veličinu samog uređaja. Prijašnje iskustvo rada na embedded sustavima omogućilo nam je da riješimo problem u samo tri sata.

Ofir servis-embedded-sustava-2

Rastavljanje uređaja u koje je implementiran računalni sustav zahtijeva veliku preciznost zbog brojnih zavarenih dijelova koji mogu uzrokovati dodatne kvarove ili oštećenje. Našem hardver timu to nije predstavljalo veliki izazov jer su se već susretali sa sličnim konfiguracijama. Uz svoje znanje i spretne ruke zamijenili su pokvarene baterije bez dodatnih prepreka i resetirali sustav.

Nakon popravka oba uređaja su testirana pregledavanjem svih ostalih dijelova da se utvrdi jesu li spremni za rad. Utvrđeno je da su sve funkcionalnosti ispravne i da nema dodatnih kvarova.

Ako mislite da za vaše uređaje nema spasa ili razmišljate o usluzi održavanja kako bi izbjegli buduće kvarove, kontaktirajte nas i saznajte sve što vas zanima. Za više informacija o dijagnostici i popravcima embedded sustava te svi drugim uslugama pogledajte na našoj web stranici.

 

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!