Sony WH-1000XM4 – najbolje slušalice 2020. godine

28. rujna 2020.

Nakon što su ovoga ljeta izašle na tržište, naš Mario je pohrlio i naručio ih među prvima. Zatim je napravio jednu grešku i donio ih u ured, a potom su prošle sve uši Ofira. Oduševljenje ovim novim bluetooth slušalicama još uvijek nije splasnulo, stoga smo ga odlučili podijeliti javno.

Zašto su Sony WH-1000XM4 jedne od najboljih bluetooth slušalica na tržištu?

Pored mnogih fantastičnih značajki, funkcija blokade buke prva je pokrenula žamor. Svi Ofirovci s malom djecom, počeli su govoriti: “gdje su bile tijekom karantene”. Rad od kuće, naravno, nije izazov samo roditeljima. Susjedova obnova stana i mnoge druge situacije, lakše će se podnijeti uz dvostruku tehnologiju blokade zvuka iz okoline, kojom se neutralizira buka u realnom vremenu. Za brzu komunikaciju s vanjskim svijetom, jednostavno pokrijemo desnu slušalicu rukom te one priguše reprodukciju zvuka.

Raj za uši i ljubitelje tehnologije

Tech freakovi u našim redovima pohvalili su DSEE HX audio  – softversku transformaciju komprimiranih pjesama u originalnu studijsku kvalitetu. Kako to radi, objasnili su da korištenjem umjetne inteligencije, prepoznaje elemente prema instrumentima, vokalima i melodijama pa tako i žanru glazbe te im povećava kvalitetu i raspon zvuka.

Osim užitka u radu i svakodnevici s ovim pametnim slušalicama, glazba je poprimila potpuno novu dimenziju zbog briljantne 360 surround sound značajke. Ova značajka stavlja vas u poziciju slušatelja u koncertnom/orkestralnom okruženju, gdje zvuk dopire sa svih strana i u trenutku zaboravljate da imate slušalice na ušima. 

Uslijedila su nebrojena testiranja drivera, raznim melodijama, a nepogrešiv kristalni zvuk ostavlja pitanje: može li moje uho uopće čuti i raspoznati sve mogućnosti koje ove slušalice nude? Mogu li uopće nazvati neku pjesmu lošom, dok istu nisam poslušao putem ove tehnologije?

Raj za uši, gejmerima znači lakše lociranje protivnika, gdje i najmanji zvuk s leđa stvara prednost, a ne izazov. Povratak u igru sa standardnim slušalicama bio je težak, pomalo kao osjećaj da smo izgubili treće uho.

Potpuno novi hands free osjećaj

Neki od nas nisu imali prilike isprobati prethodnice ovih fantastičnih slušalica, pa je integracija s pametnim telefonom izazvala dodatan wow učinak. Dva puta dodirnite slušalice i javite se na poziv, a s krajem razgovora vaša se glazba nastavlja gdje je stala. 

Očekivano, uparuju se i s Google Assistant i Amazon Alexa, što izvršavanje zadataka, dobivanje informacija i slušanje glazbe čini još lakšim.

Ako krenete pričati, one će automatski prilagoditi postavke za razgovor. Tehnologija prilagodbe zvuka, vrlo je korisna prilikom putovanja. Bez potrebe za skidanjem slušalica, na kolodvoru ili aerodromu, umjesto vas, osluškivat će razglas najave sljedećeg leta ili vlaka.

Baterija

Svakim skidanjem slušalica s ušiju, one prestaju s reprodukcijom zvuka pomoću senzora blizine. Ovakva ušteda baterije možda i nije potrebna, s obzirom da ista traje do 30 sati u što smo se i uvjerili.

Optimizacija prema korisniku

Zašto je Mario napravio grešku, dijeljenjem slušalica na testiranje svima, shvatio je nakon što ih je (dezinficirao) ponovno postavio na uši, a zvuk se pomalo razlikovao. Zvuk se adaptirao karakteristikama svake osobe, kao što je veličina glave i pozicija ušiju.

Glavne konkurencije

Pri investiciji u slušalice, svakako ćete razmotriti i konkurenciju. Ona je zaista jaka, no ne bismo tvrdili i jača:

Ovim slušalicama zaista nismo našli manu, osim, mnogi bi se složili, cijene. Sada su već lako dostupne, a primjerak koji smo mi testirali trenutno iznosi 2.799,00 kn u Santa Domenici gdje se uz prijavu na newsletter može ostvariti 10% popusta. 

Još mnogo specifikacija krasi ove slušalice, što ostaje na Mariu da ih otkriva i testira, ili na vama ukoliko se odlučite na kupnju.

YouTube video
 

 

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!