Što je Blockchain i zašto je važan?

4. kolovoza 2017.

Ugodni i više nego iznimno topli radni tjedan završit ćemo s jednom zanimljivom temom koja će vas vjerujemo itekako zainteresirati, prvenstveno zato što svakim danom postaje sve više djelom naše svakodnevnice. Kroz razno razne medije do sada ste već zasigurno čuli za barem jednu od popularnih kriptovaluta kao što je Bitcoin, Ethereum, Litecoin itd. Navedene kriptovalute se koriste za sve vrste kupovina u elektroničnom obliku, u potpunosti su sigurne i decentralizirane te pružaju potpunu anonimnost za korisnike istih.

U današnjem blog postu nećemo pričati direktno o kriptovalutama već o samoj tehnologiji “Blockchain” koja stoji iza njih te koja im pruža bezbrižnu funkcionalnost i sigurnost.

Blockchain možemo definirati kao bazu podataka koja sadrži informacije o svim transakcijama koje se obavljaju između računa. Ove informacije odnosno podaci se distribuiraju na više mjesta (servera) u mreži što omogućava da svi sudionici u mreži imaju iste podatke zapisane kod sebe. Najčešći podaci su upravo podaci o transakcijama no Blockchain kao takav u sebi sadrži mnoštvo tehnologija zbog čega se može koristiti u više svrha.

Kako bi vam pojednostavili shvaćanje Blockchain tehnologije koristit ćemo se sljedećim primjerom. Zamislite da s kolegama iz tvrtke radite na istom dokumentu u Google Docsu koji se nalazi na Google Drive platformi u cloudu. Ukoliko ste se ikada služili, znat ćete da svi vlasnici dokumenta mogu imati nesmetani pristup i upravljanje istim. U slučaju Blockchaina, svi sudionici imaju pristup informacijama što ovu tehnologiju čini decentraliziranom, u prijevodu ne može doći do prevare jer su sve transakcije javne i vidljive svakome.

Kako bismo vam u kratkim crtama objasnili sigurnost i jedinstvenost ove tehnologije, zavirit ćemo malo ispod površine osnovnih informacija. Blockchain zapise možete percipirati kao strukturiranu datoteku s mnoštvom podataka koji su logično spremljeni i posloženi. Kao što knjiga ima svoj sadržaj, broj stranice, header s naslovom i footer s fusnotama i slično, tako i Blockchain ima svoj sadržaj. Podatke o npr. Bitcoin transakciji, hashirani otisak u obliku niza znakova točno određene duljine, meta podatke o bloku u koji se spremaju podaci te referencu na prijašnji blok.

Svaki blok ima dopuštenu količinu podataka (transakcija) koje može primiti. Kada se popuni, kreira se novi blok koji je povezan s prethodnim te budućim blokovima. Tehnologija je poprilično sigurna zato što ukoliko želite izmijeniti podatke jednog bloka, to bi ste morali napraviti na svim mjestima na kojima su ovi podaci zapisani, odnosno sačuvani što je praktički nemoguće. Kada je podatak zapisan on se više ne može mijenjati. Sve radnje ostaju zapisane u blockchainu te ne može doći do manipulacije i korupcije.

Valuta je samo jedna od aplikacija koja se može primijeniti na Blockchain tehnologiji. S obzirom na njezinu sigurnost i nepromjenjivost podataka, tj nemogućnosti manipulacijom istih ona je sjajna platforma i za druge aplikacije. Jedan od nedavno započetih projekata se temelji na ideji da se vlasništvo nad zemljom bilježi u Blockchainu. Dodatne primjere korištenja ove tehnologije mogli bismo u budućnosti pronaći i u školstvu, kao što su zapisi o diplomama, ispitima, studentima itd. Moramo se nadovezati kako bi Blockchain sjajno bilo primijeniti i za vrijeme izbora u svrhu evidentiranja glasačkih listića.

Nadamo se da ste iz ovog teksta dobili početnu ideju o Blockchain tehnologiji. Sama tema je mnogo dublja i sa sobom nosi širu tehničku podlogu, ali vjerujemo je da ste sada korak bliže shvaćanju svijeta i održivosti kriptovaluta te svih drugih aplikacija koje će se u budućnosti održavati na ovoj tehnologiji.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!