Što je Microsoft Designer?

13. travnja 2023.

Microsoft Designer platforma omogućuje stvaranje zadivljujućih grafika i vizualnih elemenata za različite namjene. Može se koristiti za izradu logotipa, pozivnica, objava na društvenim mrežama, brošura i još mnogo toga. Projekt je moguće započeti od prazne podloge i razviti ga od nule ili izabrati jedan od mnogih dostupnih predložaka. Čak i ako korisnik nije siguran kakav dizajn želi, umjetna inteligencija će mu pomoći i olakšati izradu.

Microsoft Designer sučelje.

Korištenjem DALL·E 2 – AI sustava koji može stvoriti realistične slike i umjetnost iz opisa umjetne inteligencije, Microsoft je omogućio svojim korisnicima jednostavno i brzo korištenje platforme. Dovoljno je upisati ideju ili opis i pojaviti će se šest grafičkih obrada s različitim usmjerenjima i formatima stranica koji se mogu izabrati, a sve koriste slike koje odgovaraju navedenom opisu.

Za pristup platformi potrebno je prijaviti se na listu čekanja i pričekati odobrenje koje dolazi na mail adresu nakon dva do tri tjedna.

Microsoft Designer - upotreba AI sustava

Bitka alata za dizajn – Microsoft Designer vs. Canva?

Već samom najavom izlaska Microsoft Designera postalo je jasno kako će popularna Canva dobiti dostojnog konkurenta. Canva je brz i jednostavan web alat za grafički dizajn koji koristi više od 110 milijuna ljudi svakog mjeseca. O rasprostranjenosti i popularnosti ovog alata najviše govori činjenica da je u 11 godina postojanja na njoj napravljeno čak 8 milijardi dizajnova. Hoće li Microsoft Designer kao alternativa uspjeti preuzeti korisnike Canve?

Slično sučelje, raspored dostupnih alata, velika kolekcija dostupnih predložaka, jednostavno korištenje i velika mogućnost prilagodbe prema vlastitim potrebama sličnosti su Canve i Designera koje su vidljive već samim ulaskom na platformu. Obje platforme nude mogućnost dijeljenja dizajna s ostalim korisnicima što je od velike važnosti za remote poslove i tvrtke koje posluju na različitim lokacijama.

Microsoft Designer vs. Canva

Ono u čemu Canva ima prednost nad konkurentom je veći izbor vrsta datoteke kod preuzimanja (jpg, png, pdf, scg, mp4, gif), dok Designer zasad ima samo mogućnosti preuzimanja u png, pdf i mp4 formatima.

Ipak, Designer je napravio veliki korak naprijed integracijom umjetne inteligencije koja će korisnicima olakšati izradu dizajna i uštedjeti im dragocjeno vrijeme. Također, barem za početak, svi predlošci i alati besplatni su za korištenje dok Canva sve veći broj svojih mogućnosti naplaćuje i tako ograničava korištenje alata.

Što kaže naša dizajnerica Adriana?

“Dizajn je prekrasno putovanje puno otkrivanja. Postoji mnogo dostupnih alata koji nam dobro dođu za buđenje inspiracije tijekom tmurnih dana.
Microsoft Designer će sigurno u vama probuditi drugu točku gledišta i dati vam nove ideje za projekt na kojemu radite. Međutim, uvijek dopustite svojoj mašti i kreativnosti da dominiraju, jer tako vaš dizajn ima jedinstvenu i posebnu čar! Vjerujte u sebe jer ništa nije pogrešno. Ako je dizajn odraz vaše mašte – originalan je! Budite svoji i dizajnirajte s osmijehom!”

Izbor je na vama!

Microsoft Designer može poslužiti kao dobar početak u svijetu grafičkog dizajna i izrade jednostavnih vizuala. Integracijom umjetne inteligencije stvoren je koristan alat za izradu vizuala kada je inspiracija slaba, a vremenski rok za njegovu izradu kratak. No ipak, nebrojeno smo se puta uvjerili kako niti jedan program ili AI alat ne može zamijeniti originalnost i kreativnost čovjeka. Vjerujemo kako će budućim nadogradnjama Microsoft samo nastaviti poboljšavati platformu i kako će integracija AI sustava u dizajnerske, ali i ostale digitalne alate postati standardna.

Ana Božić