Tehnička zaštita – Kompletni sustavi zaštite objekata

18. ožujka 2024.

Zaštita objekta i imovine, kako poslovne tako i privatne, pomoću tehničke zaštite smanjuje rizika od gubitka imovine i smanjuje troškove osiguranja. Tehnička zaštita uključuje napredne sustave zaštite od provala, videonadzor, detekciju požara i zaštitu od poplava te vam osigurava sigurnost. Pomoću nadzornih kamera, tipkovnica za šifre, uređaja za snimanje, čipova, privjeska, čitača otiska prsta i drugih alata, vaš objekt je siguran i zaštićen.

Naši stručnjaci u okviru usluge tehničke zaštite pružaju personalizirana rješenja prilagođena vašim potrebama i zahtjevima. Prema namjeni objekta i njegovoj veličini te ostalim ključnim faktorima sustav se posebno projektira za svaki štićeni objekt.

Usluga tehničke zaštite obuhvaća:

  • izradu prosudbe ugroženosti i projekta tehničke zaštite,
  • implementaciju alarmnih sustava i video nadzora na propisana mjesta, 
  • sva potrebna spajanja. 

Od izuzetne je važnosti redovito održavanje i nadogradnje tehničkih sigurnosnih sustava kako bi se osigurala njihova učinkovitost i pouzdanost. Održavanje uključuje provjeru funkcionalnosti svih komponenti, ažuriranje softvera i potrebne popravke, a izvode ih naši zaštitari tehničari.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu odjela IT podrške u radu s mrežnim sustavim, pronalazimo rješenje i za najkompliciranija i najkompleksnija povezivanja.

Video nadzor

Video nadzor je sustav koji se sastoji od jedne ili više nadzornih kamera koje su povezane s centralnom jedinicom (snimačem) koja vrši obradu signala s tih kamera. Ta jedinica omogućava praćenje situacije u realnom vremenu te omogućava pregled snimljenog materijala sa snimača.

Njegove su primjene mnogostruke, od zaštite domova i tvrtki do privatnih i kompleksnih javnih površina. Osnovna zadaća sustava je otežavanje počinjenja kaznenih djela unutar ili izvan objekta te olakšavanje pronalaska počinitelja na temelju spremljenih video zapisa. Osim zaštitne, sustav video nadzora ima i mnoge druge funkcije kao što su nadzor proizvodnje, regulacija prometa ili detekcija požara na otvorenom prostoru. Razvojem novih tehnologija i mogućnostima integracije sustava videonadzora s ostalim sustavima primjene su praktično neograničene.

Video nadzor

Dokazano, dovode do smanjenja pljački i krivičnih djela nad objektom, a zbog visoke rezolucije kamera i slika, pomažu i prilikom identifikacije mogućih počinitelja ukoliko pak dođe do incidenta.

Ovisno o namjeni postavljanja video nadzora, kamere mogu biti postavljene unutar ili van objekta. Snimke se mogu čuvati i pohranjivati na disk, mogu se prenositi na zaslonu ili im se može pristupati na daljinu, putem računala ili mobilnih uređaja. 

Alarmni sustavi

Alarmni sustav podrazumijeva elektroničku zaštitu objekta komponentama koje detektiraju ulazak u štićeni prostor i vrše zvučno-svjetlosnu uzbunu i dojavu putem digitalne komunikacije na privati telefonski broj korisnika ili ovlaštenu zaštitarsku kuću.

Postavljanjem komponenti na strateške točke može se detektirati kretanje neželjenih osoba ili pak prisilan ulazak u objekt. Sustavom se može upravljati direktno na lokaciji ili udaljeno putem mobilne aplikacije.

Osnovne elemente alarmnog sustava čine protuprovalna centrala sa pričuvnim napajanjem i komunikatorom, tipkovnica/daljinski upravljač, detektori te alarmna sirena sa zvučnom i svjetlosnom signalizacijom.

Alarmni sustav

Detektori

Detektori su ključna komponenta tehničke zaštite koja omogućava identifikaciju potencijalnih prijetnji ili opasnosti unutar zaštićenog prostora. Postoji širok spektar detektora koji se koriste u tehničkoj zaštiti, a svaki od njih ima svoju specifičnu ulogu i primjenu.

Detektori pokreta – identificiraju pokrete u zaštićenom prostoru putem infracrvenih, mikrovalnih ili ultrazvučnih senzora. Kada se detektira pokret, detektor aktivira alarmni sustav i obavještava korisnika ili nadzorni centar. 

Detektori dima i požara – detektiraju dim ili povišenu temperaturu i aktiviraju alarm kako bi upozorili korisnike i omogućili brzu evakuaciju.

Detektor

Detektori plina – detektiraju prisutnost različitih plinova u zraku, poput ugljičnog monoksida, plina za kuhanje ili plina za grijanje. Posebno važni u domovima, stambenim zgradama i industrijskim postrojenjima gdje postoji rizik od curenja plina.

Detektori poplave/vlage –  detektiraju prisutnost vode ili povećanu vlažnost u prostoru. Upozoravaju korisnike na curenje vode, poplavu ili oštećenje vodovodnih instalacija. 

Detektori loma stakla – detektiraju zvuk ili vibracije koje nastaju prilikom pokušaja razbijanja stakla na prozorima ili vratima. Aktiviraju alarm kako bi upozorili korisnike na mogući pokušaj provaljivanja.

Osigurajte svoju imovinu

Sigurnost vašeg prostora i imovine naš je osnovni zadatak, a svakom se projekt posvećujemo s predanošću. Vaše nam je povjerenje važno, stoga vas pozivamo da nam se javite i dopustite nam da zaštitimo vaš objekt!

Ana Božić