Virtualizacija u upravljanju infrastrukturom

14. srpnja 2022.

Današnji svijet tehnologije nudi mnoge savjete i rješenja koja je potrebno maksimalno iskoristiti kako bi se organizacijama omogućio optimalan rad i stabilnost.

Jedno od takvih rješenja je i upravljanje infrastrukturom unutar organizacija.
Pitate se što je to? Upravljanje infrastrukturom odnosi se na upravljanje svom važnom imovinom i resursima jedne organizacije, kao što su oprema, podaci i radna snaga, s ciljem omogućavanja nesmetanog funkcioniranja usluga za izgradnju mreže.

Ovaj proces može biti dugotrajan i zahtjevan te je potrebno pronaći rješenja koja će ga olakšati, što nas dovodi do koncepta virtualizacije.

Što je virtualizacija?

Virtualizacija podrazumijeva stvaranje virtualne verzije nečega, odnosno stvaranje virtualne varijante poslužitelja, radne površine, operativnog sustava i slično.

Racionalizacija je drugo ime virtualizacije. Zadaće koje bi inače obavljala brojna računala, u ovom slučaju može obaviti jedno. Tehnologijom virtualizacije možemo maksimalno iskoristiti raspoložive resurse i samim time smanjiti troškove kompleksne informatičke infrastrukture.

Koncept je relativno jednostavan – svi dosadašnji aplikacijski i drugi serveri postaju “cimeri” na jednom računalu. Dodjeljuje im se prostor i resursi prema potrebi, a oni sami su logički odvojeni iako su fizički na jednom računalu.

Smanjivanje troškova ne dolazi samo u vidu manjeg računa za struju – ovakav sustav lakše je održavati zbog same centraliziranosti, nadzor postaje puno manji problem i sve se nalazi na jednom mjestu. Ogromna prednost je što za razliku od konvencionalnog računala, ovdje možete jednostavno napraviti backup cijelog operativnog sustava, prebaciti ga na drugo računalo ili disk te osigurati sve podatke. Prilikom nadogradnje sustava može se svim virtualnim računalima centralno pristupiti i samim time uštedjeti na vremenu.

Postoji dvije vrste virtualizacije od kojih obje imaju široku primjenu, a mi ćemo vam pomoći odabrati onu najbolju za vaše poslovanje:

  • Hypervisor 1 – spaja se direktno na hardware
  • Hypervisor 2 – spaja se na operativni sustav i puno je bolja opcija za manje sisteme

Kakvu ulogu u upravljanju infrastrukturom ima virtualizacija?

Kratko i jasno rečeno, koncept virtualizacije koristi se za učinkovitije upravljanje infrastrukturom.

Zašto?
Jer za upravljanje potpunom infrastrukturom jedne organizacije potrebno je puno softvera, IT administratora i radne snage, što utječe na povećanje troškova i oduzimanje vremena za provedbu. Proces virtualizacije smanjuje troškove održavanja i hlađenja opreme te vrijeme provedbe zadataka, a djeluje i kao prvi korak prema migraciji infrastrukture u oblak.

Primjer iz stvarnog života

Recimo imate poslovnicu ili više njih te server na kojem se nalazi računovodstveni program, primjerice Synesis ili Wand. Svi djelatnici prodaje moraju moći pristupiti programu isto kao i vanjski suradnici i radnici u skladištu, koji trebaju koristiti aplikacije za inventar i nabavu robe.

Virtualizacijom odvojenih servera možete lagano upravljati dozvolama za pristup svojih zaposlenika i vanjskih suradnika, podesiti virtualne servere tako da pristup jednom programu nije sigurnosni propust za drugi. Isto tako možete i ažurirati verzije serverskog softvera ovisno o potrebama same aplikacije i tako izbjeći gubitke podataka, potencijalnu industrijsku špijunažu i nedostupnost servisa uzrokovanu konfliktom u konfiguracijama aplikacija. Udaljenim poslovnicama se može iskonfigurirati pristup samo na potrebne resurse i samim time osigurati podatke od pogleda neovlaštenih osoba.

Kako Ofir može pomoći?

Ovim procesom štedi se vrijeme i novac, a vi se pitate zašto već niste virtualizirali svoje poslovanje? Usprkos svim prednostima virtualizacije i jednostavnosti koncepta, administracija virtualnih okruženja zahtijeva dozu tehničke sklonosti i ekspertize. Rijetko tko ima vremena baviti se virtualizacijom i pratiti standarde tehnologije uz svoje poslovanje. Tu uskačemo mi – virtualizaciju smo apsolvirali do te mjere da više ne morate imati ni vlastiti server. Vi nam opišite što vama treba, a mi ćemo naći rješenje za vaš specifičan slučaj.

Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice te samim time i za implementaciju procesa virtualizacije u vašu organizaciju.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!