Druga strana Ofira – Robert Ello

25. ožujka 2024.

U prvoj ovogodišnjoj “Drugoj strani Ofira” odlučili smo vam predstaviti našeg dragog, mladog i ambicioznog kolegu programera Roberta. U uvodu nećemo previše pisati jer on je genijalan sugovornik tako da će nam sam sve ispričati (napisati).

Pozdrav Roberte, za početak nam reci nešto o sebi.

Pozdrav svima! Student sam 2. diplomskog studija Poslovne ekonomije, smjera Poslovne informatike, te sam također aktivni član studentskog zbora EFOS-a i udruge Edit. Volim sve što vole mladi: studentske zabave, roštiljade, putovanja… U slobodno vrijeme se bavim malim projektima od kojih se nadam da ću jednoga dana nešto i zaraditi.

Koliko dugo si u Ofiru i kako je išao tvoj put?

U Ofiru sam 1 godinu 9 mjeseci 6 dana i 2 sata. Prvo sam počeo sa stručnom praksom u trajanju od mjesec dana, a nakon toga počeo sam raditi preko studentskog ugovora na održavanju postojećih aplikacija. Nakon što sam stekao određeno iskustvo započeo sam s razvijanjem rješenja od samog početka.

Koje je tvoje područje rada i koji ti je najzanimljiviji dio?

Bavim se digitalnom transformacijom poslovanja, odnosno izradom poslovnih aplikacija koje ubrzavaju svakodnevno poslovanje. Sve što se prije radilo ručno na papiru ili u najboljem slučaju u Excelu, prebacujem u digitalni oblik odnosno poslovnu aplikaciju.
Najzanimljiviji dio životnog vijeka projekta za mene je planiranje projekta i upoznavanje s poslovnim procesima klijenta, ali najponosniji sam svakako kada mi klijent kaže da im je poslovna aplikacija olakšala i ubrzala poslovanje. NE VOLIM POPRAVLJAT TUĐI KOD.

Koje tehnologije ili programske jezike najčešće koristiš?

PHP, Laravel, jQuery, JS, CSS, HTML, MySql i nažalost ponekad i React.

S obzirom kako si započeo svoj put u IT industriji putem prakse, što ističeš kao najveću prednost?

Praksa mi je donijela prije svega veliko iskustvo, te sam prvi put vidio kako se teorija koju učimo na predavanjima primjenjuje u poslovanju. Na praksi se ipak nisam susreo s pravim projektom pa sam prva iskustva iz realnog sektora stekao kada sam počeo raditi preko studentskog ugovora. Praksa mi nije bila lagana; morao sam puno učiti i susreo sam se s mnogo tehnologija koje do tada nisam koristio, ali ako nešto želiš, ništa nije teško.

Sada si već odradio određeni broj projekata, možeš li izdvojiti najzanimljiviji?

Najzanimljiviji, a samim time i najizazovniji projekt mi je Edurem odnosno CRM od EDUKOS-a. To je prvi projekt na kojemu sam sudjelovao od nule te sam imao sjajnu komunikaciju s klijentima i dobru podršku mentora. Izazova je bilo mnogo, a najveći izazov je bio osmisliti plan kako njihovo tadašnje poslovanje digitalizirati s tim da se njihove poslovne navike ne promijene. U konačnici, projekt je uspješno završen i na to sam iznimno ponosan.

Što najviše voliš u Ofiru i tko ti je najdraži kolega/kolegica?

U Ofiru volim opuštenu atmosferu i to što ne postoje problemi nego samo izazovi. Najdraži kolega mi je Zoltan uvijek spreman na šalu i partiju pikada, a kad nešto ne radi na frontendu uvijek je spreman pomoći.

Što bi poručio mlađim kolegama koji započinju svoju karijeru u IT industriji?

Prvi koraci u pravom poslovanju biti će teški svakome i tko kaže da nije tako – laže. Ali ukoliko radite neki posao a da pritom ne gledate na sat i nije vam teško pogledati video od 3 sata kako biste razumjeli princip na kojem nešto radi, to je pravi posao za vas. Nemojte odustajati, nastavite učiti i nadograđivati postojeće znanje!

Za kraj, reci nam u kojem području želiš napredovati u budućnosti.

Hmmmm, u to još nisam baš siguran, ali planiranje digitalnih rješenja mi je najzanimljiviji aspekt posla. Vjerojatno zbog toga što uključuje puno pametovanja, a manje pravog posla. Stoga bih se volio specijalizirati u tom području te svakako unaprijediti svoje komunikacijske vještine s klijentima.

Hvala ti Roberte, bio je ovo ugodan razgovor. Ponovno ćemo te intervjuirati za koju godinu. 🙂

 

Ako i ti želiš postati dio Ofirovog tima, steći iskustvo putem studentske prakse i napredovati, javi nam se. Ofirovci vole nove ljude!

Ana Božić