Prakse

Praktično osposobljavanje pojedinca za vlastitu karijeru postalo je važnije no ikada. Studentske i učeničke prakse svrstane su u procese koji djeluju na obostranu korist. Mlada osoba ima mogućnost učiti direktno, iz živih projekata i zadataka, a tvrtka dobiva određenu svježu viziju, ali i potencijalnog zaposlenika po završetku edukacije.

Veseli činjenica kako su studentske (i općenito sve druge) prakse sve više prepoznate u okruženju. Pojedinci se samostalno javljaju, žele nešto naučiti, a ograničavajući faktor može biti isključivo resurs vremena i raspoloživih iskusnih zaposlenika koji će se posvetiti mentoriranju.

Sigurno stoji kako je utjecaj na svijest imao općeniti „hype“ oko informacijske tehnologije kao pogodnog smjera za razvoj karijere, no direktan i još konkretniji je utjecaj udruge Osijek Software City (posebno ako govorimo za područje istočne Hrvatske). Kroz rad udruge, u koju je uključen i Ofir, studentima je razbijen mit o ozbiljnim tvrtkama kojima se ne smiju javiti – baš suprotno, potaknuti su javiti se, vuči za rukav, pitati, a u isto vrijeme maksimalno raditi na sebi. Pripremljen je i određeni starter kit – osnovni set alata i znanja koja očekujemo od novog zaposlenika, ali i praktikanta, stoga nema izgovora kako nešto niste znali ili mogli očekivati.

Naše iskustvo govori kako je svaka praksa izvrsna stvar. Onako općenito – što prije počnete, to bolje. Dolaze nam ponekad čak i srednjoškolci. Ako ništa drugo, vidjeti atmosferu i uživo svjedočiti što to informatička tvrtka radi i na koji način. Studenti su velika većina. Preko 30% polaznika prakse ostalo je u nekom obliku suradnje s Ofirom, a nekoliko polaznika smo i preporučili u druga poduzeća.

Nakon obavljenog razgovora i izbora praktikanta, počinje vaš angažman. Zaista nam nije važno niti brojimo svaki sat koji radite. Prioritet je dobiti potpuni uvid u posao s kojim se želite baviti (hardver, web, marketing) odnosno pomoći vam odlučiti se što prije za smjer karijere. Hoće li to trajati 160 ili 200 sati koliko traje vaša službena praksa zaista ne stignemo pratiti. Dnevnik rada također trebate voditi, no isključivo za svoju evidenciju koju provjerava mentor. Ovisno o odabranom odjelu radite u uredu, na terenu ili od kuće uz obavezno ranije javljanje. Očekuje vas opuštena, dinamična i zabavna atmosfera.

Ipak, glavni zaključak je „baciti polaznika u vatru“. Projekt ili zadatak koji vam je dodijeljen odrađujete na najbolji mogući način. Mentor je s vama, točno, no nemojte očekivati vođenje na koje mjesto kliknuti ili koji upravljački program instalirati. Proaktivnost je ono što se najviše cijeni, a način rješavanja izazova govori o trenutnoj poziciji i „mindsetu“ polaznika.

Očekujte i sastanak / razgovor s klijentom, pokude, kritike i pohvale, žurbu i stres, ali i opuštenost i veselje – ukratko, sve ono što ide u radni staž naših djelatnika. Prakse se pokazuju kao odlično mjesto za obostrano učenje, ali i prvi korak prema uspješnoj karijeri svake mlade osobe željne novih (realnih) izazova.

Što čekate?! Pogledajte naše primjere nekih od praksi, a zatim trk na prijavu

Praksa u Ofir-u, karijera u IT-u

Praksa u marketingu

Ofir hardver praksa

Učenje + zabava = ljetna praksa

Mlade praktikantice u Ofirovim redovima – kako im je bilo?

031 273 236