Prakse

Praktično osposobljavanje

Praktično osposobljavanje važno je za razvoj karijere svakog pojedinca, a u nazad zadnjih nekoliko godina sve je veća potražnja za praksama u IT sektoru. Naše iskustvo govori kako je svaka praksa izvrsna stvar jer praktikanti imaju mogućnost vidjeti atmosferu i uživo svjedočiti što to informatička tvrtka radi i na koji način.

Studentska praksa u Ofiru

  • Prvi korak prema uspješnoj karijeri
  • Potpuni uvid u posao
  • Opuštena, dinamična i zabavna atmosfera
  • Stručno mentorstvo

Praktično osposobljavanje pojedinca za vlastitu karijeru postalo je važnije no ikada. Studentske i učeničke prakse svrstane su u procese koji djeluju na obostranu korist. Mlada osoba ima mogućnost učiti direktno, iz živih projekata i zadataka, a tvrtka dobiva određenu svježu viziju, ali i potencijalnog zaposlenika po završetku edukacije.

Veseli činjenica kako su studentske (i općenito sve druge) prakse sve više prepoznate u okruženju. Pojedinci se samostalno javljaju, žele nešto naučiti, a ograničavajući faktor može biti isključivo resurs vremena i raspoloživih iskusnih zaposlenika koji će se posvetiti mentoriranju. Ovdje do izražaja dolazi Ofirova strategija filantropije kojom se zainteresiranima omogućuje steći adekvatno predznanje kako bi postali konkurentni na tržištu rada.

Sigurno stoji kako je utjecaj na svijest imao općeniti „hype“ oko informacijske tehnologije kao pogodnog smjera za razvoj karijere, no direktan i još konkretniji je utjecaj udruge Osijek Software City (posebno ako govorimo za područje istočne Hrvatske). Kroz rad udruge, u koju je uključen i Ofir, studentima je razbijen mit o ozbiljnim tvrtkama kojima se ne smiju javiti – baš suprotno, potaknuti su javiti se, vući za rukav, pitati, a u isto vrijeme maksimalno raditi na sebi. Pripremljen je i određeni starter kit – osnovni set alata i znanja koja očekujemo od novog zaposlenika, ali i praktikanta, stoga nema izgovora kako nešto niste znali ili mogli očekivati.

Naše iskustvo govori kako je svaka praksa izvrsna stvar. Onako općenito – što prije počnete, to bolje. Dolaze nam ponekad čak i srednjoškolci. Ako ništa drugo, vidjeti atmosferu i uživo svjedočiti što to informatička tvrtka radi i na koji način. Studenti su velika većina. Preko 30% polaznika prakse ostalo je u nekom obliku suradnje s Ofirom, a nekoliko polaznika smo i preporučili u druga poduzeća.

Nakon obavljenog razgovora i izbora praktikanta, počinje vaš angažman. Zaista nam nije važno niti brojimo svaki sat koji radite. Prioritet je dobiti potpuni uvid u posao s kojim se želite baviti (IT podrška, web, marketing) odnosno pomoći vam odlučiti se što prije za smjer karijere. Dnevnik rada također trebate voditi, no isključivo za svoju evidenciju koju provjerava mentor. Ovisno o odabranom odjelu radite u uredu, na terenu ili od kuće uz obavezno ranije javljanje. Očekuje vas opuštena, dinamična, ali zabavna atmosfera.

Ipak, glavni zaključak je „baciti polaznika u vatru.“ Projekt ili zadatak koji vam je dodijeljen odrađujete na najbolji mogući način. Mentor je s vama, točno, no nemojte očekivati vođenje na koje mjesto kliknuti ili koji upravljački program instalirati. Proaktivnost je ono što se najviše cijeni, a način rješavanja izazova govori o trenutnoj poziciji i „mindsetu“ polaznika. Mentor je uz vas da vas nauči kako biti samostalan.

Očekujte i sastanak / razgovor s klijentom, pokude, kritike i pohvale, žurbu i stres, ali i opuštenost i veselje – ukratko, sve ono što ide u radni staž naših djelatnika. Prakse se pokazuju kao odlično mjesto za obostrano učenje, ali i prvi korak prema uspješnoj karijeri svake mlade osobe željne novih (realnih) izazova.

Što čekate?! Pogledajte naše primjere nekih od praksi, a zatim trk na prijavu!

Praksa u Ofir-u, karijera u IT-u
Praksa u marketingu
Ofir hardver praksa
Učenje + zabava = ljetna praksa
Mlade praktikantice u Ofirovim redovima – kako im je bilo?
Uspješni prvi koraci u karijeri u digitalnom marketingu

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte na brojeve telefona:

Newsletter