Erasmus

Erasmus+

Erasmus+ program je Europske unije kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Program za razdoblje 2021. – 2027. izrazito je usmjeren na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu. Podupire prioritete i aktivnosti u okviru europskog prostora obrazovanja, Akcijskog plana za digitalno obrazovanje i Programa vještina za Europu.

Erasmus+ nudi mogućnosti za mobilnost i suradnju za:

  • visoko obrazovanje,
  • strukovno obrazovanje i osposobljavanje,
  • školsko obrazovanje (uključujući rani i predškolski odgoj i obrazovanje),
  • obrazovanje odraslih,
  • mlade,
  • i sport.

U Erasmus program za mlade ušli smo sasvim slučajno kroz kontakt s institucijom Tera Technopolis d.o.o. Radi se o međunarodnom programu razmjene koji pruža mogućnost perspektivnim poduzetnicima učiti od poduzetnika koji vode tvrtke u drugim zemljama sudionicama.

Dva su načina sudjelovanja u programu:

Kao novi poduzetnik, ako:

  • ste pokrenuli vlastiti posao u posljednje 3 godine ili planirate započeti poslovanje,
  • imate poslovnu ideju.

Ili

Kao poduzetnik-domaćin, ako:

  • vodite tvrtku više od 3 godine,
  • ste voljni podijeliti svoje znanje i iskustvo s drugim poduzetnicima.

Sve informacije o Erasmusu za mlade poduzetnike mogu se naći na www.erasmus-entrepreneurs.eu

Zaista, vrhunska prilika za mlade osobe koje žele otići privremeno u inozemstvo i steći iskustvo u prvim koracima vlastite karijere.

U našem slučaju, u ulozi poduzetnika domaćina za sada možemo reći kako su dojmovi više nego dobri. Proces prijave je jednostavan, a traženje kandidata izazovno. Ipak, natječete se s ostalim tvrtkama iz cijele Europske unije i naravno, puno je primamljivijih mjesta za posjet u odnosu na nas. Kada i pronađete pojedinca koji odgovara vašem poslovanju tj. može učiti od vas, ostaje potvrda i s njegove strane.

Kandidat koji dolazi u cijelosti je financiran od strane EU, a naš prvi zadatak je pomoći oko smještaja, osjećaja pripadnosti i ugodne atmosfere s kojom ga upoznajemo. Ovisno o odabranom odjelu pokazalo se da su polaznici zbilja proaktivni, željni znanja te u pravilu većih problema nije bilo. Erasmus prakse rezultirala je dugoročnom suradnjom s polaznikom Stefanom. Posljednje, naše su redove popunili kolega Yacine te španjolci Iker i Ioritz.

Vrlo zanimljivo i dinamično je biti dio ovakvog projekta. Naša preporuka za sve tvrtke odnosno djelatnosti koje imaju resurse je da se prijave i iskušaju platformu.

Veselimo se daljnjim mogućnostima suradnje!

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte na brojeve telefona:

Newsletter