Erasmus iskustvo u Ofiru – Yacine

24. kolovoza 2023.

ERASMUS nudi vrhunsku priliku za mlade osobe koje žele privremeno otići u inozemstvo i steći iskustvo. Kao poduzetnik domaćin iskusili smo zanimljivost i dinamičnost ovog projekta, a dosadašnji dojmovi su i više nego dobri.

Prije nekoliko mjeseci predstavili smo vam Ikera i Ioritza, naše praktikante iz Španjolske. Nakon njihovog odlaska, ugostili smo studenta iz Francuske – Yacina. Kratak i jasan kao i uvijek, odgovorio nam je na nekoliko pitanja o svom boravku u Ofiru.

Pozdrav Yacine, odakle nam dolaziš i što studiraš?

Pozdrav ekipa! Dolazim iz grada Dijon koji se nalazi na istoku Francuske. Pohađam četvrtu godinu studija informatike i mreže.

A kako si završio u Osijeku?

Pri traženju prakse u stranoj zemlji najviše su mi pomogli prijatelji i obitelj. U konačnici sam u Osijek i Ofir došao uz pomoć obiteljskih prijatelja.

Jesi li ovdje radio nešto s čim se ranije nisi susreo? Što si naučio tijekom prakse u Ofiru, poslovno i privatno?

Ovdje sam prvi put samostalno postavljao i upravljao uslugama kao što je poslužitelj e-pošte ili primjerice Mattermost. Također, prvi put sam koristio složen skup tehnologije kako bi nešto funkcioniralo na neočekivan način poput pokretanja Synesisa na daljinu s RDP-om.

Iskoristio sam svoje slobodno vrijeme da poboljšam svoje razumijevanje Linuxa i razvijem svoje samopouzdanje tako što sam pomagao drugim ljudima.

Što su po tebi najveće razlike unutar rada u IT industriji u Francuskoj i ovdje kod nas?

Mislim da je Hrvatska dinamičnija i agilnija, ali nemam puno iskustva ni u jednoj ni u drugoj zemlji.

Kako ti se sviđa Osijek i život ovdje? Što ti je bila najveća zapreka s kojom si se susreo tijekom svog boravka ovdje?

Osijek je predivan grad. Mislim da sam zapravo sam sebi bio najveća zapreka. Inače nisam naviknuo puno pričati na engleskom jeziku tako da sam po tom pitanju nesiguran.

Što ti se najviše svidjelo u Ofiru?

Hmmm, ovdje bih istaknuo gostoprimstvo koje su mi kolege od prvog dana pokazali. Također i sloboda da razvijam svoje mogućnosti i učim ono što me zanima.

Kako bi ocijenio podršku i mentorstvo koju si dobio od kolega i nadređenih u našoj IT tvrtki?

Nisam imao nikakvih problema tako da dajem ocjenu 5/5.

Želiš li ponovno doći u Hrvatsku i Osijek?

Naravno, čim mi se pruži prilika ponovno dolazim. 🙂

Hvala ti Yacine, drago nam je da si bio dio našeg tima i nadamo se kako ovdje nije kraj našem druženju!

 

Kao što ste dosad već mogli primjetiti, Ofirovci su uvijek raspoloženi za ugostiti nove kolege – i domaće i strane. Nastavite nas pratiti na društvenim mrežama i web stranici kako biste se na vrijeme prijavili na studentsku ili učeničku praksu.

 

Ana Božić