Kako kreirati viralne video sadržaje za društvene mreže?

24. listopada 2023.

Već se dugo nalazimo na točki u kojoj je sadržaj kojeg postamo na društvenim mrežama postao od prijelomne važnosti. Video sadržaj uspješniji je od bilo kojeg drugog formata sadržaja te generira više shareova i likeova od kombinacije slike i teksta.

U čemu je njegova čar?

Ono što vjerojatno i sami možete potvrditi je da video sadržaji duže drže vašu pažnju. Upravo su zato oni najbolja metoda kojom svoju publiku možete uvjeriti u kvalitetu svog proizvoda ili usluge te stvoriti povjerenje prema njemu. Korisnici društvenih mreža bolje reagiraju na dinamičan i zabavan sadržaj te iz tog razloga videozapisi imaju višu stopu klikanja od bilo koje druge vrste sadržaja koja se dijeli na društvenim mrežama. Zbog količine lajkova koje dobivaju, stječu veću vidljivost i postaju viralni te time šire svijest o vašem brendu i povećavaju angažman s publikom.

“Zlatna pravila” snimanja i editiranja

Za snimanje i editiranje kvalitetnog video sadržaja potrebni su snalažljivost, znanje i stalna koncentracija. Želite li zadobiti povjerenje i pažnju svojih korisnika morate stalno biti aktivni i dosljedni, a u konačnici i zanimljivi – jer nitko neće gledati dosadne materijale. Kako bismo vam pomogli u tome, u nastavku vam donosimo “zlatna pravila” snimanja i editiranja uz nekoliko savjeta našeg marketinškog tima.

Prioritet je vertikalan video

Vertikalan video svoj je procvat doživio rastom društvenih mreža jer novi trendovi su donijeli i nova pravila. Prednost ovakvog načina snimanja je kvalitetno fokusiranje na jedan uzak kadar dok je kod horizontalnog snimanja uobičajeno hvatanje širokog kadra. No to ipak nije jedini razlog zbog kojeg je vertikalni video ključan za društvene mreže. Način na koji koristimo naše telefone putem kojim pristupamo društvenim mrežama i web stranicama je najčešće vertikalan. Tako i konzumiramo većinu sadržaja, a ukoliko je sadržaj u horizontalnom obliku velika je vjerojatnost kako korisnicima neće biti praktičan te će ga preskočiti. Naravno, ukoliko nije riječ o društvenim mrežama kod kojih je horizontalni oblik osnovni kao što je to na Youtube-u.

Savjet: Ukoliko snimate video sadržaj za više platformi, tijekom snimanja na zaslonu svog pametnog telefona odaberite omjer kako biste mogli ispravno kadrirati prizor.

Izdominirajte u prvim sekundama

Koncentracija i fokus korisnika društvenih mreža su na minimalnim razinama i zato se moramo prilagoditi. Internet korisnici često listaju sadržaj bez zadržavanja na istom, a prema nekim istraživanjima imate samo dvije-tri sekunde da zadivite korisnika. U suprotnom vaš će se sadržaj izgubiti u masi i upravo je zato od izuzetne važnosti da početak videa bude zanimljiv i poticajan za daljnje gledanje videa. Znači, u prve tri sekunde jasno i bombastično!

Kratko i jasno

Ponekad je manje, više. Ukoliko korisniku ponudite video koji traje duže od tri minute, velika je vjerojatnost kako će ga odlučiti pogledati kasnije, a još veća da ga nikada ni neće pogledati. Idealno trajanje videa za društvene mreže je do 15 sekundi u kojima ćete reći samo ono što je važno i zadržati fokus na bitnim činjenicama. Izbacite sve nepotrebno i naglasite prednosti i benefite koje korisnici imaju koristeći vaše proizvode ili usluge. To oni žele znati.

@dove

I regret nothing 💁‍♀️ ¼ moisturizers 💖 Rich, whipped texture 🍦 Creamy coconut scent 🥥 Soft, smooth, glowing skin ✨ #DoveDovesonsWhy BBodyPolishSSelfCareSShowerTokExfoliator

♬ Calm LoFi song(882353) – S_R

Titlovi su ponovno “in”

Zbog načina na koji korisnici pregledavaju video sadržaje, a koji se nerijetko sastoje od gledanja u trgovini, javnom prijevozu ili čekaonici kod doktora, titlovi su postali ponovno popularni. Na mjestima gdje ne priliči puštanje zvuka s telefona i gdje je mobitel većini na mute, titlovi su ti koji prenose vašu poruku.

Savjet: Obratite pažnju na font i boju titlova kako bi ih korisniku bilo lako čitati i pratiti. Iako se titlovi u raznim bojama čine zanimljivi, budite dosadno i izaberite bijelu boju.

Rasporedite zanimljive dijelove

Ne dopustite da video korisnicima postane dosadan. Nakon što ste ih pridobili nakon prve dvije-tri ključne sekunde posao tek kreće. Bez obzira na trajanje video sadržaja, smisleno podijelite priču i ostavite dozu neizvjesnosti do samog kraja. Video mora imati glavu i rep.

Savjet: Pazite da prijelazi između kadrova ostanu dosljedni i suptilni. Ne dopustite da fokus korisnika ode na njih.

Sadržaj ispred kvalitete snimanja

Čak i reportaže koje gledamo u vijestima na Tv-u više nisu snimane sa skupocjenom opremom. Sadržaj je ono što korisnike zanima i na što trebate staviti fokus. Naravno, to ne znači da je kvaliteta video materijala u potpunosti ne važna jer budimo realni nitko neće gledati video koji je katastrofalno snimljen. Kvaliteta snimanja će povećati gledanost video sadržaja, no isključivo ako se putem videa prenosi zanimljiva poruka.

Uzmite kameru ili mobitel i krenite jer najbolje ideje dolaze dok ste u procesu snimanja. Ukoliko trebate pomoć kod snimanja ili vam pak nedostaje ideja, javite nam se!

Ana Božić