Kako osvojiti poslodavca životopisom

19. listopada 2018.

Već smo pisali savjete za poboljšanje životopisa, no ponukani lošim primjerima na nedavno završenim natječajima, donosimo vam još nekoliko korisnih uputa kako da se istaknete i u konačnici dobijete željeni posao.

Ne želimo nikoga obeshrabriti ovim blogom, cilj nam je pomoći mladima u kreiranju što boljeg životopisa i motivacijskog pisma. Prije nego krenemo sa savjetima za CV, moramo ponoviti ono što ste čuli već 100 puta – istražite tvrtku kojoj se javljate. Ne pišemo ovo bez razloga, vjerujte nam. Istražite čime se tvrtka bavi te pročitajte opis pozicije za koju se javljate. Nemojte se javljati s pitanjima – “A što radi copywriter?”, “Koji je opis posla web dizajnera?” i sl.

Počnimo sa životopisom. Europass je postao standard u pisanju životopisa, stoga vas molimo da izdvojite 10 minuta i popunite ga. Slanje životopisa natipkanog u Wordu pokazuje manjak truda i želje za zaposlenjem. Između ostalog, Europass nudi i samoprocjenu znanja stranih jezika. Nemojte pisati da imate dobro znanje engleskog, nego odaberite stupanj (A1-C2).

Kada popunite Europass, slijedi pisanje motivacijskog pisma. Izbjegavajte klišeje poput – ”timski sam igrač” i “rado bih se priključio Vašem uspješnom timu” ako ih nećete argumentirati. Objasnite na kakvim grupnim projektima ste do sada radili. U jednoj ili dvije rečenice argumentirajte zašto ste najbolji kandidat za određenu poziciju.

S Europassom i motivacijskim pismom spremnim, možete se početi javljati na oglase za posao. Svakako pripazite na to da ne šaljete prazne mailove samo s attachmentom. Ostavite dobar utisak i predstavite se u mailu. Shvatite to kao ostavljanje pozitivnog prvog dojma. Poslodavci će pročitati puno prijava za posao u danu, pobrinite se da vašu zapamte! Također, nemojte slati mailove bez životopisa uz molbu da se predstavite na razgovoru za posao. Slanje životopisa i motivacijskog pisma prvi je korak selekcijskog postupka i na razgovor se zovu samo odabrani kandidati, a ne obratno.

U postupku prijave pripazite na pravopis i gramatiku te ton obraćanja. Rečenicama poput  “…pc-ijeva i it tehnologije u globalu imam dosta privatnog iskustva” nije mjesto u službenoj komunikaciji s potencijalnim poslodavcem. Također pripazite na slike koje stavljate u životopise. Vjerujemo da je slika s piknika dobila puno like-ova na Facebooku, ali nije primjerena za profesionalno okruženje.

Vjerujemo da ste nestrpljivi, ali slanje tri identična maila unutar nekoliko dana ne pospješuje šansu za dobivanjem posla.

Naslušali ste se toga kako se danas teško zaposliti jer je konkurencija jaka, no to nije opravdanje za izostanak ulaganja u svoju budućnost. Pošaljite svoje životopise i motivacijska pisma prijateljima i roditeljima i poslušajte njihove savjete. Stavite se u ulogu poslodavca i razmislite po čemu se ističete. Kako svoje hobije i interese možete prikazati kao prednosti?

Nadamo se da smo vas motivirali i potaknuli na daljnje usavršavanje. S time na umu, pratite naš blog kako ne biste propustili oglase za posao. Ako vam je potrebna pomoć pri sastavljanju životopisa ili želite povratnu informaciju za već napisani, obratite se CISOK-u jer čujemo da svakog ponedjeljka imaju termin za savjetovanje.

Želimo vam puno sreće pri budućim prijavama.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!