Mentoriranje poduzetnika

31. srpnja 2023.

Edukacija i mentoriranje klijenta sastavni je dio svakog projekta kojeg smo radili. Posebno se to odnosi na izrade strategija digitalizacije ili digitalne transformacije od čega je zapravo većinski dio posla ujedno i konzultantski. Uzimajući u obzir široko iskustvo digitalizacije različitih djelatnosti, uključili smo se u projekt BOND koji provodi HAMAG-BICRO, unutar kojeg naš direktor Milan Puvača pruža usluge mentoriranja.

Što je BOND?

BOND je jedinstvena mreža različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija (PPI) čija je zadaća pružanje potpore poduzetnicima. Svrha mreže je potaknuti standardizaciju, specijalizaciju te daljnji razvoj PPI-a u okviru Mreže unutar kojih će poduzetnici moći koristiti različite specijalizirane resurse potrebne za njihov rast i razvoj.

Projekt je usmjeren na povećanje konkurentnosti hrvatske ekonomije kroz razvoj učinkovitih poduzetničkih potpornih institucija koje će svojim djelovanjem stvoriti povoljno okruženje za razvoj poslovanja i povećati mogućnosti rasta, razvoja i održivosti poduzeća.

Mreža BOND predstavlja platformu za sveukupni razvoj kapaciteta i kvalitete usluga PPI, a poduzetnicima pruža objedinjeni pristup poslovnim znanjima, vještinama, partnerima, informacijama i uslugama važnima za pokretanje i razvoj poslovanja.

Glavni rezultati projekta BOND

Mreža mentora

Mentorska podrška budućim i postojećim poduzetnicima u Republici Hrvatskoj poboljšava kvalitetu poduzetničkog procesa i osigurava dobru pripremu kandidata za početnu fazu poslovanja. Olakšava pristup poduzetništvu i poduzetničkim vještinama svim poduzetnim i kreativnim pojedincima te povećava kvalitetu i pridonosi rastu dinamičnih poduzeća kako bi se poboljšala provedba njihovih planova rasta na području tehnologije, inovacije proizvoda/usluga ili ulaska na novo tržište.

Mreža mentora okuplja više od 227 mentora iz različitih područja djelatnosti i poslovne stručnosti, a usluga mentorstva besplatna je za poduzetnike. Kao što smo ranije spomenuli, naš je direktor jedan od mentora:

“Tijekom svibnja ove godine počeli smo s projektom mentoriranja poduzetnika u smjeru digitalizacije. Zadovoljstvo je surađivati s poduzetnicima bez obzira na dosadašnje iskustvo te ih voditi prema promjeni vlastitog poslovanja, ali i načina razmišljanja. U proteklom razdoblju mentorirao sam tri poduzetnika koji su više nego odlično prihvatili smjernice, a za zaključiti je kako smo zajedničkim radom došli do koraka koji su potrebni da bi njihovo poslovanje funkcioniralo kako priliči današnjem vremenu – potpuno digitalno. Posebno zanimljive su sesije kada kroz razgovor i prijedloge dođemo do potencijalne ideje koja ne samo da bi poboljšala poslovanje, već potencijalno bila i ponuđena na slobodno tržište kao specijalizirano rješenje određenog poslovnog izazova. Veselim se idućim mentoriranjima – tko zna što će sve usmjereni, digitalizirani poduzetnici ostvariti!”

Milan Puvača

Kako se prijaviti?

Poduzetnici se za uslugu mentorstva prijavljuju putem prijavnog obrasca poduzetničkoj potpornoj instituciji, članici Mreže BOND na području svoje županije. Na temelju popunjenog obrasca poduzetnika i evaluacije potreba za mentoriranje, PPI odabire do 3 mentora koja najbolje odgovaraju potrebama poduzetnika, povezuje poduzetnika i mentora elektroničkim putem te razmjenjuje kontakt podatke, šalje mentorski obrazac i navodi pravila u procesu mentoriranja.

Korisnik i mentor samostalno dogovaraju termin sastanka, a mjesto održavanja mentoriranja može biti uživo ili online. Tijekom procesa testiranja mentorske mreže, poduzetnik može provesti najviše 30 sati mentoriranja s jednim ili više mentora.

Prijaviti se mogu mikro i mali poduzetnici sa sjedištem na području Republike Hrvatske ili fizičke osobe s namjerom osnivanja mikro ili malog poduzeća sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko imate pitanja ili želite saznati više informacija o mreži mentora, slobodno nas kontaktirajte!

 

Ana Božić