Druga strana Ofira – Milan Puvača

5. siječnja 2023.

Za početak uspješne 2023. godine, započinjemo s još jednom Drugom stranom Ofira, ovoga puta s našim Velikim Vođom – doc. dr. sc. Milanom Puvačom. Tko je Milan, čime se sve bavi i što ga, osim naravno nas, veseli pročitajte u nastavku.

Pozdrav, Milane! Prije negoli krenemo, možeš li nam ukratko reći nešto o sebi?

Haj ekipa, idemo redom. Bik u horoskopu, godina 37, tata dva divna sina, docentura i doktorat znanosti, predavač na Veleučilištu “Lavoslav Ružička” u Vukovaru i Filozofskom fakultetu u Osijeku , dugogodišnji tenisač…nepopravljivi optimist… I da, volim sve što vole mladi, ako se to još tako kaže. ?

S obzirom na to da si u Ofiru praktički otkad znaš za sebe, možeš li nam reći nešto o svojim početcima?

Svatko tko je ikada pokretao vlastiti posao zna kako je biti sam u tome. Direktor, tajnica, skladištar, čistač – sve si i žongliraš s hrpom stvari u nadi da ništa neće biti razbijeno. Tvrtku Ofir sam naslijedio od majke koja je od 1995. imala uspješan krojački salon. Kako je ona dobila posao u struci, a ja slabo stajao s krojenjem, odluka je bila krenuti u IT (gdje sam tada – 2003. “naveliko šarafao s tamo nekim kompjuterima.”) Danas se to zove startup, a tada je bilo – dobio firmu od mame.

Iznimno izazovno bilo je na početku uvjeriti nekoga da znam ili želim naučiti. Prvi poslovi jesu bili preko poznanstava i prijatelja, a pomalo je krenulo i s preporukama od usta do usta. Posebno sam ponosan na neke klijente s kojima surađujemo od tih prvih početaka. “Sve” što se zaradilo išlo je prvo na poreze, odnosno namete na plaću, a prva neto plaća bila je tek nakon više mjeseci rada. ?

Kasnije kako se tim pomalo slagao, a posebno otkad je kolega Davor stigao, postalo je lakše u smislu obima posla, no došli su novi, zanimljiviji izazovi.

Tvoj posao u Ofiru je itekako kompleksan i obuhvaća razna polja. Možeš li nam reći u kojim sve segmentima Ofira aktivno djeluješ, osim naravno kao naša ključna karika, predvodnik i pokretač?

Možda mogu reći da je moja najveća uloga koordinacije između različitih odjela, ugovaranja poslova i zahtjevnijih projekata ili praćenja IT alata koje Ofir koristi. Volim “pronjuškati” čime se tko bavi i maksimalno pomoći, posebno u web odjelu u kojem si ponekad i uzmem neki zadatak.

Budući da je sveopće poznato da si predavač na fakultetu i veleučilištu, otkrij nam tajnu! Kako to uklapaš u svakodnevni poslovni raspored? Delegiraš li puno ili si tip lidera koji voli sve konce imati u svojim rukama i bez čega sve ne bi mogao tako besprijekorno realizirati sve što već godinama uspijevaš?

Mora se priznati, nije jednostavno delegirati, odnosno nakon puno vremena kada se većinom stvari baviš samostalno, prebaciti zadatak nekome. Prvih nekoliko puta mora se imati strpljenja pokazati nekome zadatak, no ako osoba ni nakon petog puta ne pokazuje razumijevanje ili još važnije, interes, to nije osoba za vas. Tijekom godina, u Ofiru se gradi tim u koji moraš imati povjerenja – kada se nešto kaže i prihvati da će isto biti i sređeno. Nije jednostavno i treba puno truda i strpljenja, no može se…
Predavanja i rad sa studentima moja su strast. Često na taj način dođemo i do novih kolega/kolegica u Ofir timu. Dnevni raspored bez Asane i kalendara je nemoguć, ali kada se snađete odnosno uživate u svakodnevici – ništa od navedenog nije problem.

Zahvaljujući strategiji korporativne filantropije u Ofiru su mnogi ljudi dobili priliku educirati se, ali i prvi posao. Možemo li očekivati uskoro neke nove edukacije?

Redovno pratite našu web stranicu i društvene mreže, nema smisla baš da sve otkrijemo odmah.

S obzirom da kao edukator i mentor imaš poprilično iskustva, koje je tvoje mišljenje koje su glavne karakteristike dobrog mentora?

Razumijevanje, strpljenja i sposobnost motiviranja. Volim reći “‘ajd da nemoš’” i primijetio sam kako dosta često to dovede do pozitivnog efekta. Možda i inata u neku ruku.
Naravno da postoji razlika između generacija, čak i kod nas. Ekipa iznad 30ak godina ima izazove u razumijevanju s mlađom generacijom. Sve to je time više zanimljivo što nam je u Ofiru prosjek godina 30,79, a kako biti prevoditelj i osigurati neometano izvršavanje zadataka svakodnevni je izazov.

Sad kad smo već dobili uvid u to koliko posla imaš i u koje sve sfere seže, možeš li nam dati kakav savjet kako sve to posložiti s privatnim životom? Kako uklapaš “Ofir obitelj” i “Puvača obitelj” kako nitko ne bi bio zakinut?

Ne volim karakteristiku osoba koje su sklone vikati kako imaju puno posla. Što to znači? Nešto je za vas ogroman posao, a s mojeg stajališta to je zanemarivo. I obrnuto. Kombiniranje Ofir i Puvača obitelji zahtjevan je posao, posebno s dva mala nasljednika koji će i nakon najnapornijeg dana vikati “ću-ću” ili “brrm” te očekivati aktivnu igru. Ipak, to nekako i napuni baterije jer se odmakneš od obveza posla, odnosno nemaš vremena misliti na to.

Uvjerenja sam da upravo to “puno posla” balans svatko mora naći za sebe. Možda zvuči kao floskula iz self healing videa, ali zaista jest tako – trik je u balansiranju svih obveza koje vas dugoročno ispunjavaju. Naravno da ima manje dobrih dana, no u prosjeku konačni cilj mora biti vlastito profesionalno i privatno zadovoljstvo. U tom slučaju, po meni, ništa nije toliki problem.

U prošlim brojevima “Druge strane Ofira” Davor i Matej su nam spomenuli da se posebno raduju Team (de)buildinzima, kako iz od milja zovemo. Ostatak ekipe s kojima smo imali prilike razgovarati stavio je naglasak na druženje petkom poslije posla. Što bi ti istaknuo kao svoje omiljeno u Ofiru?

Pivo Petkom Poslije Posla je već standardni ritual kojeg znaju i naši partneri i drugi kolege pa nerijetko u tim terminima imamo goste. U takvoj opuštenijoj atmosferi svi se bolje upoznajemo, ali i dolazi do neočekivanih ideja ili rješenja do kojih možda tijekom tjedna nismo došli.
Svatko od Ofirovaca ima svoj potencijal i kada ga uspijemo zajednički ostvariti meni je to omiljeno. Ako se uz to završi projekt klijenta i svi naučimo nešto novo uz opuštenu atmosferu – tko će reći da je posao u IT industriji stresan ?

Za kraj, reci nam nešto o sebi izvan Ofira.

Nema kraja ovaj upitnik! Ma sve sam vam rekao i više od toga…Vidimo se u petak pa tko je zainteresiran slobodno neka naiđe na čašicu razgovora. Ako već do sada niste, kroz ovaj razgovor možete zaključiti kako kod nas vlada pozitivna atmosfera.

U slučaju da vam to sve izgleda zanimljivo, pratite i dalje naš web i društvene mreže. Prvo slobodno radno mjesto možda je baš vaše!

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!