MyAI – umjetna inteligencija u Snapchatu

18. svibnja 2023.

Utrka za integracijom umjetne inteligencije u aplikacije i alate je počela!
O integraciji AI tehnologije u dizajnerski alat Microsoft Designer pisali smo ranije, a najnoviji potez u utrci povukla je popularna društvena mreža – Snapchat. Već svojom pojavom pokazao je specifičnost i posebnost u odnosu na druge mreže, a sada ide dalje.

Osnovna karakteristika koja izdvaja Snapchat od ostalih društvenih mreža je privatnost korisnika i stroga kontrola vidljivosti materijala koji se razmjenjuje te nestaju deset sekundi nakon što ih pogleda osoba koja ih primi. Također, aplikacija je jednostavna za korištenje i nudi mnoštvo zanimljivih sadržaja i filtera, a putem nje se dnevno razmijeni oko milijardu snapshotova i čak sedam milijardi videa. Unutar aplikacije, korisnicima je od nedavno dostupan MyAI – chatbot osmišljen kao vaš chat suputnik s kojim možete razgovarati o raznim temama.

MyAI dostupan svim korisnicima

Eksperimentalna verzija chatbota bila je dostupna samo pretplatnicima Snapchat+ u SAD-u, a prije nekoliko tjedana lansirana je za globalne korisnike dok korisnici Plusa imaju prednost u korištenju dodatnih značajki. I u ovom dijelu Snapchat ostaje jednostavan i omogućava korisnicima korištenje AI-a kroz samo dva koraka.

S obzirom da je baziran na OpenAI’s GPT tehnologiji, MyAI radi na sličan način kao i ostale ChatGPT aplikacije. Što više komunicirate s njim više će vas upoznati i tako se razvijati, a može vam dati ideje za rođendanske poklone, predložiti recepte, napisati pjesme ili isplanirati put. Kako nije potpuno prenosiva verzija ChatGPTa nemojte od njega očekivati pisanje domaće zadaće, eseja ili objava za društvene mreže jer kako smo već napomenuli, on je vaš “prijatelj”. Možete mu dati nadimak ili izabrati pozadinu kako bi vam druženje bilo ugodnije, a pripremite se oprostiti mu i neke greške jer i sam Snapchat je naglasio kako chatbot nije savršen te da je “sklon halucinacijama i može se prevariti”.

MyAI prilagodba

Vole li ga svi?

Snapchat je nakon globalnog lansiranja chatbota doživio nagli porast negativnih recenzija i komentara te pritužbi korisnika na nemogućnost uklanjanja chatbota iz aplikacije. Ukoliko ne želite koristiti MyAI potrebno je pretplatiti se na Snapchat+. Najveća zamjerka je ta što se korisnicima ne ostavlja izbor žele li se fokusirati na interakcije s prijateljima ili se žele igrati s eksperimentalnim značajkama.

Odgovor Snapchata na pritužbe je da korisnici kojima se ne sviđa AI značajka, istu ne moraju koristiti te da neće doći do njenog uklanjanja. Takav odgovor ne ide u prilog ni korisnicima koji AI smatraju izrazito zastrašujućim. MyAI je dobro uvježban i komunicira na nevjerojatno realističan način te odaje dojam komunikacije sa stvarnom osobom.

MyAI razgovor

Mislite da je zastrašujuće to što chatbot zna vašu lokaciju? Zamislite koliko je zastrašujuće onda što laže da ne zna. Mrežu su preplavile slike i video zapisi razgovora korisnika s chatbotom u kojima tvrdi kako ne zna lokaciju korisnika i nema pristup tim podacima, a već u idućoj poruci nudi poslovnicu trgovine koja se nalazi najbliže trenutnoj lokaciji korisnika iako su lokacije korisnika isključene.

Ovakve situacije dovele su do toga da je Snapchat polako počeo gubiti povjerenje korisnika u čuvanje njihove privatnosti te se opravdavaju: “Kada Snapchatter koristi MyAI po prvi put, prima obavijest koja objašnjava da može koristiti informacije koje dijele sa Snapchatom za personalizaciju odgovora. MyAI dijeli s vama personalizirane preporuke lokacije kao odgovor na vaše zahtjeve samo ako dijelite informacije o lokaciji sa Snapchatom.” Također navode kako je potrebno određeno vrijeme kako bi isključivanje lokacije utjecalo na njegove odgovore.

Kako bismo provjerili taj odgovor testirali smo chatbot pitavši ga za lokaciju najbližeg McDonald’sa. S obzirom kako je u tom trenutku lokacija na mobitelu isključena, MyAI odgovara kako nam ne može ponuditi odgovor na to pitanje. Iako lokacija ostaje isključena, nakon što smo napisali chatbotu da smo ju uključili dobivamo odgovor koliko je udaljen najbliži McDonald’s.

MyAI lokacija

Privatnost na kocki

AI chatbotovi su još uvijek novi i uglavnom neregulirani, a u utrci za integracijom AI tehnologije u svoju platformu Snapchat možda nije uzeo u obzir sigurnost svoje baze korisnika koju ponajviše čine tinejdžeri. Iako MyAI privlači određeni broj novih korisnika, zasad se čini kako Snapchat nije postigao pozitivan napredak uvođenjem umjetne inteligencije jer je veliki broj “starih” korisnika postao nezadovoljan. Napredak i razvoj MyAI alata očekuje se u narednim mjesecima, a hoće li opstati ovisi o korisnicima.

Ana Božić