Ofir hardver praksa

8. ožujka 2019.

Za vrijeme studiranja, studentima se nude brojne mogućnosti – od sudjelovanja na konferencijama, pohađanja raznih tečajeva pa do odlaska na praksu u poduzeća. Ofir već godinama studentima nudi mogućnost prakse u hardveru, web developmentu i marketingu.

Proteklih mjesec dana naš hardver tim povećao se za dva člana. Studenti FERIT-a, Domagoj Kolić i Igor Elmauer, iz prve ruke naučili su što podrazumijeva i kako izgleda rad u hardveru.

Domagoj Kolić, FERIT, 3. godina stručnog studija elektrotehnike, smjer Informatika. U slobodno vrijeme odmara, druži se s obitelji i prijateljima te istražuje nova mjesta. Također, aktivan je član Kluba mladih tehničara i sudjeluje u organizaciji manifestacije tehničkog stvaralaštva Danas mali – sutra veliki MAJSTOR. Nadahnjuju ga ljudi kojima je okružen, a motivira ga želja za osobnim razvojem.

Igor Elmauer, FERIT, 3. godina stručnog studija elektrotehnike, smjer Informatika. U slobodno vrijeme bavi se servisiranjem i dijagnostikom računala i računalne opreme. Motivaciju za rad i napredak pronalazi u izazovnim novim projektima i zadacima kroz koje pomiče vlastite granice kada je u pitanju razvoj novih znanja i vještina. Uz veliko zanimanje za tehnologiju i informatiku više od 15 godina je u glazbenim vodama i trenutno svira u tamburaškom sastavu. Izrazito voli adrenalin, a kućni ljubimac mu je tarantula.

1. Kako ste saznali za praksu u Ofiru?

Domagoj: Za praksu sam saznao zahvaljujući kolegama s fakulteta koji su bili na praksi u Ofiru. Svi su bili jako zadovoljni te nisam požalio što sam se i sam prijavio u Ofir.

Igor: Za praksu sam saznao putem STUP portala za studente te usmenom preporukom od kolege koji je već odradio praksu u Ofiru.

2. Zašto ste se prijavili na praksu u Ofir?

Domagoj: Od osnove škole volim sve što je povezano s računalima i tehnologijom, te je to presudilo i u kasnijem odabiru fakulteta. Kad netko od rodbine ili prijatelja ima neki tehnički problem, obično ga ja rješavam. Na praksu u Ofir sam se javio jer sam želio usavršiti svoje znanje i steći nove vještine. Nakon prakse, zanimanje za tehnologiju još je veće te definitivno znam da nisam pogriješio u odabiru zanimanja.

Igor: Ofir sam odabrao kao mjesto gdje želim odraditi praksu zato što je jedna od rijetkih tvrtki koja ima praktičnu nastavu vezanu za računalnu opremu i mrežnu infrastrukturu. U slobodno vrijeme se bavim instalacijom, popravkom i održavanjem računalne opreme, a Ofir mi je upravo s ovom praksom omogućio spajanje svega što volim raditi u slobodno vrijeme s profesionalnim poslom u timu izvrsnih stručnjaka.

3. S kojim predznanjem ste došli na praksu i koliko vam je isto pomoglo na praksi?

Domagoj: U Ofir sam došao s dobrim znanjem iz slaganja konfiguracija, servisiranja računala te održavanja računala i računalnih mreža. Također, spomenuo bih dobro poznavanje osnova elektrotehnike i programa za testiranje različitih hardverskih komponenti. Ova znanja doprinijela su tome da sam se mogao jako brzo prilagoditi različitim situacijama i snaći sa zadacima koji su mi bili povjereni.

Igor: Na praksu sam došao s predznanjem WEB programiranja u raznim programskim i skriptnim jezicima, osnovnim znanjem o mrežama i mrežnim sustavima te informacijskoj tehnologiji. Također došao sam s vrlo dobrim znanjem računalnog sklopovlja, održavanja računalne opreme, instalacijom programske podrške i dijagnostikom. Dosadašnja predznanja stečena obrazovanjem na FERIT-u i dugogodišnje iskustvo u održavanju računalne opreme u slobodno vrijeme bili su neophodni za uspješno odrađivanje praktične nastave.

4. Što ste novo naučili za vrijeme prakse u Ofiru?

Domagoj: Za početak, kroz praksu sam usavršio vještine timskog rada i poslovne komunikacije, a koje su od velike važnosti za kvalitetno i ažurno obavljanje zadataka. Također, nakon upoznavanja s računalnim mrežama na fakultetu, praktični rad u Ofiru omogućio mi je stjecanje novih znanja iz ovog područja i nadogradnju teorijskog znanja praktičnim. Uz pomoć kolega i mentora svladao sam koncepte računalnih mreža, postavljanja servera, serverske opreme te održavanja svega navedenog.

Igor: Zajedno s Ofirovim timom i svojim mentorom naučio sam razne načine postavljanje mreža i konfiguracije routera na naprednoj razini koje do sada nisam znao. Postavljanje i instalacija servera bilo mi je posebno iskustvo jer o tome vrlo malo učimo na fakultetu, a vrlo je važno i gotovo neophodno znati ukoliko želimo biti tehničar u održavanju računalne i mrežne opreme.

5. Što vam se najviše svidjelo za vrijeme prakse u Ofiru?

Domagoj: Posljednjih pet tjedana je bilo iznimno zanimljivo. Posebno me se dojmila razina odgovornosti koju sam dobio dolaskom u Ofir, ali i to da su kolege od početka imale puno povjerenja u mene kad je riječ o obavljanju različitih zadataka. Također, istaknuo bih i dinamiku samog posla jer je svaki dan donio nešto novo za naučiti i savladati. Tome svemu je pridonijela opuštena i pozitivna atmosfera te timski duh koji vlada u Ofiru.

Igor: Tijekom prakse u Ofiru najveći dojam na mene je ostavila pozitivna radna atmosfera te spremnost mentora i kolega na pomoć u svakom trenutku. Uvijek sam dobio odgovor i pomoć korak po korak za svaku nejasnoću ili nastali problem. Isto tako mi se svidjela razina profesionalnosti u odrađivanju poslova, kako u postavljanju mreža i održavanju istih, tako i u servisiranju računala, laptopa i ostale računalne opreme i periferije. Ne postoji problem kojeg Ofir-ov tim neće riješiti ili pokušati riješiti do kraja sve u svrhu krajnjeg zadovoljstva klijenta.

6. Imate li neku anegdotu koju ćete posebno pamtiti iz Ofira?

Domagoj: Nemam posebnu anegdotu osim one kad je kolega Igor po “kazni” morao tjedan dana prati sve suđe u uredu, ali mogu reći da je radna atmosfera pozitivna i opuštena. Kolege se rado šale pa se tako često u uredu može čuti da računalo treba maziti ako želimo da dobro radi.

Igor: Posebno ću pamtiti “kaznu” koju sam dobio za neizvršavanje svoje obaveze, a kazna je bila tjedan dana pranja suđa u čajnoj kuhinji. To dodatno pokazuje kako u Ofiru vlada zaista dobra radna atmosfera uz visoku dozu profesionalizma kada je posao u pitanju jer se svaki zadani posao mora odraditi stručno, temeljito i do kraja za krajnje zadovoljstvo svih sadašnjih i budućih klijenata.

7. Je li praksa u Ofiru ispunila vaša očekivanja?

Domagoj: Praksa je nadmašila moja očekivanja, a jedan od razloga je iznimno pozitivna atmosfera i kolegijalnost koja vlada u uredu. Također, kolege su me od početka doživjele kao ravnopravnog člana tima te me uključile u niz aktivnosti i poslova kao što je popravak računalnih komponenti, priprema i konfiguracija servera, odlazak na teren kod klijenata i drugo. Iako ujutro ponekad volim duže spavati, čak mi ni ranojutarnje buđenje za praksu nije bio problem.

Igor: Praksa u Ofiru je u potpunosti ispunila sva moja očekivanja koja sam imao prilikom javljanja na praksu i o kojima sam razgovarao sa svojim mentorom. Profesionalizam prilikom obavljanja poslova i stručnost pri rješavanju raznih softverskih i hardverskih problema dodatno je pridonijelo tome da svoju praksu u tvrtki Ofir smatram jednom od kvalitetnijih segmenata svog dosadašnjeg fakultetskog obrazovanja.  

8. Hoćete li preporučiti drugima dolazak na praksu u Ofir?

Domagoj: Apsolutno! Praksa u Ofiru mi je bila odlično iskustvo zato što sam dobio mogućnost proširiti postojeća znanja, steći nove vještine te sam upoznao odlične kolege. Kolege i mentor su uvijek bili na raspolaganju oko bilo kakvih pitanja i savjeta, a pet tjedan koliko sam proveo ovdje je proletjelo.

Igor: Definitivno ću svoja pozitivna iskustva s prakse podijeliti s ostalim kolegama s FERIT-a i uvijek preporučiti Ofir kao izvrsno mjesto za odrađivanje praktične nastave. Žao mi je što nakon odrađene prakse napuštam Ofirov tim.

9. Smatrate li da su prakse za vrijeme studiranja korisne?

Domagoj: Svakome bih preporučio da barem jedno vrijeme na studiju provede na praksi. Budući da na fakultetu stječemo većinom teorijska znanja, praksa je odličan način da naučimo kako to znanje upotrijebiti u stvarnim poslovnim situacijama i rješavaju različitih tehnoloških izazova. Kombinacija svega ovoga pruža bolju sliku o tome što nas čeka kad s diplomama izađemo na tržište rada.

Igor: Smatram da su prakse za vrijeme studija izrazito korisne i mislim da je 200 sati praktične nastave jako malo. Ja sam za to vrijeme naučio jako puno novih pojmova, stekao nova znanja, upoznao se s raznim problemima u stvarnom okruženju i rješavanjem istih na načine koje nismo radili niti učili na fakultetu. Siguran sam da bi povećanjem broja sati na praksi studenti puno toga korisnog naučili što bi ih dodatno pripremilo za buduće zaposlenje.

Ako i vi želite odraditi praksu u Ofiru, javite nam se na info@ofir.hr ! 

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!