Pametna kuća – Roomba

12. listopada 2018.

Spajanje ugodnog s korisnim kada ste zaljubljenik u tehnološke inovacije, označava pronalazak uređaja koji olakšavaju život. U novom serijalu Pametna kuća donosimo recenzije nekolicine proizvoda koje smo isprobali u zadnje vrijeme.

Između raznih potrebnih i nepotrebnih izuma jedan mi je jako zapeo za oko. Subotnje usisavanje i tjedno spremanje kuće postajalo je sve napornije, a vremena za obitelj sve manje. Kako nam je pomladak počeo puzati, odluka je pala na automatizaciju tog posla, a ostao je samo izbor modela.

Kad smo se odlučili za robotski usisavač, istražili smo iskustva postojećih korisnika, a Google nam je u tom zadatku bio najveći saveznik. Od mora modela i kombinacija na Hrvatskom tržištu, najzastupljeniji su Roomba usisavači, a s obzirom na mogućnost servisa i nabavke rezervnih dijelova, u tom trenutku činio se kao najbolja opcija.

Cijene su visoke za naš standard i bilo je teško odlučiti se za model koji će zadovoljiti zadane potrebe. Sreću smo okušali sa serijom 800, točnije modelom Roomba 895.

Prema specifikacijama proizvođača valja istaknuti:
–    može usisati do 120m2 (4 sobe) s jednim punjenjem,
–    spaja se na WiFi,
–    javlja kada je spremnik pun,
–    prati zidove i uglove,
–    ima ugrađen sustav protiv zapetljavanja žica i resica tepiha,
–    HEPA filter,
–    automatski se vraća na bazu za punjenje,
–    čisti parkete, linoleume, tepihe i tvrde površine.

Prilikom dostave, uzbuđenja nije nedostajalo i jedva smo ga čekali testirati. Nakon pročitanog uputstva zaključili smo kako postavljanje neće biti jednostavno. Bazu usisavača potrebno je potaviti na otvorenu i vidljivu površinu uz uvjet slobodnog prostora od 2 metra lijevo, desno i ispred. Također, Roomba voli biti blizu WiFi rutera. Opisano može prouzročiti izazov prilikom pozicioniranja uređaja, a u našem slučaju nakon nekog vremena, pronašli smo  idealnu poziciju u kuhinji s ostalim aparatima.

Nakon pronalaska fizičke lokacije, potrebno je Roombu povezati s bežičnom mrežom i aplikacijom na mobitelu. Postupak je jednostavan te ne zahtijeva posebna predznanja. Tijekom povezivanja, aplikacije se sama ažurira, a vi dodjeljujete željeno ime vašem novom kućnom pomoćniku. Našem smo odabrali ime Manda pa ćemo ju od sada tako i u tekstu zvati.

Kad smo podesili sve postavke, naredba je pala – potrebno je usisati dnevnu sobu i kuhinju. Promatranjem njezinih kretnji, shvatili smo Mandina pravila samo kod kretanja uz rubove i uglove, ostalo se čini nasumično. Ono što nas je zaprepastilo je brzo punjenje koša za prikupljeni otpad. Naime već nakon 15ak minuta usisavanja javlja se upozorenje. Po otvaranju spremnika, postali smo svjesni koliko smo loše usisavali s “običnim” usisavačem. Izgled tepiha i resica koje Manda svojim valjcima podiže potpuno je promijenjen.

Zabrinuto smo ispraznili koš i pričekali završetak prvog detaljnog čišćenja navedenih soba. Tijekom procesa smo naučili i mogućnost ograničavanja čišćenja na jednu prostoriju. Brže je i učinkovitije, a lako se izvodi uz virtualni zid koji dolazi u paketu.

Svakim novim čišćenjem, učestalost pražnjenja koša se smanjila i više nije predstavljala poteškoću. Mandi treba relativno dosta vremena za čišćenje većih prostorija, ali to radi detaljno i kvalitetno. Najveća prednost je što nije potrebno biti prisutan dok se posao obavlja i vrlo je lako odlučiti se za čišćenje. Ipak, važno je uzeti u obzir kako nije dovoljno samo upaliti vašu Mandu. Kao svaki pravi robotski pomoćnik ona zahtjeva “pripremu poda“. Potrebno je podignuti sve stvari s površine koju planirate usisavati, a koje ometaju prolazak Mande i jednako tako, ukloniti kablove. U uputama ćete naći posjedovanje funkcije antitangle, no to u praksi i nije baš tako, pa savjetujem sklanjanje, povezivanje ili podizanje kablova. Jednom kad to napravite, olakšavate si svako buduće usisavanje.

Usisna snaga u kombinaciji s četkama na tepisima je jaka. Manda ima mogućnost jednostavno podići i doslovno pokidati tepih. Mi smo naučili na svojim greškama, no ako na vrijeme zalijepite rubove nećete imati većih poteškoća. Preporučujem dvostruku ljepljivu vrpcu koju možete nabaviti u većini trgovina široke potrošnje. Svakako ih dobro ih zalijepite i/ili učvrstite!

Za ovu vrstu usisivača postoje potrošni dijelovi, no cijene u Hrvatskoj su bezobrazno skupe. Valja imati u pripremi rezervni filter i rotirajuću četkicu koje za pristojnu cijenu možete nabaviti na eBayu, ali trebate razmišljati unaprijed.

Za kraj, donosim vam pregled prednosti i mana.

Prednosti

 • kvaliteta usisavanja,
 • relativno duga autonomija na bateriji,
 • ne oštećuje namještaj prilikom kretanja,
 • ne zahtijeva prisutnost za pokretanje,
 • tjedni program,
 • jednostavnost održavanja,
 • zanimljiva je djeci.

Mane

 • kidanje tepiha,
 • zapetljavanje kablova,
 • malen kapacitet spremnika za otpad,
 • nema mapu prostora pa se mora ograničiti virtualnim zidom, vratima,
 • teško pronalazi bazu.

Svakome tko ima više od 30 m2 površine stana/kuće ovaj proizvod bi svakako preporučio. Zahtjeva minimalno pažnje, a u čišćenju čini čuda. Kad vidite koliko je rasterećenje u kućanstvu sigurno nećete požaliti ako ga kupite.

Prilikom odabira, svakako obratite pažnju i na novije modele zbog mogućnosti nastavka za mokro čišćenje laminata i parketa. Dodatna važna funkciju koju posjeduju noviji ili jači modeli te neki drugi proizvođači, su mapa stambenog prostora i izbor površina koje želite da usisa.

Zanimljivo je vidjeti kako je do jučer SF tehnologija postala dostupna i krajnjim kupcima odnosno kućanstvima. Vjerujem kako će kroz vrijeme Mande biti još pristupačnije, a vaše vrijeme koje ste provodili u usisavanju, puno bolje uloženo!

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!