Učenje + zabava = ljetna praksa

27. srpnja 2018.

Naš projekt Ideja? Praksa? Realizacija? Ofir. i ove godine realiziran je kroz ljetnu praksu na koju nam je došlo troje studenata.

Josip student 5. godine DRA – Računalnog inženjerstva na FERITu pridružio se hardware timu. Maria je studentica 2. godine Informatologije koja se u slobodno vrijeme bavi plesom. Ivana je studentica 5. godine Akademije za umjetnost i kulturu i za sebe tvrdi kako je cat owning dog person. Najbolje ćete ih upoznati kroz njihove riječi.

Kako ste čuli za praksu u Ofiru i zašto ste se odlučili na praksu kod nas?

Maria: Većina mojih kolega s Informatologije ide na praksu u knjižnice, ali mene je zainteresirao IT i voljela bih se time baviti u budućnosti pa sam krenula u potragu za tvrtkama koje primaju praktikante. Naišla sam na projekt ‘Ideja? Praksa? Realizacija? Ofir.’ koji mi je djelovao zanimljivo, prijavila se na natječaj, prošla razgovor i eto me!

Josip: Prvo sam vidio objavu na Facebooku, a onda sam saznao da Ofir surađuje s FERITom. Pričao sam s kolegama koji su već odradili praksu i djelovala mi je zanimljivo pa sam odlučio vidjeti iz prve ruke.

Ivana: Oglas za Ofir praksu vidjeh na Facebook profilu kolegice s fakulteta s kojom sam dijelila klupu i skripte. Kako mi je ovo posljednje studentsko ljeto, odlučih iskoristiti studentska prava dok ih još imam i usavršiti se u području kojim se i u budućnosti planiram baviti.

Za koje polje ste se odlučili i s kojim predznanjem ste došli?

Maria: Odlučila sam se za Web development. Budući da se moj fakultet bazira više na informacijske ustanove, imala sam samo nekoliko kolegija vezanih za developing gdje sam naučila HTML, CSS, osnove JavaScript-a I SQL-a.

Josip: Oduvijek me zanimalo računarstvo, ponajviše zbog toga što je zanimljivo i svestrano. Došao sam s a srednjim znanjem elektrotehnike, signala, strujnih krugova, IoT i programiranja (najviše u C baziranim jezicima). Ali svakako je osim znanja, bitna i želja i motivacija, jer je važno znati primijeniti naučenu teoriju.

Ivana: Prijavila sam se za odjel digitalnog marketinga jer je najsrodnije odnosima s javnošću i novinarstvom što sam studirala. Prije prakse vodila sam nekoliko Facebook stranica, pisala blogove i slično, ali uglavnom na amaterskoj razini.

Kako biste opisali svoje iskustvo s prakse? Sviđa li vam se atmosfera u uredu?

Maria: Atmosfera u uredu je uvijek odlična, svi su pristupačni i uvijek spremni pomoći kad negdje zapnem. Smatram da sam unatoč malom predznanju uspjela napraviti puno toga i naučiti puno novih stvari koje će mi sigurno koristiti u budućnosti.

Josip: Sviđa mi se to što sam dobio nekakav dojam o radu u tvrtki i o tome kako to sve izgleda u praksi, na ovome području. Atmosfera mi se ne sviđa, odlazi nam onaj ozonski plašt, ozonske rupe i to, ali u uredu je skroz ok. Nekad nabacimo koju foricu, ali ništa pretjerano.

Ivana: Na Ofir praksi mi se najviše sviđa ekipa u uredu, vrlo sam se brzo sprijateljila sa svima i ekipa je stvarno zakon. Što god me patilo, bilo da je vezano uz praksu ili pak vozački koji sam polagala, uvijek sam mogla računati na pomoć svih kolega. U opuštenoj atmosferi, bez pritiska i ograničenja Vanja me upoznala s profesionalnim zadatcima i pothvatima digitalnog marketinga. Svaka se moja ideja saslušala, imala sam priliku aktivno sudjelovati u svim kampanjama koje Ofir radi.

Koji zadaci su vam dosad bili najzanimljiviji?

Maria: Najzanimljiviji zadaci su oni stvarni, za klijente, gdje mogu pomoći ostalima sa svojim idejama.

Josip: Najzanimljivije mi je bilo kad smo nadograđivali računalo. Stavljali smo novu matičnu ploču, procesor i memoriju. Radio sam to i prije, ali mi je nekako super vidjeti kako to brže i bolje radi nakon nadogradnje. Zanimljivo mi je bilo konfiguriranje routera u nekoliko navrata, gdje je jednom jedan od zadataka bio napraviti WiFi mrežu za goste.

Ivana: Svakodnevno kreiranje objava koje moraju biti raznovrsne, kreativne i zanimljive svakako je izazov, ali zanimljiv izazov koji se lako obavlja ako voliš to što radiš.

Što želite poručiti potencijalnim praktikantima?

Maria: Svim studentima koji žele steći kvalitetno znanje na ovom području preporučujem Ofir jer ne samo da će naučiti nešto novo nego će se i super zabaviti.

Josip: Poručio bi im da ulažu i vjeruju u sebe. Praksa ne mora biti noćna mora, samo se dobro informirajte prije odabira tvrtke. Ofir preporučujem svima koje zanima računalno inženjerstvo.

Ivana: Svim studentima svakako preporučujem prijave na prakse jer će na svakoj naučiti nešto novo, kako o poslu, tako i o međuljudskim odnosima, različitim klijentima pa i samom sebi.

Moramo priznati da nam je ovih mjesec dana proletjelo, praktikanti su nadmašili naša očekivanja i brzo su se uklopili u kulturu tvrtke. Iako je bilo manje prijava nego prošlih godina, primili smo dovoljno kvalitetnih životopisa i to je najbitnije. Ako tražite savjete za poboljšanje svog CV-a, bacite oko na ovaj blog.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!