Umjetnost dizajna u IT industriji

31. svibnja 2023.

Sve više tvrtki prepoznaje vrijednost kvalitetne i pregledne web stranice kao jednog od najvažnijih kriterija koje ocjenjuju budući poslovni partneri ili kupaci. Web stranica predstavlja vas, vaš posao i odaje prvi dojam za koji svi znamo da je najbitniji. Niste jednom bili u situaciji da ste izašli s web stranice zbog njenog ne privlačnog izgleda, zar ne?

Dizajn u IT industriji

Uspješnost web stranice ili mobilne aplikacije uvelike ovisi o dizajnu i korisničkom iskustvu koje će pružiti korisniku, a to potvrđuje i činjenica da više od 50 % posjetitelja web stranica prosuđuje kredibilitet tvrtke na osnovu dizajna. Upravo iz tog razloga web dizajneri čine važan dio slagalice u stručnom timu IT tvrtke. Web dizajneri dizajniraju web stranice tvrtki ili privatnih klijenata te osiguravaju da internetske stranice budu “user friendly”. Osmišljavaju web rješenja uz stalnu komunikaciju s klijentima i suradnicima, izrađuju i objedinjuju web elemente, održavaju i nadograđuju web projekte. Osim ljepote, web stranice moraju biti funkcionalne i jednostavne za korištenje te iz tog razloga svaki web dizajner mora posjedovati osnove web programiranja. Primjenjujući estetske zakonitosti grafičkim oblikovanjem oni stvaraju konačan izgled web stranice ili aplikacije, a cilj im je vizualnim sadržajem privući ciljanu publiku i osigurati njihovo ponovno vraćanje. Jedna od osnovnih karakteristika ovog posla je rad u timu i suradnja s IT odjelom i odjelom marketinga.

Web design

Što kažu dizajneri?

31. svibnja obilježava se Dan web dizajnera kojim slavimo sve one ljude koje stoje iza izgleda spektakularnih web stranica. Na ovaj dan mi u Ofiru slavimo našu dizajnericu Adrianu koju ste imali priliku upoznati u našem ranijem blogu. Raspoložena za razgovor i pristupačna kao i inače, ovoga puta donosi vam nekoliko savjeta za lakše snalaženje iz prve ruke.

“Lijep pozdrav dragi čitatelji! Sigurna sam da ste primjetili kako se trendovi mijenjaju s obzirom na veliki napredak u mobilnoj komunikacijskoj tehnologiji te korištenju weba. Prije nekoliko godina, gledali smo web stranice prepune sadržaja, gdje nam je samo za proučavanje naslovne stranice trebalo nekoliko minuta. Današnji standardi više su orijentirani na preglednost i ‘čistoću’. Obujam sadržaja je smanjen ali je zato jako bitna dobra navigacija kroz stranicu, kako bi korisnik lagano mogao doći do informacije koja mu je potrebna. Razlog tome leži u dvije vrlo snažne kratice: UI i UX. Moderan, kvalitetan i cjelovit dizajn web stranice rezultat je kombinacije UX i UI dizajna, odnosno korisničkog iskustva i korisničkog sučelja. Ova dva smjera digitalnog dizajna naglasak stavljaju na razmišljanje o interakciji s korisnikom, njihovoj motivaciji te potrebama. Mnogima su ovi pojmovi strani, stoga ću se truditi približiti ih čitateljima.

Dizajnerica Adriana

UI dizajn (user interface) predstavlja grafičku stranu dizajna te nastoji stvoriti vizualno privlačno rješenje, koje je jednostavno za upotrebu. Orijentiran je na teoriju boja, oblika, ikonica, raspored elemenata, tipografiju i slično, a bit je ostvariti jasnu i ugodnu komunikaciju s korisnicima. Ukoliko korisnik mora razmišljati kako doći do neke informacije, fotografije ili podatka koji traži, posao nije dobro odrađen.

Drugi iznimno važan dio web dizajna je UX dizajn (user experience), koji zahtjeva jako dobro poznavanje tehnologije i proizvoda za koji se oblikuje dizajn. UX dizajn mora privući pozornost dobrom komunikacijom s korisnikom te empatijom prema njemu, kao i razumjeti njegove potrebe. Bitno je i izazvati prave emocije bojom ili veličinom te osmisliti ugodnu i jasnu navigaciju kroz stranicu. Primjerice, poželjno je postaviti CTA (Call to Action) na pravo mjesto unutar stranice. UX i UI aspekti su međusobno isprepleteni, ali jednako važni i ključni u izradi dizajna, bilo da se radi o web stranici ili mobilnoj aplikaciji. Možda sve što sam navela zvuči pomalo komplicirano, ali ako imate želje upoznati dizajnerski svijet, vjerujte mi da u njemu možete pronaći puno ljepote! Osim toga, sve je veća potražnja za UX/UI dizajnerima.

Od kada sam započela s radom kao web dizajner, svaki novi projekt mi je poseban izazov i prilika za poboljšanjem te odrazom kreativnosti. Dizajn je moja velika strast te neprestano pratim aktualnosti i proširujem svoje znanje, a paralelno uživam u tome! Ukoliko vas zanima područje web dizajna, postoje različiti online tečajevi koji će vam približiti današnje trendove i pomoći u upoznavanju navedenih stavki te vlastitom usavršavanju. Ako ima želje, uvijek ima i načina! Sretno mojim budućim kolegama!”

Kreativnost, kreativnost, kreativnost

Klijentove ideje potrebno je pretvoriti u djelo, a maštovitost i kreativnost dizajnera je ta koja najviše dolazi do izražaja. Sve ostalo može se naučiti uz dovoljno volje i truda i zato, ako ste se pronašli u ovom tekstu, odvažite se i krenite u putovanje web dizajniranja. A cijela ekipa Ofira čestita njihov dan svim web dizajnerima, hvala vam što činite naše ideje spektakularnim!

Ana Božić