Druga strana Ofira – Adriana Elizabeth Đuraković

8. ožujka 2023.

Dragi čitatelji, dobro nam došli u još jednu Drugu stranu Ofira i to posebno izdanje povodom Dana žena!

S obzirom na popularni mit kako se u IT tvrtkama uglavnom nalaze samo muškarci, želimo iskoristiti priliku i progovoriti protiv tog mita. U današnjoj Drugoj strani Ofira intervjuirali smo našu web dizajnericu Adrianu Elizabeth Đuraković!

Pozdrav, Adriana! Danas imamo vrlo važnu misiju – dokazati kako IT tvrtke nisu rezervirane samo za muškarce, čvrsto se drži, polijećemo! Za početak, reci nam nešto o sebi?

Lijep pozdrav svima! Rođena sam u dalekoj, ali predivnoj Australiji prije 31 godinu. Vrlo brzo s obitelji sam se vratila u Vinkovce, gdje sam odrasla te pohađala osnovnu i srednju školu. Završila sam Sveučilišni nastavnički studij matematike i informatike u Osijeku te do prije samo nekoliko mjeseci radila u srednjoj školi u Vinkovcima kao profesorica. Međutim, još od završetka fakulteta maštala sam o poslu dizajnerice u informatičkoj firmi. Dok se većina opuštala uz filmove i serije nakon posla, sastavni dio mog odmora bio je upravo Photoshop. Tvrtku Ofir pratila sam godinama na društvenim mrežama, ali do prije nekoliko mjeseci nisam imala dovoljno snage napraviti prekretni korak koji podrazumijeva promjenu karijere. Jedan sasvim običan dan (vođena činjenicom da nemam što izgubiti), došla sam na razgovor u Ofir. Taj “običan dan” sada stoji na vrhu ljestvice mojih dana za pamćenje. Iako je želja za radom kao dizajnericom bila iznimno jaka, razgovor s Milanom dao mi je dodatne motivacije, volje i energije te probudio u meni snagu za koju nisam ni znala da postoji. Snovi su mi se ostvarili i trenutno uživam u poslu koji radim.

U Ofir si došla na radno mjesto web dizajnerice i svima nam se čini da si s nama oduvijek. Istina je ipak da si ovdje tek nekoliko mjeseci pa nam ispričaj kako si se educirala za to? Koliko dugo se već baviš time i odakle ti svo znanje kojime raspolažeš?

Grafički dizajn je moja strast još od malih nogu. Sjećate se vremena kada su bili aktualni blogovi? Pamtim kako sam jedva čekala doći kući iz škole, samo kako bih uljepšavala i dizajnirala svoj, ali i druge blogove. Kako je kroz vrijeme tehnologija napredovala, uvijek sam išla u korak s njom jer me to ispunjavalo. Neko vrijeme radila sam u foto-studiju, gdje sam se bavila fotografiranjem, obradom fotografija i kreiranjem fotoknjiga. Pružala sam i vlastitu uslugu grafičkog dizajna za sve potrebe, kao što su primjerice pozivnice i zahvalnice za vjenčanja, rođendane, pričesti, krizme i slično. Ono što mi je nedostajalo bilo je znanje web dizajna, koji je danas iznimno aktualan. Nakon prvog dolaska u Ofir, upisala sam tečaj web dizajna te ga vrlo brzo i uspješno završila. Osim toga, smatram da se najbolje uči kroz praksu i iskustvo te mogu reći da sam puno toga naučila u ovih nekoliko mjeseci rada.

Kako prolaze tvoji radni dani? Čime se najčešće baviš tijekom dana i gdje pronalaziš inspiraciju za sve to čak i kad su oni “malo manje ružičasti” dani na repertoaru?

Svi smo mi ljudi. Imamo dobre i loše trenutke. Griješimo. Borimo se s emocijama. Sve je to dio života koji stavljamo u ladicu iskustva. Bitno je samo ne odustati i pronaći onu malu zraku sunca čak i kada je tmuran dan. Za moju inspiraciju ne postoji točna definicija, ali sigurno je da leži u svakodnevnim sitnicama, koje mi uvijek puno znače. Primjerice, samo jedna malena anegdota, zagrljaj ili osmjeh kolega u firmi, može mi popraviti dan. Puno je posla pa mi često radni dan proleti toliko brzo da nisam ni svjesna kako sam uspjela sve odraditi. Međutim, kada se ujutro budiš svjestan da te čeka hrpa zadataka, ali sretan što ideš na svoj posao, onda znaš da si na pravom mjestu.

S obzirom da nisi dugo s nama, sasvim sigurno nam ne možeš reći koji ti je dosad bio omiljeni projekt, no svakako nam možeš reći imaš li neki omiljeni događaj iz Ofira? Da ti malo olakšamo, uvažit ćemo i one drage događaje koji se odvijaju uglavnom poslije 16h i to najčešće petkom.

Istina je da sam samo par mjeseci u Ofiru, ali se stvarno osjećam kao da sam puno dulje. Ima projekata koji me jako vesele i uživam što mogu izbaciti onu svoju kreativnu stranu, ali naravno ima i onih manje dragih. Neću imenovati niti jedan ali ću definitivno vječno pamtiti onaj “testni projekt” na kojemu sam pokazala trud i želju da dođem na ovo radno mjesto. Iako je bilo neprospavanih noći uz računalo, sada ih se sjetim s osmijehom i presretna sam što se sav trud isplatio. Što se tiče događaja iz Ofira, iz svakog radnog dana mogu izdvojiti neki detalj za knjigu uspomena. Međutim, petak ipak ima posebnu vrijednost jer smo svi opušteni nakon radnog tjedna pa prebacujemo misli u drugi svijet. Raspoloženi smo za smijeh, šalu, priče o različitim iskustvima i naravno, cugicu!

Kakvi su zasad tvoji dojmovi o Ofiru? Kakva si očekivanja imala pri dolasku i jesmo li ta očekivanja ispunili ili možda, nadamo se, nadmašili?

Iskreno, jako sam se bojala promjene životnih navika i izgrađenih dnevnih rituala. Strah je nestao na moj prvi radni dan u Ofiru. Prije svog dolaska, o firmi sam čula samo pohvale, a uvjerila sam se u to iz prve ruke. Moja očekivanja su nadmašena!

Po tvom mišljenju, što je glavni razlog zašto ljudi toliko uživaju raditi ovdje?

Po mom mišljenju, rad na poslu je puno efikasniji i bolji ako je radna atmosfera ugodna. U Ofiru je na zavidnoj razini! Među kolegama vlada razumijevanje, uvažavanje, pomoć, podrška, ali i odličan smisao za humor. Tko ne bi uživao na ovakvom poslu? 😉

Nećemo te više gnjaviti, znamo da te cijeli spektar boja čeka kako bi složila još jednu maestralnu izvedbu vizuala. Za kraj, što bi poručila budućim kolegama koji još ne znaju gdje bi i kako počeli? Koji su tvoji savjeti?

Ako ne znate odakle početi, počnite s vjerom u sebe. Oslobodite se i ojačajte svoje samopouzdanje, jer sigurno možete više nego što mislite da možete! Za dobre stvari je uvijek potrebno vrijeme, ali usudite se napraviti onaj mali korak u pravom smjeru, jer će upravo on kasnije donijeti veliku sreću! Ne dajte da vas zaustavi strah od novog i nepoznatog. Diploma je manje bitna ako vam je volja i želja za radom jaka. Samo je nebo granica! 🙂

Bila je ovo naša Adriana Elizabeth Đuraković i njezini dojmovi rada u Ofiru. Želiš li biti kao Adriana i svaki dan započinjati s osmijehom na licu jer voliš svoj posao? Nastaviti pratiti našu web stranicu i društvene mreže. Možda je iduće slobodno radno mjesto baš tvoje!

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!