Ofir IT rješenje – implementacija mreže i sustava tvrtki G-Wood i Technium

8. prosinca 2020.

Današnji moderan način poslovanja zahtijeva neometanu komunikaciju između djelatnika, postojećih, ali i važnih, budućnih kupaca. Upravo stoga, mrežna struktura je jedna od ključnih stavki uspješnog poslovanja svih većih poduzeća. Zaključak je to koji se otkriva tek po uspješnoj implementaciji komunikacijskog sustava.

Iako se uvijek primaran fokus stavlja na osposobljavanje mreže, potrebno je uložiti adekvatne resurse i vrijeme u infrastrukturu kako bi se nesmetano ostvario rast poduzeća. Štednja i brzanje ovog postupka često rezultira dugoročnim neželjenim posljedicama u obliku ometanog protoka informacija, pada sustava i učestalih tehničkih kvarova. Za rješavanje takvih i sličnih problema zadužen je Ofir tim.

Bilo da se radi o otpetljavanju gordijskog čvora mrežnih kabela ili postavljanju novih sustava, ne oklijevamo se upustiti u koštac sa svim izazovima. Tako nam se za pomoć pri reorganizaciji i unapređenju računalne mreže obratila tvrtka Sanitas. Kako je suradnja bila uspješna, angažirani smo za osmišljavanje idejnog rješenja i implementaciju sustava za poslovne prostore tvrtki G-Wood i Technium. Posjetom poslovnih prostora u Semeljcima, koncipirali smo idejno rješenje i plan izvedbe projekta.

Kako bismo vam približili proces postavljanja mrežnog rješenja provest ćemo vas kroz tri faze implementacije.

1. Faza – postavljanje mrežne infrastrukture za sustave

U dogovoru s klijentom predloženo je izvršavanje radova u tri faze s predviđenim trajanjem od 15 dana. Naravno u svakom projektu moguće su nepredvidljive okolnosti koje mogu odužiti trajanje radova. Postavljanje mrežne infrastrukture jedna je od naših prvih djelatnosti na temelju koje smo ostvarili brojne uspješne suradnje. Zahvaljujući bogatom iskustvu, spremni smo reagirati i prilagoditi se svim neočekivanim izazovima.

U prvoj fazi obavili smo postavljanje mrežne infrastrukture za internet, ozvučenje, alarm i video nadzor. Poslovni prostori nalaze se na površini od gotovo 700m2 preko koje smo provukli više od 2100m mrežnog kabela za proizvodnu halu i buduće urede na dva kata. Za provođenje infrastrukture koristili smo UTP kabel kategorije 6 iskorištavajući na taj način njegovu maksimalnu brzinu prijenosa do 1 Gbps.

S druge strane, za implementaciju planiranog audio sustava 100V ozvučenja, korišteno je 150m zvučničkog kabela presjeka 2 x 1.5 mm2. 100 Voltni sustavi za komercijalne i javne zgrade pokazao se kao ekonomično i sigurno rješenje za naš projekt, budući da broj spojenih zvučnika nije bitan dokle god njihova ukupna snaga ne prelazi izlaznu snagu pojačala. Svi kabeli su uredno pronašli svoje mjesto nakon pet dana i s time je završila prva faza uz ozbiljnu pripremu sljedeće.

Semeljci prva faza

2. Faza – montaža i postavljanje elemenata

Druga faza, zahvaljujući svojoj kompleksnosti obično “potroši” i najviše vremena. Ista je ovaj puta uspješno završena u sedam dana postavljanjem elemenata različitih sustava. Prvi dio uključivao je testiranje i mjerenje postavljenih kabela kako bi se osigurala funkcionalnost mrežnog usmjerivača (rutera) i preklopnika prije postavljanja bežične mreže.

Za optimalne potrebe bežične mreže korištene su dvije WiFi pristupne točke Ubiquiti, koje su dale odlične performanse u omjeru cijene i kvalitete. Uz to, ti proizvodi imaju modernu 802.11ac, Wave 2 tehnologiju koja osigurava brzinu do 6.93 Gbps i minimalni ekološki otisak. Navedeno ih čini savršenim odabirom za sva mala i srednja poduzeća.

Drugi dio faze predviđen je za postavljanje video nadzora i sustava ozvučenja. Kao najbolje rješenje za video nadzor pokazala se Dahua oprema koju često koristimo zahvaljujući njihovoj pouzdanosti, efikasnom enkodiranju informacija i uštedi mrežnog prometa (bandwidtha). Sveukupno smo postavili osam kamera na različite lokacije, od toga šest izvan i dvije unutar objekta.

Posljednje, ali ne manje važno, koristili smo zidne uređaje za kontrolu glasnoće (atenuatore) za implementaciju centralnog sustava ozvučenja. Klijentu smo na taj način dozvolili regluaciju jačine zvuka u svakoj prostoriji. S ciljem pokrivanja svih poslovnih prostora montirali smo šest zvučnika od toga tri od 15 Wata za urede i tri od 40 Wata u hali.

Semeljci druga faza

3. Faza – konfiguracija, testiranje i optimizacija

U trećoj i finalnoj fazi provedena je konfiguracija, testiranje i optimizacija. Najčešće ova faza kratko traje u odnosu na ostale uz obavezan uvjet dobre pripreme prethodnih zadataka. Tako je i na ovom projektu treća faza odrađena u “samo” tri dana, zahvaljujući pravilno postavljenim elementima koji su nam omogućili da se fokusiramo na optimizaciju. Nakon prilagodbe mreže i svih sustava, klijentu smo omogućili pristup kamerama u bilo kojem trenutku preko mobilne aplikacije koja se može preuzeti za Android ili iOS sustave.

Semeljci treća faza

Kvalitetno postavljena mrežna infrastruktura uvijek je vrijedna investicija koja će višestruko opravdati ulaganje i pomoći pri rastu tvrtke. Od optimalnog korištenja ograničenih resursa do otpornosti mreže prilikom vršnih opterećenja, vaš kolektiv će primijetiti prednosti efikasnijeg načina rada. Održavanje mreže i njenih povezanih sustava je podjednako važno kao i samo postavljanje.

Redovito analiziranje i provjeravanje pomaže u preventivnom otklanjanju velikih problema i osigurava brže rješavanje svih eventualnih izazova koji se događaju svakodnevnim korištenjem računalne opreme. Upravo zato sklopljena je suradnja po pitanju održavanja s klijentom odnosno tvrtkama Sanitas, Technium, G-Wood.

Vjerujemo na obostrano zadovoljstvo. Naša strast jest osiguravanje bezbrižnog IT sustava za sve veličine poslovnih subjekata, ali i kućnih, osobnih rješenja. Rastom popularnosti udaljene IT podrške tijekom epidemiološki mjera, virtualno smo prisutni unutar granica države i inozemstva. Stojimo rado na raspolaganju za sve nove izazove kojim će vaša informatička podrška uredno funkcionirati, a vi mirnije obavljati sve zadatke.

Javite nam se odmah!

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!