Pregled 2020-e

13. siječnja 2021.

Gledajući retrospektivno, ako se išta može reći za 2020. godinu to je onda da nas je testirala kao niti jedna do sada. Od korjenitih promjena našeg svakodnevnog načina života pa do načina poslovanja većine industrija, svi smo se suočili s vlastitim izazovima. Što nas sve čeka u 2021. možemo samo nagađati, ali isto tako vrijedi napomenuti kako se internetom širi sadržaj koji uspoređuje radnju američkog filma Pobješnjeli Max s početkom ove godine.

Poznata izreka kaže „U svemu lošem ima nešto dobro”, a mi ćemo se prisjetiti highlightsa Ofirovaca koji su nam obilježili prošlu godinu.

IT industrija tijekom pandemije

Globalna pandemija bila je glavna tema svih kava. Dok su kave smjele biti u ugostiteljskim objektima. Međutim čak i ako cijeli svijet stane, ekonomija mora nastaviti jer bez nje ćemo se morati suočiti s još jednom krizom koja ima potencijal nadmašiti prošlu recesiju sad već “davne” 2008.

Koje je onda rješenje ovog problema za sve male i velike tvrtke?

Jednom riječju, prilagodba. Zvuči nemilosrdno? Točno, no to je realnost situacije. Poznati ekonomski teoretičar Joseph Schumpeter još je u prošlom stoljeću govorio o kreativnoj destrukciji. Pojam koji predstavlja samo jedan od brojnih nevidljivih mehanizama tržišta ujedno nam i pokazuje da samo tvrtke spremne na promjenu će uspjeti. „Digitalizacija preko noći” bila je u 2020. destruktivni element za mnoga poduzeća.

Kao poduzeće koje pruža kompletan paket informatičkih usluga hardvera, softvera i marketinga imali smo sreću što našu industriju karakterizira digitalan način rada. Nakon manjih prilagodbi kućnih ureda, ponovno smo počeli raditi punom parom.

Frontend sastanak

 

IT podrška

Naša nezamjenjiva ekipa iz IT podrške prošle godine je imala pune ruke posla. Zbog karakteristika posla koji obavljaju, jedini su tim koji se ne može u potpunosti prebaciti na remote način rada. Iako većinu zadataka kao što je održavanje mrežne infrastrukture mogu odraditi online i dalje moraju izlaziti na teren implementirati različite IT sustave klijentima. Internim šalama volimo se prisjetiti kako nam još više nedostaju u slučaju kvara na računalu.
Šalu na stranu, zbog „prisilne” digitalizacije primijetili smo porast potražnje za IT uslugama.

Zato su prošle godine rad naših hardveraša obilježili veći i dugotrajniji projekti koji su zahtijevali unapređenje mrežnih sustava ili cjelokupno postavljanje IT infrastrukture. Uspješno obavljeni projekti omogućili su nam uspješan početak nove godine kao i motivaciju da nastavimo istim tempom.

Marketing

Nedostatak ili ograničenost offline marketinga tijekom godine uzrokovao je veću prisutnost korisnika na društvenim mrežama i kanalima. Promjena načina poslovanja kao i tržišni fokus na online promoviranje stvorio je idealnu digitalnu arenu u kojoj su se pronašli brojni konkurenti, ali isto tako i prilike. Zato su naši živahni kreativci morali zasukati rukave i dorasti postavljenom izazovu.

Fokusom na kvalitetu sadržaja koji će se istaknuti u lavini objava osigurali smo nastavak suradnje s dosadašnjim klijentima. Pravilnom strategijom uz dašak kreative pokazali smo kako se može navigirati nepredvidljivim terenom. Zahvaljujući takvom pristupu uspješno smo sklopili dugoročne suradnje s novim klijentima.

Naravno radili smo i jednokratne pakete usluga kao što su adaptacije shopova na društvenim mrežama, digitalna promocija ili prilagođena grafička rješenja. Sve u svemu možemo zaključiti uspješno pretvaranje izazova u prilike te neupitnu vladavinu kvalitetnog sadržaja na društvenim mrežama i web stranicama.

Development

Ispravite nas ako vjerujete drukčije, ali smatramo da nitko nije spremnije dočekao remote način rada nego developeri. Iako je većina Ofirovaca naviklo raditi duže vremena na računalima, titula najokorjelijih kompjuteraša ipak pripada našem razvojnom timu. Opremljeni ramenom i valjanom isprikom za rad u papučama spremno su dočekali povećani obujam posla.

Slično kao i kod ostala dva tima, ubrzana digitalizacija poslovanja prisilila je veći broj pravnih osoba da stave fokus na izradu kvalitetnih web stranica ili ažuriranje postojećih. Zato je većina developmenta bila fokusirana primarno na izradu web stranica i e-commerce rješenja.
Web trgovine i aplikacije uz standardni broj prezentacijskih mrežnih rješenja obilježile su 2020. godinu. Detalji novih projekata čekaju sljedeći blog, a u međuvremenu pogledajte detaljan portfolio Ofirovih web projekata putem ovog linka.

 

Selidba

Možemo reći kako je selidba bila događaj koji nam je obilježio 2020. Ako vas zanimaju detalji bacite oko na naš prošli blog u kojem smo pisali o novoj lokaciji. Iako nismo imali dovoljno vremena da u potpunosti isprobamo nove urede, veselimo se trenutku kada ćemo biti ponovno na okupu.
Povratak u nove prostore ćemo svakako podijeliti putem naših društvenih mreža i javiti jesu li marketingaši uspjeli vratiti svoj „kokošinjac” čije prostore trenutno okupiraju hardveraši.

Nova lica timova

Porast obujma posla u svim odjelima doveo je do pojačanja timovima. Nova lica olakšavaju nam svakodnevne zadatke i omogućili bolju raspodjelu posla.

Marketing timu su se priključile dvije osobe, jedan kao stručni suradnik u digitalnom marketingu o kojem smo već ranije pisali, a drugi kao junior dizajner. Dodatna pomoć u tim ulogama nam je omogućila da podignemo kvalitetu usluge na novu razinu.

Povećana potražnja za adaptacijom kućnih ureda otvorila je mjesto za novog hardveraša koji već uspješno i samostalno odrađuje veće projekte. Uskoro pišemo i o njemu, ali ako ste nestrpljivi pogledajte naše društvene mreže, gdje smo ga već objavili u akciji.
Trenutno su dečki iz hardvera ukazali na potrebu za još jednom osobom zbog planiranih projekata. Ako ste zainteresirani da nam se priključite i pomognete ekipi izjednačiti rezultat s ostalim timovima, više detalja možete pogledati na ovom linku.

Našem development timu nedavno su se priključile dvije osobe na programerskim junior pozicijama. Naši iskusni programeri iskoristili su priliku da ih upoznaju s načinom rada i testiraju s posebno osmišljenim zagonetkama koje samo pravi poznavatelji geek kulture mogu riješiti. Hoće li dorasti izazovu? Vidjet ćemo u narednim mjesecima.

Konačni dojmovi

Za kraj, slažemo se da većini 2020. godina neće ostati u lijepom sjećanju. Međutim, ne kaže se bezveze da teška vremena stvaraju snažne ljude. Pokažimo snagu i budimo uporni jer svaka prepreka u sebi sadrži mogućnost uspjeha. Promišljene odluke, trud i mrvica sreće otvorit će nove prilike koje mogu obilježiti tijek poslovanja.

Jedan naš developer je nedavno izjavio „Ne postoji prevelik izazov, ni premali Ofirovac.” Iako smo sigurni da je to pokupio iz jutarnjih crtića, koje u sve većoj mjeri gleda sa svojom malom kćerkicom, smatramo da ne postoji bolja izjava koja nam može opisati prošlu godinu.

Želimo se zahvaliti svima koji su bili dio naše priče i pomogli nam ostvariti uspjeh. Nova poglavlja već su se počela pisati i nadamo da ćemo kraj ove godine dočekati s puno većim osmijehom na licu.

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!