Naša tri desetljeća

10. siječnja 2024.

Ofirova priča je poput dugog i uspješnog romana, isprepletena s raznim izazovima, usponima i padovima, ali i s mnogo uspjeha i radosti. Kroz tri desetljeća, Ofir je prošao različite faze razvoja, a ova priča nosi sa sobom sjećanja na početke, rast, promjene i naravno, slavlje!

Kako je sve počelo?

Ljeta ‘93. gospođa Neda otvorila je krojački modni salon – Ofir. U doba kada nije bilo ni Č od ChatGPTa ili Google-a, više manje niti interneta općenito, ime se tražilo u rječniku stranih riječi. Bratoljub Klaić pripremio je knjigu koju je gđa. Neda pomno listala u potrazi za prikladnim imenom. “Ispunjenje snova” ili “obećana zemlja” sadržano u imenu Ofir činilo se kao idealna kombinacija tadašnjih uvjeta koji su ostali aktualni do danas. Deset godina kasnije, s dolaskom “Velikog vođe Milana“, Ofir je kročio u područje informacijske tehnologije.

Razvojem IT odjela, web odjela i marketinga, rasla je i naša mala obitelj pa su nam postojeći uredi postali pretijesni. Od Ramske do Gundulićeve pa preko Stepinčeve natrag na Bosutsko naselje, točnije Vinkovačku cestu, svaka selidba označavala je novo poglavlje rasta i razvoja. Za svako desetljeće po jedna selidba, a s obzirom kako ulazimo u četrdesete – to znači još jedna selidba, ali nećemo daleko.

Projekti, klijenti, partneri i suradnici

I dalje mi krojimo projekte, samo umjesto haljina i odijela, krojimo softverska i aplikacijska rješenja koja oblikuju digitalnu budućnost. S više od 600 zadovoljnih klijenata i impresivnim portfeljem projekata, pozicionirali smo se visoko u industriji informacijske tehnologije.

Kao ovlašteni distributer tvrtke Pupilla, naš tim IT podrške pružio je sveobuhvatnu asistenciju pri radu sa Synesisom velikom broju tvrtki diljem cijele Hrvatske.

Ponosni smo na našu dugogodišnju suradnju s klijentima koji su prepoznali kvalitetu naših usluga. Rijetko ograničavamo suradnje na jednokratne projekte, već gradimo dugogodišnji odnos i uzajamno povjerenje koje nam je između ostalog osiguralo uspješnih 30 godina.

U moru uspješno provedenih projekata istaknuli bismo izradu web trgovine LED rasvjeta, razvoj potpuno prilagođene web aplikacije Sinonim te izradu web trgovina s različitim API integracijama Izolirka. Za klijenta Gospodarski centar napravili smo redizajn stranice radi modernizacije uz dizajn prema klijentovim zahtjevima, dok je za obrazovni centar Edukos razvijen CRM sustav za upravljanje poslovanjem i polaznicima obrazovnog centra.

Osim na lokalnoj razini, surađivali smo s brojnim inozemnim klijentima među kojima bismo istaknuli izradu web trgovine Dubini, pripremu prezentacijske web stranice za tvrtku Gemme Nummarie te Heinz-Arthur Boltuch. Kao članovi Tech to Rescue organizacije pružili smo besplatne usluge neprofitnim organizacijama te time ostvarili pozitivan učinak na naš poslovni, kao i osobni razvoj naših zaposlenika.
Ovo su samo neki od mnogih klijenata s kojima smo imali privilegiju surađivati, a ostatak uspješno provedenih projekata i suradnji pogledajte u našem portfoliju. Vaše povjerenje u našu sposobnost isporuke visokokvalitetnih usluga bilo je ključno za našu dugovječnost!

Istaknuli bismo i naše drage partnere Agroklub, Lumen Spei, Jet i Gaudemaus čije povjerenje i podrška predstavljaju neizmjerno važan dio naše priče. Suradnja s njima doprinijela je ne samo našem profesionalnom rastu, već i jačanju zajedničke poslovne zajednice.

Što smo radili i gdje smo bili?

Osim uspješnih projekata, svoju kreativnost i stručnost pretočili smo u nekoliko naših proizvoda kao što su besplatna web aplikacija za praćenje radnog vremenaVremenko, izrada aplikacije po želji i u suradnji s tvrtkom AgrobeketinciOtkup žitarica, te aplikacija za nadzor proizvodnjeSofa Prostroj koju smo razvili u suradnji s dugogodišnjim klijentom Carta d.o.o..

U razdoblju prelaska na novu valutu koji je svima zadavala muke, razvili smo Konvertiraj.meplugin za dvojno iskazivanje cijena, a za sve djelatnosti povezane s logističkim izazovima razvili smo GLS plugin za WordPress. Posebno smo ponosni na web rješenje KnEx koje je dobilo službeni certifikat od strane Carneta.

Bili smo dio brojnih konferencija, sajmova, summita, skupova i IT kvizova, na kojima osim što smo dijelili svoje znanje i iskustvo, upijali smo znanje i savjete drugih te tako napredovali. Predavali smo u Kini, educirali nastavnike te smo sudjelovali u radu udruga Osijek Softwer City i CiSEX. Čak smo otišli i u Dubai!

Na mladima svijet ostaje!

Strategijom filantropije kroz sve ove smo godine ulagali u zajednicu putem različitih radionica, prakse, donacija i utrka (ne, nismo mi trčali, samo smo nagrađivali one koji jesu). 

Prenosili smo naše znanje i iskustvo praktikantima, studentima i strancima iz ERASMUS programa koje iz milja zovemo “minonima”. Upravo zahvaljujući Erasmusovcima, malo smo naučili španjolski i francuski, a dobili smo i pozive za gostovanje u dalekim zemljama. Pokrenuli smo OfirLab – crash course u sklopu kojeg razvijamo obrazovno okruženje za sve nove mlade potencijale.

Kroz godine smo se družili s velikim brojem praktikanata, a neki su od njih ostali kod nas i postali ne samo stručnjaci u svom poslu već i stolnom nogometu! Osim za praksu, naša su vrata uvijek otvorena svima koji žele saznati više o tome tko smo mi i čime se bavimo, pa smo tako u suradnji s osječkim srednjim školama i fakultetima organizirali posjete srednjoškolaca i studenata.

A sad malo o nama…

Ono što čini Ofir tako posebnim su ljudi koji čine ovu malu obitelj od preko 20 zaposlenika i stručnjaka. Mladi, dinamični tim s prosjekom godina 34, stvara atmosferu gdje se posao izvodi s ozbiljnošću, ali uz dozu humora i kreativnosti.

Ofirov božićni domjenak 2023.

Ono što o nama trebate (čitaj: smijete) znati je da kod nas u uredu mladost vlada, a najstariji među nama broji tek 48 godina. Zvuk aparata za kavu nadjačava uredsku tišinu, dok papirići od čokolada, keksa i bombona šuškaju u pozadini. Svakog se petka umjesto očekivanog bijega s posla, ekipa skuplja i uz pokoju dobru čašicu, glazbu, pikado i stolni nogomet, zaključuje radni tjedan.

U čitavom timu, rođendani su posebna prigoda za originalne (i većinom nepotrebne) poklone i podvale. Ništa drugačije nije ni u najljepše doba godine kada nam stiže Secret Santa razveseljavajući sve – od onih “dobrih” do onih koji samo tvrde da to jesu.

Spomen riječi (De)building odjekuju poput eksplozije, a planiranje menija postaje krucijalno pitanje – klasični grah ili elegantni catering. Motivacijski govori Velikog vođe počinju s dobro poznatom frazom: “Ajd da nemoš”, pokrećući smijeh i motivaciju u isti tren.

Skupljanje za grupnu fotografiju postaje svojevrstan performans, protežući se na pola sata, popraćeno smijehom i šalama. Druženja izvan posla nisu rijetkost, već su zabavni trenuci gdje se okuplja ekipa, dobro jelo i dobra pića.

Živio sto pet pa opet!

Puna tri desetljeća ispunjena su bila raznim izazovima koje smo pobijedili i prilikama koje smo prigrlili, brojnim uspješnim suradnjama, putovanjima, partnerstvima, veselim danima u uredima i uvijek zanimljivim i izazovnim odlascima na teren. Ofirova priča, iako impresivna do sada, tek ulazi u novo poglavlje, obećavajući još više izazova, inovacija i uspjeha.

Dragi naš Ofiru, želimo ti sretan rođendan i sve najbolje. Ostani nam uvijek takav kakav jesi i još puno godina okupljaj oko sebe najbolje ljude.

Što o Ofiru kažu zaposlenici, pogledajte u videu:

YouTube video

Ana Božić