Pet točaka kako se (ne)prijaviti na prakse ili poslove

14. svibnja 2021.

Više puta smo pisali o temama koje se vežu uz način osobne prezentacije ili pisanja životopisa (Kako osvojiti poslodavca životopisom te kroz savjete za poboljšanje životopisa).

Odjeli u Ofiru gotovo konstantno imaju otvorene prijave za praksu. Vjerujte da ne stižemo pratiti kada je koji fakultet „natjerao“ studente na praksu, niti se možemo tim terminima uvijek prilagoditi.

Naša ideja je da studenti koji žele mogu se javiti kada god, a u slučaju kada vidimo napredak, najmanji problem je pripremiti i službenu dokumentaciju prakse.

Sada već u pravilu više puta godišnje imamo i razgovore za posao. Bude tu svega – od zamolbi koje nam izmame osmijeh na lice od kandidata za koje se pitamo gdje su ranije bili pa sve do onih drugih osmjeha koji završavaju u našoj posebnoj bazi „najboljih“ prijava (bez brige GDPR se poštuje!).

Iz svega navedenog osjećali smo se dužnima navesti još pet smjernica koje molimo uzeti u obzir prije same prijave na natječaj.

  • Definirajte za koju praksu / posao se prijavljujete.

U slučaju kada je u bilo kojem poduzeću (a ne samo u našem divnom Ofiru) otvoreno više natječaja, smatrate li logičnim da onaj tko zaprimi vašu prijavu automatski zna i za koje mjesto se prijavljujete?! Ovakav propust primjećujemo sve više, posebno kod studenata koji se prijavljuju u zadnji dan. Raditi praksu samo kako biste je odradili radi potpisa, zaista nije cilj. Ako ste toga već i svjesni, potrudite se definirati sve što je potrebno natječajem – ali i više od toga.

  • Opišite se.

Jeste li radili nešto prije ove prijave? Spalili svoje/susjedovo računalo? Programirali beskonačnu petlju na Git repozitoriju ili pak Canvom radili majstorije na Instagramu? Opišite svojim riječima čak i ako znanje nije formalizirano (nije naučeno u nekoj ustanovi).

  • Napišite koju uvodnu rečenicu.

Poslati prazan email koji u prilogu ima vaš CV i generička zamolba, zaista ne možemo smatrati prijavom. Sadržaj email poruke potrebno je koristiti za jednostavan uvod – par rečenica tko ste, za što se prijavljujete i što možemo saznati o vama, a da ne piše u životopisu.

  • Žuri vam se?!

Slanje nekoliko e mailova ili telefonski pozivi s očekivanjem da vam se javimo unutar manje od dana zaista vam samo smanjuju šansu. Čak i ako pričamo samo o praksama. Naš dnevni i tjedni raspored je prilično popunjen. Vjerujte da, ako postoji aktivan natječaj, naši rasporedi su prilagođeni da vam se što prije javimo. U svim drugim slučajevima također se trudimo vrlo brzo odgovoriti na upite, no ipak, ukoliko odgovor potraje nešto dulje – hvala vam na razumijevanju.

  • Pravopis, izgled e maila i prateće dokumentacije

Iako mnoga zanimanja u IT-u ne zahtijevaju pravilno korištenje gramatike u pismu, pri čitanju Vaših prijava, vjerujte, lako se pronađe koji grammar nazi, koji će dobiti tik na jer umjesto jel ili malog slova u nazivu VAŠE adrese. I developeri i web dizajneri moraju poznavati gramatiku i često radne verzije šalju klijentu bez lektoriranja, a uostalom, svi tipkamo mailove i poruke i zaista puno govori gramatički točan tekst.

Ako vam je gramatika baš izazov, preporučujemo pisanje tekstova putem Google drive dokumenata koji odlično provjeravaju gramatiku. Za kraće tekstove ili provjeru tipfelera, mi volimo koristiti i Ispravi.me – za računalnu provjeru pravopisa. Naravno, kao i svaki spell check, ove opcije vrijede za nepravilan pravopis, ali ne i za netočan redoslijed ili nepravilan izbor riječi.

Prilično smo sigurni da će vam navedeno potvrditi i bilo koja druga tvrtka, ne samo informatička. Uzmite vremena, kvalitetno pripremite prijavu i zatim je pošaljite. Ako ste sigurni u poštivanje svih navoda koje ste na našim stranicama mogli naći i mi vam se ni tada nikako nismo javili, onda je to naš propust i unaprijed se ispričavamo.

Vaša prijava prvi je korak prema zajedničkom putu gradnje vaše buduće karijere. Zvuči pametno?! Osigurajte da tako i izgleda ?

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!