Prepoznajte lažne poruke na Facebooku

9. studenoga 2023.

Ako ste jedan od mnogobrojnih korisnika društvene mreže Facebook, u posljednjih nekoliko mjeseci sigurno niste uspjeli izbjeći susret sa spam porukama, dosadnim komentarima na profilu ili čak e-mail porukama koje vas upozoravaju na problem s računom i njegovom deaktivacijom. Sve te poruke imaju jednu zajedničku stvar – cilj. Osmišljene su da vas “uplaše” i da otkrijete svoje privatne podatke, a najčešće i financijske informacije. Iz tog razloga, važno je znati koji znakovi ukazuju na lažne poruke.

Prepoznajte lažne poruke

Prema našem iskustvu i iskustvu kolega, zlonamjerne poruke su uistinu uzele maha. Jedna od najčešćih aktualnih prijevara obično počinje porukom u kojoj se korisnika obavještava da je stranica ili profil prijavljen zbog kršenja određenih Facebookovih pravila. Najčešće se navode povrede privatnosti i kršenje uvjeta pružanja usluga kao razlog za “intervencijom”. Čini se da poruka dolazi izravno s Facebooka, upozoravajući da će račun biti trajno onemogućen ukoliko se odmah ne potvrdi identitet te sugerira klikanje na link putem kojeg se može prijaviti da je riječ o nesporazumu.

Navedena je poveznica koja navodno vodi do Facebookove stranice “Potvrda računa”, no URL zapravo usmjerava na web lokaciju za krađu identiteta. Nakon što se u nju unesu podaci, prevaranti imaju pristup računu i svim ostalim podacima. Ovakve su poruke dizajnirane da izazovu paniku i strah, te da korisnik natjeraju da reagira impulzivno i pokuša spriječiti navodnu deaktivaciju računa.

Primjer SPAM poruka

Kako ih prepoznati?

Iako su i neželjene poruke napredovale u digitalnom svijetu i postale sve sličnije “normalnim” porukama, postoji nekoliko znakova po kojima ih možete prepoznati.

Takve poruke najčešće sadržavaju pravopisne pogreške ili dodatne razmake, a poslane su od strane “korisnika Facebooka” ili korisnika čije ime sadrži čudan naziv ili znakove. Većina ima nejasne linkove ili vas potiče na preuzimanje medijskih zapisa i zato budite oprezni ako vas poruka potiče da kliknete na vezu bez jasnog objašnjenja. Također, Facebook Vam se nikada neće obratiti s generičkim pozdravom kao što su “Dragi Admine” ili “Dragi korisniče”.

Što na sve kaže Facebook?

Reakcija Facebooka na ove SPAM-ove su, barem zasad, apsolutno slabi. Nakon kontaktiranja Službe za korisnike u vezi ovog problema, jedino rješenje koje smo dobili je da prijavimo poruke kao neželjeni sadržaj. Ono što su uspjeli dosad još uspjeli promijeniti je uklanjanje naziva i logotipa pošiljatelja, ali sadržaji poruka i linkovi nisu uklonjeni.

Budite sigurni kako Facebook neće nasumično deaktivirati vaš račun, te također nikada neće tražiti upisivanje vaše lozinke putem poveznice u poruci. Čak i da postoji problem s vašim računom, kontaktirati će vas putem mail adrese, a ne putem poruka. Postavite dvofaktorska odobrenja jer ona blokiraju neovlašteni pristup čak i uz ukradenu lozinku, a sve poruke koje vam se čine sumnjive prijavite kao neželjeni sadržaj.

Opreza nikad dosta

Nijedan platforma nažalost ne može u potpunosti izbjeći prijevare jer prevaranti kontinuirano razvijaju nove načine i tehnike, no ipak očekujemo veće napore od strane Facebooka po pitanju rješavanja ovog specifičnog problema. Dok se problem ne riješi, mi kao korisnici moramo konstantno biti na oprezu i zato slijedite upute. Ukoliko vam je potrebna pomoć ili imate dodatna pitanja, slobodno se obratite našem timu.

Ana Božić