Tko su Digitalni nomadi i kakve veze imaju s Ofirom?

24. lipnja 2022.

Redovno nam naši prijatelji, poznanici ili rodbina kažu kako nam zavide jer radimo u tom super „aj ti ju“. Činjenica je da Ofirov tim uživa u onome što radi i stoga stalno teži i biti uspješniji. Naravno, ima dana kada se sve čini bezizlaznim i teškim, no nakon samo nekoliko partija stolnog nogometa ili jake kave, izazovi postaju jednostavniji.

U prilog pozitivnim činjenicama ide i mogućnost izvršavanja posla bez obzira gdje se nalazili. Naši developeri i marketingaši vole raditi iz kafića, s plaže ili jednostavno iz udobnosti vlastite sobe.

Upravo ta geografska neovisnost IT posla uzrokovala je pojavu imena „digitalni nomadi“. Iako se riječ spominje već 90tih godina pravi smisao dobila je zamahom digitalizacije i dostupnošću interneta o kojem ovisimo. Kako bismo bili do kraja korektni – nisu samo programeri digitalni nomadi.

Svaka djelatnost koja se može obavljati udaljeno i bez obzira na lokaciju ima svoje „sljedbenike“, odnosno digitalne nomade.

Prema službenoj definiciji MUP-a  – „DIGITALNI NOMAD je državljanin treće zemlje (osoba koja nema državljanstvo EGP-a ili Švicarske Konfederacije) koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.“

Veseli činjenica kako je i naša Vlada, 2021. godine prepoznala ovu vrstu djelatnika koja nije ograničena stanovanjem na jednom mjestu, već dapače, maksimalno koristi prednosti globalnog poslovanja i digitalne povezivosti. Ovdje je važno istaknuti Hrvatsku vizu za digitalne nomade – vrstu boravišne dozvole koja strancima omogućuje da rade kao freelanceri ili poduzetnici na teritoriju Hrvatske. Ova viza može se izdati na najviše godinu dana i ne može se produžiti, no zahtjev za drugu vizu može se ponovno podnijeti nakon šest mjeseci od isteka prethodne vize.

Jasno je kako je pandemija koronavirusa rezultirala s dodatnim povećanjem ovakvog načina poslovanja. Predviđanja su da će do 2035. godine više od milijardu ljudi raditi poslove koji nisu vezani uz urede, a time posljedično i doći u mogućnosti postati digitalnim nomadima.

Udruga digitalnih nomada u Hrvatskoj

Jan de Jong iz tvrtke Webpower Adria, poznati je ambasador digitalnih nomada i osnivač Udruge digitalnih nomada u Hrvatskoj (DNA).

Jan je Nizozemac koji u Hrvatskoj živi i radi 16 godina. U mnogim intervjuima navodi kako je planirani boravak od godine dana, produžila ljubav – prema Hrvatskoj i njenim stanovnicima kao i prema supruzi Slavici s kojom ima četvero djece.

Jana rado pratimo i skidamo mu kapu za sve što je učinio u Hrvatskoj i za nju, za što je nedavno dobio i nagradu „Friend of Croatia“. Veseli nas čitati sve više ovakvih priča, a nadamo se da će uskoro potjecati i iz Slavonije.

Što digitalnim nomadima nudi istočna Hrvatska?

Izvrsna telekomunikacija i informatička infrastruktura, zdravstvo te dobra prometna povezanost samo su neki od razloga zašto digitalni nomadi sve češće biraju prelijepu Hrvatsku za svoje boravište.

Ako dodamo povoljne cijene, ugodnu klimu i visa-free pogodnost, jasno nam je zašto sve (više ureda seli u Hrvatsku) češće viđamo osobe koje cijeli radni dan provode za laptopom u prirodi, u knjižnicama, u tvrtkama u kojima nisu zaposleni (coworking) i to najčešće na obali, no i istočna Hrvatska ima mnoštvo toga za ponuditi.

Iako je digitalnim nomadima Hrvatska brendirana većinom morem, plažama i primorskim destinacijama, pitanje je dana kada će otkriti povoljnije cijene, mir i gastronomiju istočne Hrvatske.

Osijek koji se razvija u smjeru hrvatske Silicijske doline nudi veliki potencijal digitalnim nomadima, na čemu Turistička zajednica OBŽ već radi i nudi različite aktivnosti za slobodno vrijeme. No što je ipak presudno za kvalitetno obavljanje posla izvan ureda?

Brz internet, ugodan radni prostor, izvrsna kava i coworking.

Kao tvrtka koja nudi spektar IT usluga, od programiranja, razvoja informacijskih sustava, digitalnog marketinga, do IT savjetovanja i podrške, godinama radimo na različitim lokacijama, gradovima, ali i državama. Svjesni smo stoga važnosti ugodne atmosfere, ali i dobre kave kada biramo svoju lokaciju daleko od ureda.

Upravo zato Ofir je omogućio digitalnim nomadima besplatno mjesto u svojim uredima! Ovisno o kapacitetima 1 – 3 radna mjesta uvijek su otvorena za namjernike koji su možda u prolazu, a nedostaje im malo mira za sastanak ili brzi Internet za prijenos novo snimljenog video materijala.

Dovoljno je javiti nam se putem kontakt stranice i sve detalje ćemo lako dogovoriti.

Otvorenost Ofirovaca uvijek je davala najbolje rezultate, posebno u situacijama kada to nismo niti očekivali. Ugodna atmosfera koju možemo pružiti digitalnim nomadima je samo uvod u tko zna kakve nove zamisli, ideje i projekte. U „najgorem“ slučaju upoznat ćemo vas (i vi nas) te vam pomoći zaljubiti se u Osijek i okolicu te nezaobilaznu klopu i piće uz koje je svaki projekt kvalitetniji?

S druge strane, svi koji planiraju jednog dana postati digitalnim nomadom, vize su jedan od važnijih elemenata te avanture, a više o tome govori digitalni nomad Joe Fallon.

 

Ofir

Pratite nas na društvenim mrežama!